Moldovenii, datori vânduți! Fiecare al treilea debitor are probleme cu rambursarea creditelor

01 Dec. 2022, 11:40
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
01 Dec. 2022, 11:40 // Actual //  bani.md

Volumul creditelor oferite de către organizațiile de creditare nebancară la finele trimestrului trei al anului a constituit 11,5 mld. lei, fiind în creștere cu 1,7 mld. lei sau cu 17% față de situația de la finele anului trecut, scrie economistul Viorel Gîrbu pentru infodebit.md.

Potrivit lui, creșterea creditării în acest sector a fost posibilă în special ca urmare a atragerii creditelor bancare și împrumuturilor de către organizațiile vizate. Soldul mijloacelor provenite din această sursă s-a majorat de la începutul anului cu 1,1 mld. lei, pe când volumul capitalului social și suplimentar depus de fondatorii acestor instituții este în scădere. Astfel, la finele trimestrului trei al anului ponderea creditelor și împrumuturilor atrase de către organizațiile de creditare nebancară a ajuns să constituie 83% din volumul activelor deținute de organizațiile de creditare nebancară, fiind în creștere cu 3 p.p. față de acum un an.

„Fiecare al treilea debitor înregistrează dificultăți la plata ratelor scadente în anul curent. Pentru aproximativ 36% din portofoliul împrumuturilor oferite la finele lunii septembrie 2022 se înregistrează întârzieri ale plăților de până la 90 zile. Față de situația de acum un an, ponderea împrumuturilor pentru care plățile înregistrează întârzieri de până la 90 de zile a crescut cu 4 p.p. Mărimea totală a împrumuturilor care au plățile expirate a crescut cu 1 p.p. față de luna septembrie a anului trecut, fiind de 47% la finele trimestrului III al anului curent”, afirmă Gîrbu.

Deși volumul creditelor oferite de către organizațiile active în acest sector este în creștere, numărul beneficiarilor de credite a scăzut cu 35 mii față de situația din trimestrul III al anului trecut, fiind de 398 mii persoane fizice la finele trimestrului III al anului curent. Prin raportare la numărul populației, numărul beneficiarilor de credite oferite de organizațiile de creditare nebancară la finele lunii septembrie 2022 a fost de 2 unități la fiecare 10 persoane cu vârsta mai mare de 18 ani, în scădere față de 2,2 unități cât a fost cu un an mai devreme.

Evoluțiile descrise mai sus au dus la creșterea mărimii medii a unui credit oferit de organizațiile de creditare nebancară cu 33% pe durata ultimelor 12 luni, fiind la finele lunii septembrie curent de ordinul a 29 mii lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO