ANRE taie din poftele majorării tarifului la apă! Apă Canal vrea să pună pierderile în cârca locuitorilor Chișinăului

08 Nov. 2022, 14:32
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
08 Nov. 2022, 14:32 // Actual //  bani.md

Apă Canal vrea să pună în cârca locuitorilor Chișinăului pierderile de apă. Compania vrea un tarif de 23,65 lei/m3 față de 10, cu 73,8% mai mult față de tariful actual. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică recomandă întreprinderii municipale să nu depășească cadrul legal.

„În cadrul ședinței operatorul a invocat situația critică în care se află la etapa actuală, în special cauzată de creșterea prețurilor la energia electrică consumată și a reiterat necesitatea majorării tarifelor pentru furnizarea/prestarea serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare pentru anul 2022 până la 23,65 lei/m3 sau cu 10,04 lei/m3 (+73,8 %) mai mult comparativ cu cele în vigoare.  La acest subiect, menționam  că, în conformitate cu legislația în vigoare, tarifele se calculează pentru un an calendaristic, în cazul dat 2022, iar impactul sumar al creșterii prețurilor la energia electrică din 14 octombrie și, ulterior, din 4 noiembrie curent asupra tarifelor pentru serviciul de alimentare cu apă și de canalizare constituie 0,65 lei/m3 și nicicum nu 10,04 lei/m3, așa cum este solicitat de către operator”, se arată în mesajul ANRE.

Mai mult decât atât, ANRE notează, că S.A. „Apă-Canal Chișinău” în perioada anilor 2019-2021 nu a înaintat nicio solicitare de ajustare a tarifelor pentru furnizarea/prestarea serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare, conform prevederilor legale, în condițiile diminuării prețurilor la energia electrică în acea perioadă, fapt care a condus la formarea unor devieri tarifare pozitive (excedent de venituri) în mărime de 377 mil. lei, iar includerea devierilor date în tarifele la apă și canalizare ar genera chiar diminuarea acestora.

Metodologia tarifară oferă posibilitatea acoperirii tuturor cheltuielilor operaționale suportate de operator, inclusiv modificarea acestora în cursul anului de reglementare, prin ajustarea tarifelor la serviciile furnizate, la solicitarea titularului de licență.

Un alt aspect important ce ține de gestionarea eficientă a activității S.A. „Apă-Canal Chișinău” vizează consumul tehnologic și pierderile din sistemul public de alimentare cu apă. Or, la acest capitol, pierderile efective suportate de către operator în anul de gestiune depășesc cu mult limitele normative stabilite de cadrul de reglementare. Valoarea excedentului nu este acceptată de către Agenție în scop tarifar, fiind suportată direct de către întreprindere.Totodată, în ultima perioadă de timp, Agenția a inițiat un șir de acțiuni, menite să sporească sustenabilitatea activității tuturor operatorilor din domeniul aprovizionării cu apă și de canalizare, inclusiv în cadrul ședinței au fost înaintate mai multe propuneri constructive în vederea deblocării situației create la S.A. „Apă-Canal Chișinău”. Astfel, încă la începutul lunii iulie curent a fost inițiată elaborarea modificării Metodologiei de determinare, aprobare și aplicare a tarifelor pentru serviciul public de alimentare cu apă, de canalizare și epurare a apelor uzate, care se află la etapa finală de consultări și urmează a fi aprobată până la finele anului curent.

De asemenea, pentru a nu expune riscului capacitatea de plată a S.A. „Apă-Canal Chișinău”, Agenția și-a exprimat disponibilitatea examinării oportunității de a eșalona pentru o anumită perioadă, devierile tarifare pozitive formate până în anul curent.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO