O țară europeană îl sprijină pe Putin. Interzice Germaniei să ajute Ucraina, într-o problemă: Secretul ascuns în bănci

05 Nov. 2022, 07:18
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
05 Nov. 2022, 07:18 // Actual //  bani.md

Deși cele mai multe țări din Europa au stabilit pachete de sancțiuni economice împotriva Rusiei lui Putin, în urma invaziei din Ucraina, dar și ajutoare militare consistente pentru Kiev, mai există state care nu fac acest lucru. Astfel, Elveția interzice Germaniei să trimită muniție de fabricație elvețiană folosită pe tancurile, pe care Berlinul ar dori să le trimită în Ucraina pentru a ajuta la respingerea agresiunii ruse.
Ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, a scris guvernului elvețian de la Berna în octombrie, întrebând dacă Germania ar putea oferi 12.400 de piese de muniție de fabricație elvețiană pentru tancurile, pe care Berlinul le-a furnizat deja Ucrainei, potrivit The Local.

Dar Elveția a respins cererea Germaniei, invocând ”principiul neutralității țării”. „Nu există niciun motiv să răspundem favorabil la cererea Germaniei de a transmite echipamente militare elvețiene în Ucraina”, a explicat ministrul Afacerilor Economice, Guy Parmelin, într-o scrisoare către Lambrecht.

„În conformitate cu principiul egalității de tratament în legea neutralității, Elveția nu poate fi de acord cu o cerere de transfer de material de război de origine elvețiană în Ucraina, atâta timp cât aceasta din urmă este implicată într-un conflict armat internațional.

„Deoarece situația juridică rămâne neschimbată, aprobarea unui transfer de material de război elvețian de către Germania către Ucraina nu este încă posibilă””, au spus autoritățile de la Berna.
Muniția a fost furnizată Bundeswehr-ului (armatei germană) în urmă cu câțiva ani – dar numai cu condiția ca Germania să nu poată exporta armele fără aprobarea Elveției.
Miercuri, Elveția a fost de acord să acorde Ucrainei un ajutor de 100 de milioane de dolari pentru a ajuta la furnizarea de apă potabilă și la reabilitarea infrastructurii energetice deteriorate pe măsură ce se apropie iarna.

Angajamentul Elveției față de neutralitate este centrat pe angajamentul de neutralitate militară, care se rupe numai dacă Elveția este atacată. Acest angajament de neutralitate militară nu se extinde la neutralitatea politică, ceea ce permite Elveției să sprijine eforturile de sancțiuni împotriva Rusiei.
Pe de altă parte, să menționăm faptul că băncile secrete din Elveția dețin bogății ale Rusiei în valoare de până la 213 miliarde de dolari, estimează Asociația industriei financiare a țării.

Asociația Bancherilor Elvețieni (SBA) a estimat că băncile din țară dețin între 150 de miliarde și 200 de miliarde de franci elvețieni (144 și 193 de miliarde de euro) din banii clienților ruși în conturi offshore, conform Euroactiv.

Acest lucru indică faptul că amploarea afacerilor rușilor bogați cu băncile din Elveția, cel mai mare centru din lume pentru averile offshore, este mult mai extinsă decât expunerile de bilanț, pe care câteva dintre firmele sale financiare au început să le detalieze.

Realitatea Live

22 Iul. 2025, 11:47
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
22 Iul. 2025, 11:47 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Gigantul bancar american JPMorgan Chase ia în considerare lansarea unui program de creditare garantată cu criptomonede, marcând astfel un pas important către acceptarea activelor digitale în circuitul financiar tradițional. Informația a fost dezvăluită de surse citate de Financial Times.

Banca ar putea începe acordarea de împrumuturi garantate cu active precum bitcoin și ethereum chiar din 2026, într-un context în care marile instituții financiare din SUA își adaptează treptat strategiile la evoluțiile din sectorul crypto.

Această potențială mișcare reprezintă o schimbare majoră de atitudine pentru CEO-ul Jamie Dimon, care în 2017 declara public că bitcoin este „o fraudă” și „util doar pentru traficanți de droguri și criminali”. De atunci însă, JPMorgan a lansat propria infrastructură blockchain, a integrat servicii de custodie pentru active digitale și a început colaborări cu mari platforme de criptomonede.

Dacă planul se concretizează, JPMorgan ar deveni una dintre primele bănci tradiționale care oferă credite garantate cu criptomonede în portofoliu, semnalând tot mai clar tranziția activelor digitale către economia mainstream.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA