Scumpirile la energia electrică se țin lanț! Premierul Gavrilița spune că tariful nu va depăși 10 lei/KWh

04 Nov. 2022, 09:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Nov. 2022, 09:40 // Actual //  Lupu Eduard

Energia electrică s-ar putea scumpi din nou, chiar și după ultima majorare a tarifelor din această săptămână. Premierul Natalia Gavrilița a declarat la Radio Moldova că tariful nu va depăși suma de 10 lei/KWh.

Un preţ pe care oamenii nu şi-l vor putea permite – este unul dintre cele „mai sumbre” scenarii elaborate de guvernare în contextul crizei energetice prin care trece ţara noastră. Prim-ministra Natalia Gavriliţa admite că un nou val de scumpiri ar putea avea loc în curând în ţara noastră, după ce Centrala de la Cuciurgan şi-a sistat livrările de energie electrică către malul drept al Nistrului, iar Gazprom a redus cu 50 la sută livrările de gaze naturale în Republica Moldova. Deşi a evitat să spună la cât ar putea ajunge tariful la energia electrică dacă Centrala de la Cuciurgan nu va relua livrările către Chişinău, premierul a precizat că acesta nu va depăşi suma de 10 lei/kWh.

„Îndemnăm pe toată lumea să economisească, or acest lucru contează nu doar pentru buzunarul întreprinderilor, a familiilor, dar şi pentru cât de mult va creşte tariful pe viitor. (…) Cu cât mai mult vom economisi, cu atât mai mic va fi tariful şi cu atât mai puţin va cheltui statul pentru compensaţii”, a declarat şefa Executivului.

Potrivit prim-ministrei, Guvernul de la Chişinău continuă să negocieze reluarea livrărilor de energie electrică de la Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan. O eventuală înţelegere, însă, spune premierul ţării, trebuie să ţină cont întâi de toate de interesul cetăţenilor: „Sunt mereu deschisă să revenim la negocierea unor aspecte. Atunci însă când vom considera că nu este o înţelegere în interesul cetăţenilor, nu o vom face”, a precizat Natalia Gavriliţa.

În contextul crizei prin care trece ţara noastră în domeniul energiei electrice, premierul spune că, pe viitor, ar putea fi operate deconectări de la energia electrică în orele de vârf. Guvernul ia în considerare, de asemenea, ajustarea tarifului la energia electrică consumată în orele de vârf or, inclusiv, revenirea la învăţământul online.

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a aprobat miercuri, 2 noiembrie, noi tarife la energia electrică, după mai puţin de o lună de la ultima majorare. Astfel, consumatorii din centrul şi sudul Republicii Moldova vor achita 4,77 lei pentru un kWh, faţă de 3,15 de lei/kWh, iar cei din nord – 4,81 lei/kWh faţă de 3,21 de lei/kWh, cât achitau până acum. Noile tarife vor fi aplicate în factură începând cu 4 noiembrie, suma fiind indicată fără TVA.

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău