Ce spune solul lui Putin despre datoria de miliarde a Transnistriei și de ce nu livrează curent electric Moldovei

02 Dec. 2022, 12:06
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
02 Dec. 2022, 12:06 // Actual //  bani.md

Înainte de negocierile 1+1 de la sediul OSCE de la Chișinău, pretinsul ministrul de Externe de la Tiraspol, Vitalii Ignatiev a spus că la întrevedere vor fi discutate mai multe probleme. Este vorba de problema liberei circulații, importul de medicamente, alimente și problema crizei energetice.

„Trebuie să discutăm despre livrea energiei electrice. Dacă va fi contract vom livra și energie electrică. (…) Despre gaz noi discutăm și cu Federația Rusă, am trimis scrisori la OSCE și ONU pentru soluționarea situației de criză din Transnistria cu impact minim pentru populație”, a punctat Ignatiev.

Întrebat de ce Transitria  nu plătește pentru gazul livrat (datoria se ridică la 8 miliarde USD n.r), Ignatiev susține că problemele au început în data de 1 octombrie când au fost reduse cantitățile de gaz pentru Transnistria de partea moldovenească.

„Contractul semnat cu Gazprom prevede inclusiv soluționarea datoriilor istorice se face audit, populația din Transnistria achită pentru gaz or, președintele Krasnoselski a spus că Transnistria e gata să-și achite datoria pentru gaz”, spune Ignatiev.

Referindu-se la reducerea livrărilor de gaz în regiunea stângă a Nistrului, Ignatiev susține că: „Rusia livrează cantitatea de gaz stabilită în contract, dar nu și volumele de gaz suplimentare de care este nevoie în perioada iarnă. Rusia a spus de ce nu livrează cantitățile suplimentare. Noi am vorbit cu domnul Serebrian (Oleg Serebrian vicepremierul pentru Reintegrare n.r) în data de 20 octombrie și am discutat aceste probleme. Am vorbit și cu Moldovagaz care este cauza reducerii volumelor și ni s-a spus că nu au fost îndeplinite niște obligații contractuale”.

Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serbrian a precizat că în cadrul întrevederii „speră să fie găsite o soluție pe dosarul energetic”.

Centrala de la Cuciurgan a sistat livrările de curent către Republica Moldova după ce Gazprom a redus livrările de gaz. În consecință Chișinăul s-a reorientat către piața din România. Or, prețul mediu de achiziție este de 230 euro MW/h, în timp ce lumina de la Cuciurgan costa 77 USD mW/h.

La începutul lunii octombrie, Gazprom a anunțat că reduce livrările de gaz către Republica Moldova la 5,7 mil. metri cubi/zi, respectiv Chișinăul trimite 2,3 mil. metri cubi în stânga Nistrului, iar restul sunt destinați malului drept.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău