Surpriza zilei! Zbor frânt pentru AirMoldova. Avioanele ar putea rămâne la sol într-o bună zi

04 Nov. 2022, 10:54
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Nov. 2022, 10:54 // Actual //  bani.md

Fosta companie de stat AirMoldova riscă să rămână la sol după ce Departamentul Trezoreriei Statelor Unite a impus sancțiuni împotriva lui Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor. Premierul Natalia Gavrilița declară că activitatea persoanelor fizice și juridice, incluse în lista sancțiunilor SUA pentru campaniile persistente de influențare malignă și acte de corupție, va fi strict monitorizată și în Republica Moldova.

Respectiv, compania AirMoldova, care ar fi controlată de fugarul Șor ar putea rămâne cu activitatea blocată.

Economistul, Veaceslav Ioniță susține că un astfel de risc paște AirMoldova, deoarece sancțiunile care s-ar răsfrânge asupra sa i-ar putea periclita activitatea.

Acest lucru se explică prin faptul că avioanele cu care operează sunt închiriate de la companii occidentale, iar acestea la rândul lor ar putea să refuze să le mai ofere în chirie. Respectiv toate cursele companiei vor fi date peste cap.

AirMoldova are o flotă de 5 avioane. Este vorba de două avioane Airbus 321, două avioane Airbus 319 și un Airbus 320.

Experții susțin că fostul operator aerian de stat, de mult ar fi trebuit să fie oprit la sol din cauza problemelor financiare pe care le are compania, însă activează din considerentul că este unul din puținii operatori care operatori care operează curse din Chișinău.

BANI.MD a încercat să ia legătura cu reprezentanții AirMoldova, pentru explicații, însă până la publicarea știrii nu a răspuns nimeni la numerele afișate pe pagina web a companiei.

Situația la AirMoldova nu este una roz. Ultimul raport financiar arată că Pierderile la fosta companie aeriană de stat Air Moldova se cifrează la 254 mil. de lei cu 20% mai puțin față de anul 2021. Cifra de afaceri a totalizat 1,2 miliarde de lei.

Air Moldova a fost privatizată în toamna anului 2018 cu 50 de milioane de lei, de Civil Aviation Group, o companie fondată de doi moldoveni și compania românească Blue Air. Ultima se va retrage, însă, la nici-un an de la privatizare în condiții suspecte, cota de 49% fiind preluată de Dzintars Pomers din Letonia.

Valoarea tranzacției depășea 1,2 miliarde de lei (circa 61,5 milioane euro), dintre care 50 milioane de lei au fost transferate la bugetul de stat, restul sumei reprezintau datoriile companiei Air Moldova, pe care investitorul s-a obligat să le achite în decurs de trei ani.

În prezent, AirMoldova ar fi controlată de fugarul Ilan Șor prin companii interpuse.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO