Ce spune solul lui Putin despre datoria de miliarde a Transnistriei și de ce nu livrează curent electric Moldovei

02 Dec. 2022, 12:06
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
02 Dec. 2022, 12:06 // Actual //  bani.md

Înainte de negocierile 1+1 de la sediul OSCE de la Chișinău, pretinsul ministrul de Externe de la Tiraspol, Vitalii Ignatiev a spus că la întrevedere vor fi discutate mai multe probleme. Este vorba de problema liberei circulații, importul de medicamente, alimente și problema crizei energetice.

„Trebuie să discutăm despre livrea energiei electrice. Dacă va fi contract vom livra și energie electrică. (…) Despre gaz noi discutăm și cu Federația Rusă, am trimis scrisori la OSCE și ONU pentru soluționarea situației de criză din Transnistria cu impact minim pentru populație”, a punctat Ignatiev.

Întrebat de ce Transitria  nu plătește pentru gazul livrat (datoria se ridică la 8 miliarde USD n.r), Ignatiev susține că problemele au început în data de 1 octombrie când au fost reduse cantitățile de gaz pentru Transnistria de partea moldovenească.

„Contractul semnat cu Gazprom prevede inclusiv soluționarea datoriilor istorice se face audit, populația din Transnistria achită pentru gaz or, președintele Krasnoselski a spus că Transnistria e gata să-și achite datoria pentru gaz”, spune Ignatiev.

Referindu-se la reducerea livrărilor de gaz în regiunea stângă a Nistrului, Ignatiev susține că: „Rusia livrează cantitatea de gaz stabilită în contract, dar nu și volumele de gaz suplimentare de care este nevoie în perioada iarnă. Rusia a spus de ce nu livrează cantitățile suplimentare. Noi am vorbit cu domnul Serebrian (Oleg Serebrian vicepremierul pentru Reintegrare n.r) în data de 20 octombrie și am discutat aceste probleme. Am vorbit și cu Moldovagaz care este cauza reducerii volumelor și ni s-a spus că nu au fost îndeplinite niște obligații contractuale”.

Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serbrian a precizat că în cadrul întrevederii „speră să fie găsite o soluție pe dosarul energetic”.

Centrala de la Cuciurgan a sistat livrările de curent către Republica Moldova după ce Gazprom a redus livrările de gaz. În consecință Chișinăul s-a reorientat către piața din România. Or, prețul mediu de achiziție este de 230 euro MW/h, în timp ce lumina de la Cuciurgan costa 77 USD mW/h.

La începutul lunii octombrie, Gazprom a anunțat că reduce livrările de gaz către Republica Moldova la 5,7 mil. metri cubi/zi, respectiv Chișinăul trimite 2,3 mil. metri cubi în stânga Nistrului, iar restul sunt destinați malului drept.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO