(VIDEO) Continuă să fumeze, în pofida măsurilor antitutun. Ce i-ar putea convinge pe fumători să renunțe la țigări

17 Nov. 2022, 11:58
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
17 Nov. 2022, 11:58 // Actual //  MD Bani

De Ziua Națională Fără Tutun, marcată pe 17 noiembrie, unii fumători declară că nu pot renunța la țigări în pofida măsurilor și restricțiilor impuse de autorități. Specialiștii bat alarma și spun că fumatul are un efect negativ asupra speranței de viață, fiind cauza numeroaselor boli pulmonare și cardiovasculare. Aceștia îi îndeamnă pe cei dependenți de nicotină să găsească soluții de a reduce efectele nocive asupra sănătății.

În ultimii ani, autoritățile au introdus o serie de restricții pentru a reduce rata fumatului, precum interdicția de a plasa produsele de tutun la vitrină, imprimarea pe pachete a avertismentelor de sănătate cu imagini sinistre, majorarea prețurilor la produsele de tutun, interdicția de a fuma în locuri publice.

Unii moldoveni sugerează că măsurile antifumat nu au efect asupra fumătorilor înrăiți.

„Oarecum, asta împiedică ca alte persoane să ajungă să fumeze, dar, pe de altă parte, acei fumători care deja înainte fumau – cred că nu-i împiedică”, spune un tânăr.

În cazul avertismentelor de pe pachetele de țigări, deseori, acestea ajung să fie trecute cu vederea.

„La început mai luăm în considerare, dar deja m-am deprins cu desenele acestea”, recunoaște un fumător din capitală.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

„Transmit un oarecare mesaj, dar, sincer, nu cred că ar fi o metodă de a preveni”, ne-a declarat un tânăr.

Medicii spun că, deși procesul de renunțare la fumat este dificil, e nevoie de eforturi pentru a renunța la dependență. Principala motivație pentru un fumător ar trebui să fie nevoia de a se restabili după perioada în care organismul a fost intoxicat cu diverși compuși chimici nocivi.

„Renunțarea de sine stătătoare la fumat este dificilă, dar vitală. În medie, fumătorul pierde circa 10 ani din viață, de aceea este foarte important cât mai devreme posibil să-i motivăm pe fumători să renunțe la fumat”, a declarat neurologul Constantin Buceațchii.

Totodată, specialiștii cred că e nevoie de strategii noi, care să-i ajute inclusiv pe fumătorii care nu vor sau nu pot renunța la fumat.

„În alte țări, precum Grecia, Australia, Noua Zeelandă, Marea Britanie, unde numărul fumătorilor este în scădere, regulatorii au inclus în mod suplimentar în strategia de luptă cu fumatul, strategia de reducere a riscurilor asociate consumului produselor de tutun. Și aceasta într-adevăr lucrează. În lipsa motivației, fumătorilor li se propune să treacă la produse fără fum, care sunt mai puțin nocive cu 90-95%”, spune Constantin Buceațchii.

În Republica Moldova, mai mult de un sfert de populație fumează, iar 5 200 de oameni mor anual din cauza bolilor legate de fumat.

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO