Republica Moldova continuă să cumpere energie electrică de pe bursa din România OPCOM pentru a-și acoperi necesitățile, potrivit declarației ministrului Infrastructurii, Andrei Spînu.
„Pentru astăzi, avem un deficit un pic mai mic. Este vorba de 5% și acest lucru se datorează, iclusiv, faptului că cetățenii economisesc mai multă energie electrică. De asemenea, știți că a început sezonul de încălzire în Chișinău ceea ce a dus la o producere mai mare de energie electrica de către Termoelectrica. Avem o producere de 74 MW/h față de 50/52 de MW/h înaintea sezonului de încălzire. Acest lucru este foarte bine, în contextul în care avem un deficit. Energocom continuă s cumpere energie electrică de pe bursa din România. Alte contracte comerciale nu au fost semnate și de asemenea nu avem încă o înțelegere cu centrala de la Cuciurgan”, a explicat Spînu.
Republica Moldova se confruntă cu o criză energetică fără precedent după reducerea livrărilor de gaz de către Gazprom, ceea ce a dus la sistarea curentului livrat de Cuciurgan. Respectiv, Moldova s-a reorientat pentru achiziția de energie din România. Or, aceasta este de câteva ori mai scumpă, prețul pentru energia de avarie ajunge și la 380 euro MW/h. Energocom are încheiate două contracte cu Petrom și Nuclearelectrica, cumlativ 100 MW pentru care achită 90 euro MW/h.
Ministrul Spînu declara luni că tarifele la energia electrică ar putea crește din nou, în condițiile în care prețul de achiziție din România este de trei ori mai mare față de curentul de la Cuciurgan.
La 2 noiembrie, ANRE aprobat noi tarife la energia electrică, care au intrat în vigoare din 4 noiembrie. Consumatorii FEE NORD achită 4,81 lei per kW/h față de 3,21 lei lei per kW/h. Consumatorii Premier Energy achită 4,77 lei per kW/h comparativ cu 3,15 lei per kW/h.