Copiii cu vârsta până la doi ani pot beneficia de 1.000 de lei lunar. Indemnizația pentru creșterea copilului rămâne

26 Oct. 2022, 17:29
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
26 Oct. 2022, 17:29 // Actual //  MD Bani

Cabinetul de miniștri a aprobat, astăzi, modificări la Regulamentul cu privire la modul de stabilire şi plată a indemnizaţiilor adresate familiilor cu copii. Acestea vor permite acordarea indemnizației lunare de 1.000 de lei tuturor copiilor până la vârsta de doi ani, indiferent de statutul de persoană asigurată sau neasigurată al părinților.

Astfel, copiii cu vârsta până la doi ani, ai căror părinți sau tutori sunt asigurați social, vor avea dreptul la o indemnizație de 1000 de lei lunar, suplimentar la indemnizația pentru creșterea copilului până la împlinirea vârstei de trei ani, conform opțiunilor. În cazul copiilor ai căror părinți sau tutori sunt neasigurați, indemnizația respectivă va fi majorată de la 740 de lei până la 1000 de lei.

Indemnizația va fi acordată pentru fiecare copil înscris în sistemul Agenției Servicii Publice, inclusiv în cazul gemenilor (doi sau mai mulți copii născuți dintr-o singură sarcină), adopției sau plasării copilului în serviciul de tutelă/curatelă.

Pentru a beneficia de plata indemnizației, reprezentantul legal al copilului (unul dintre părinți sau tutorele) va depune o cerere la casele teritoriale de asigurări sociale, în termen de 12 luni de la nașterea copilului.

Persoanele asigurate, care deja primesc indemnizație lunară pentru creșterea sau îngrijirea copilului și ale căror copii nu au atins vârsta de 2 ani, nu vor fi nevoite să depună cerere, indemnizația fiind stabilită automat de Casa Națională de Asigurări Sociale.

Concomitent, se majorează și indemnizația lunară de suport pentru creșterea copiilor gemeni, de la 370 lei la 500 de lei. Suportul financiar pentru îngrijirea copiilor gemeni se achită pentru fiecare copil, de la naștere și până la împlinirea vârstei de trei ani, conform aceleiași proceduri.

Pentru implementarea măsurilor menționate, pentru anul 2022, din bugetul de stat au fost alocate circa 77 de milioane de lei, iar pentru anul viitor vor fi necesare aproximativ 805 milioane de lei. Conform estimărilor Casei Naționale de Asigurări Sociale, în 2023, de indemnizație lunară de îngrijire a copiilor până la vârsta de doi ani vor beneficia 65133 de persoane (28949 – asigurate și 36184 – neasigurate), iar de suport lunar pentru creșterea până la vârsta de 3 ani a copiilor gemeni – 3053 de persoane.

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 17:45
 // Categoria: Economie // Autor:  Lupu Eduard
25 Apr. 2024, 17:45 // Economie //  Lupu Eduard

Parlamentul a adoptat un nou set de măsuri pentru reducerea birocrației în sectorul economic. Un proiect care propune modificarea unor acte normative privind controlul activității întreprinzătorilor în Republica Moldova a fost aprobat în lectura a doua de către 57 de deputați.

Aceste modificări legislative au ca scop crearea unui sistem de control mai eficient și previzibil, reducerea povară controlului și a sancțiunilor inechitabile, precum și stimularea investițiilor. Potrivit autorităților, noile reglementări vor duce la o scădere a timpului necesar pentru procedurile de control cu cel puțin 56,7 mii de ore pe an și la economii de aproape 70 de milioane de lei pe an, prin reducerea numărului de sancțiuni și a potențialelor abuzuri din partea organelor de control.

Proiectul prevede că antreprenorii vor avea dreptul să conteste deciziile de control în instanță. De asemenea, sunt introduse sancțiuni pentru abuzurile inspectorilor, iar supravegherea internă a autorităților de control va fi îmbunătățită. Se va face o distincție clară între „recomandări” și „indicații” oferite de inspectori, iar planurile de control vor fi unificate, luând în considerare diferitele tipuri de agenți economici și riscuri.

Anterior, ministrul Economiei, declara că acum jumătate de an erau 20 de mii de inspectori din diferite instituții de stat la un număr de 50 de mii de companii.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău