Lovitură amețitoare pentru Putin, bumerangul se întoarce contra lui: Energia Rusiei se prăbușește și golește visteria

28 Oct. 2022, 04:22
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Oct. 2022, 04:22 // Actual //  bani.md

Dacă Vladimir Putin a folosit ”arma energetică” împotriva Occidentului pentru a aduce recesiunea în țările europene și a dezbina unitatea acestora în susținerea Ucrainei în războiul contra Rusiei, iată că bumerangul se întoarce contra președintelui rus.

Astfel, raportul Agenției Internaționale pentru Energie (IEA) publicat joi, 27 octombrie 2022, arată că ”puterea petrolieră a Rusiei nu se va mai întoarce niciodată”, iar veniturile Moscovei din petrol și gaze naturale vor scădea de la 75 de miliarde de dolari în 2021 la mai puțin de 30 de miliarde de dolari în 2030.

Și, pe măsură ce Europa trece rapid la aprovizionarea din Statele Unite și Orientul Mijlociu, venitul global Rusiei se va micșora în mod constant. Aceasta este o schimbare și o lovitură amețitoare pentru Putin, a cărui țară a furnizat până anul trecut 20% din combustibilii fosili din lume, potrivit Yahoo.
Chiar dacă rachetele rusești lovesc Ucraina, distrugând aproximativ o treime din rețeaua electrică a Ucrainei și lăsând orașele și orașele sale în ruine, președintele Vladimir Putin a pierdut deja războiul într-un aspect crucial: puterea uriașă a Rusiei în aprovizionarea cu energie globală – pe care și-a acumulat-o în decenii — se micșorează drastic, probabil pentru totdeauna. Aceasta este evaluarea Agenției Internaționale pentru Energie, cu sediul la Paris.

”Ruptura a venit cu o viteză pe care puțini și-au imaginat-o posibilă”, anunță organizația IEA în raportul său de 524 de pagini, care prezintă trei scenarii diferite pentru deceniile următoare, în funcție de angajamentele țărilor majore privind proiectele de energie verde.

Exporturile de combustibili fosili din Rusia nu vor reveni niciodată în niciunul dintre scenarii, la nivelurile observate în 2021, conform Trade Winds. În schimb, veniturile Rusiei din petrol și gaze vor scădea cu mai mult de jumătate, de la 75 de miliarde de dolari anul trecut la mai puțin de 30 de miliarde de dolari în 2030.

Criza a adus o îngrijorare profundă în rândul milioanelor de persoane, ale căror facturi la energie au crescut vertiginos în ultimul an.
Chiar și așa, supergianții petrolieri au câștigat o valoare extraordinară de 2 trilioane de dolari, potrivit raportului IEA.

Cele cinci companii petroliere mari — ExxonMobil, TotalEnergies, BP, Shell și Chevron — vor avea probabil un profit de 50,7 miliarde de dolari în al treilea trimestru din 2022.

Rusia și-a folosit „arma petrolieră” înainte și este posibil ca Europa de Vest, în special, să găsească alternative permanente. Și a existat o mișcare lentă, dar inexorabilă către surse de energie non-petroliere.

Cota Rusiei de gaze naturale comercializate la nivel internațional s-ar putea înjumătăți până la 15% până în 2030, deoarece țara se luptă să mențină volumele de export, în ciuda creșterii furnizării de gaze prin conducte către China, a anunțat IEA.

În plus, exporturile nete de petrol ale Rusiei vor scădea cu un sfert până în 2030, după ce a pierdut Europa ca cel mai mare client al său, declanșând o criză în securitatea energetică și împingând națiunile spre atingerea țintelor de energie din surse regenerabile. Rusia nu va reveni niciodată la nivelurile din 2021 ale exporturilor de petrol după o ruptură a comerțului cu energie declanșată de invazia sa în Ucraina.

Rusia a exportat 2,6 milioane de barili pe zi către UE în septembrie 2022, dintre care majoritatea se vor termina când vor începe interdicțiile, pe 5 decembrie pentru importurile de petrol pe mare din Rusia spre UE și pe 5 februarie 2023, pentru produsele rafinate din petrol provenite din Rusia.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ