(VIDEO) Crama Mingir vrea să cucerească piața din România cu vin nou produs dintr-un soi german

17 Nov. 2022, 11:36
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
17 Nov. 2022, 11:36 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Crama Mingir este o mică vinărie de familie, unde se produc vinuri de autor. La expoziția „Republica Moldova Prezintă” organizată de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova la Palas Mall, Iași, producătorul Nicolai Olarașu și-a propus să cucerească piața română cu vinul produs din soiul german Hibernal.

„Este o oportunitate oferită de Camera de Comerț și Industrie pentru a participa la expoziția „Republica Moldova Prezintă” la Iași pentru a internaționaliza afacerea. Fiind o cramă de familie ne dorim să testăm așteptările consumatorilor români pentru a accede mai ușor pe această piață, pentru ca ulterior, să testăm și alte piețe europene.” a declarat Nicolai Olarașu în cadrul unei transmisiuni live de la rlive.md.

Vinurile produse de Crama Mingir sunt deosebite datorită amplasării favorabile în apropiere de râul Prut și lacuri de acumulare precum și a condițiilor climatice favorabile pentru creșterea strugurilor.

„Suntem o mică afacere, Crama Mingir, localizată în localitatea cu același nume din raionul Hîncești și producem vin de autor, vin cu o calitate deosebită datorită terroirului în care ne aflăm, inclusiv datorită influenței râului Prut, datorită altor lacuri de acumulare din preajmă, datorită solului, datorită micro climatului în care se află. Așa încercăm să ne deosebim de ceilalți producători și venim cu o noutate pe piața română, un soi nou german – Hibernal, un soi pe încrucișare genetică între Riesling și Seibel prin care încercăm să impresionăm consumatorul pentru a cumpăra și pentru a ne căuta.”

De asemenea, Crama Mingir produce vinuri din soiurile Merlot, Cabernet Sauvignon și Sauvignon Blanc.

Crama Mingir este prima din Moldova care produce vinul alb Hibernal, originar din Germania.

Expoziția „Republica Moldova Prezintă” la Iași a avut loc în perioada 11-13 noiembrie la Palas Mall și a fost organizată de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova.

Realitatea Live

11 Dec. 2023, 11:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Dec. 2023, 11:17 // Actual //  Lupu Eduard

Prețurile medii de consum în luna noiembrie 2023 au înregistrat o creștere moderată față de luna octombrie 2023, cu aproximativ 0,2%. Comparativ cu luna decembrie 2022, creșterea cumulativă de la începutul anului curent a fost de 4,7%, iar în ultimele 12 luni față de noiembrie 2022, inflația a atins 5,5%, arată datele Biroului Național de Statistică.

Creșterea prețurilor în luna noiembrie 2023 față de octombrie 2023 a fost determinată în principal de majorările înregistrate în sectoarele produselor alimentare și mărfurilor nealimentare. Astfel, produsele alimentare au înregistrat o creștere de aproximativ 0,3%, contribuind la majorarea prețurilor medii de consum cu 0,1%, în timp ce mărfurile nealimentare au înregistrat o creștere de aproximativ 0,9%, contribuind la majorarea prețurilor medii de consum cu circa 0,4%.

În cazul produselor alimentare, au fost înregistrate creșteri semnificative la ouă de găină cu 9,1%, legume cu 4,6%, în timp ce fructele au înregistrat o diminuare de 5,3%. În categoria mărfurilor nealimentare, prețurile la încălțăminte și confecții au crescut cu 2,6%, iar cele la combustibili și carburanți au scăzut cu 1,6%.

Totodată, în ceea ce privește serviciile prestate populației, tarifele reglementate de furnizare a energiei electrice au înregistrat o scădere de 4,7%, iar compensațiile acordate de Guvern au dus la reduceri semnificative la gazul din rețea cu aproximativ 5,9%, la încălzirea centralizată și prepararea apei calde cu circa 18,0%.

Cu toate acestea, rata anuală a inflației a înregistrat o reducere constantă începând cu luna noiembrie a anului 2022, situându-se la 5,5% în noiembrie 2023, indicând o tendință moderată de creștere a prețurilor. Autoritățile monitorizează îndeaproape evoluția acestei situații și implementează măsuri pentru a gestiona impactul asupra populației și economiei.

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, la prezentarea Raportului asupra inflației cu numărul 4 de la sfârșitul lunii noiembrie, a evidențiat că în luna octombrie inflația a revenit în intervalul de variație țintit de BNM.

În ultima prognoză BNM estima o inflație anuală de 6% la sfârșitul anului 2023 și de 4,6% în anul 2024.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău