O țară europeană îl sprijină pe Putin. Interzice Germaniei să ajute Ucraina, într-o problemă: Secretul ascuns în bănci

05 Nov. 2022, 07:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Nov. 2022, 07:18 // Actual //  Lupu Eduard

Deși cele mai multe țări din Europa au stabilit pachete de sancțiuni economice împotriva Rusiei lui Putin, în urma invaziei din Ucraina, dar și ajutoare militare consistente pentru Kiev, mai există state care nu fac acest lucru. Astfel, Elveția interzice Germaniei să trimită muniție de fabricație elvețiană folosită pe tancurile, pe care Berlinul ar dori să le trimită în Ucraina pentru a ajuta la respingerea agresiunii ruse.
Ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, a scris guvernului elvețian de la Berna în octombrie, întrebând dacă Germania ar putea oferi 12.400 de piese de muniție de fabricație elvețiană pentru tancurile, pe care Berlinul le-a furnizat deja Ucrainei, potrivit The Local.

Dar Elveția a respins cererea Germaniei, invocând ”principiul neutralității țării”. „Nu există niciun motiv să răspundem favorabil la cererea Germaniei de a transmite echipamente militare elvețiene în Ucraina”, a explicat ministrul Afacerilor Economice, Guy Parmelin, într-o scrisoare către Lambrecht.

„În conformitate cu principiul egalității de tratament în legea neutralității, Elveția nu poate fi de acord cu o cerere de transfer de material de război de origine elvețiană în Ucraina, atâta timp cât aceasta din urmă este implicată într-un conflict armat internațional.

„Deoarece situația juridică rămâne neschimbată, aprobarea unui transfer de material de război elvețian de către Germania către Ucraina nu este încă posibilă””, au spus autoritățile de la Berna.
Muniția a fost furnizată Bundeswehr-ului (armatei germană) în urmă cu câțiva ani – dar numai cu condiția ca Germania să nu poată exporta armele fără aprobarea Elveției.
Miercuri, Elveția a fost de acord să acorde Ucrainei un ajutor de 100 de milioane de dolari pentru a ajuta la furnizarea de apă potabilă și la reabilitarea infrastructurii energetice deteriorate pe măsură ce se apropie iarna.

Angajamentul Elveției față de neutralitate este centrat pe angajamentul de neutralitate militară, care se rupe numai dacă Elveția este atacată. Acest angajament de neutralitate militară nu se extinde la neutralitatea politică, ceea ce permite Elveției să sprijine eforturile de sancțiuni împotriva Rusiei.
Pe de altă parte, să menționăm faptul că băncile secrete din Elveția dețin bogății ale Rusiei în valoare de până la 213 miliarde de dolari, estimează Asociația industriei financiare a țării.

Asociația Bancherilor Elvețieni (SBA) a estimat că băncile din țară dețin între 150 de miliarde și 200 de miliarde de franci elvețieni (144 și 193 de miliarde de euro) din banii clienților ruși în conturi offshore, conform Euroactiv.

Acest lucru indică faptul că amploarea afacerilor rușilor bogați cu băncile din Elveția, cel mai mare centru din lume pentru averile offshore, este mult mai extinsă decât expunerile de bilanț, pe care câteva dintre firmele sale financiare au început să le detalieze.

Realitatea Live

07 Mai 2024, 16:57
 // Categoria: Slider // Autor:  Soroceanu Olga
07 Mai 2024, 16:57 // Slider //  Soroceanu Olga

„Inima Nordului”, o asociație din Ocnița, se evidențiază în eforturile sale de a promova dezvoltarea rurală și de a încuraja practici sustenabile de gestionare a resurselor. Datorită proiectului „Creșterea rezilienței prin angajare și coeziune socială”, implementat de către HEKS/EPER Moldova în consorțiu cu HELVETAS Moldova și finanțat de către Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, asociația a desfășurat ateliere de compostare pentru comunitatea locală.

Directoarea executivă a AO „Inima Nordului”, Daniela Bilic, subliniază importanța acestor ateliere: „Prin acest proiect ne propunem să aducem informația despre cum poate fi făcut un compost acasă, cum poate fi utilizat în gospodărie. Avem atâtea resurse și posibilități în jurul nostru, pe care nu le valorificăm.”

Beneficiarii atelierelor, descoperă secretele transformării deșeurilor în îngrășăminte organice valoroase, iar procesul este educativ și practic.

„Am învățat cum să prelucrăm deșeurile și să facem compost pentru a avea flori și recolte mai bogate, fără a cheltui bani pe îngrășăminte”, explică Veronica Siveriuc, una dintre participante.

Printre realizările acestor ateliere este includerea în proces atât a comunității locale, cât și a refugiaților din Ucraina. Împreună, acești participanți descoperă că, prin colaborare și ajutor reciproc, pot contribui la îmbunătățirea mediului și a vieților lor, inclusiv a celei economice.

Numărul mare de participanți, peste 90 la număr, arată că aceste ateliere au un impact semnificativ în comunitatea Ocniței și dincolo de ea.

„Scopul nostru este să unim oamenii din Ucraina și din Moldova, să îi facem să vadă că împreună pot realiza lucruri frumoase”, subliniază un reprezentant al AO „Inima Nordului”.

Astfel, atelierele de compostare nu doar că contribuie la gestionarea eficientă a deșeurilor și la creșterea producției agricole, ci și la consolidarea comunității și la promovarea unei culturi a colaborării și a sustenabilității în regiunea rurală a Ocniței. 

Proiectului „Creșterea rezilienței prin angajare și coeziune socială” se desfășoară în 9 raioane din țară și poate culege deja roadele pe mai multe dimensiuni sociale. 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău