Ukrainska Pravda: În timp ce Rusia ucide ucraineni, elita rusă huzurește la Viena, în ciuda sancțiunilor UE

10 Dec. 2022, 05:15
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
10 Dec. 2022, 05:15 // Actual //  bani.md

În ciuda sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei pentru că a invadat Ucraina, mulți ruși bogați continuă să locuiască sau să își petreacă vacanța în Europa, în special în capitala Austriei, Viena, arată o anchetă a jurnalistului Mihailo Tkaci pentru Ukrainska Pravda.

„În timp ce Rusia comite crimă după crimă în Ucraina, cetățenii săi se bucură de viață în Europa, ocupând imperceptibil dar sistematic capitala Austriei cu banii regimului de la Kremlin. Dacă se ia doar exemplul Vienei, se poate realiza cât de importantă este Uniunea Europeană pentru elitele ruse. Asta în timp ce autoritățile ruse – de multe ori cu consimțământul tacit și chiar mai des cu sprijinul acelorași elite – au discreditat această Uniunea Europeană și țările civilizate în general de ani de zile”, se arată în anchetă.
În septembrie și octombrie, jurnalistul a filmat pe străzile Vienei mulți ruși, care s-au dovedit a nu fi săraci, ba chiar susținători deschiși ai războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

De exemplu, unul dintre rușii cu care Mihailo Tkaci a reușit să vorbească a spus că nu sprijină războiul și că i-a creat multe probleme în mod direct, în special, rudele lui nu îl pot vizita la Viena. El i-a mai numit pe ruși, care trăiesc și muncesc de mult în Europa, „cei mai afectați oameni” în această situație.

Mai târziu, jurnalistul a aflat că numele acestui bărbat este Viaceslav Verhov, contabil șef și membru al consiliului de administrație al celei mai mari companii rusești producătoare de petrol „Lukoil”. În martie anul acesta, el a cumpărat acțiuni Lukoil în valoare de 50 de milioane de ruble.
Colegul lui Verhov la Lukoil, Oleg Pașaev, care este vicepreședintele companiei pentru vânzarea produselor petroliere, a fost fotografiat la Viena.

Jurnaliştii l-au filmat și pe fostul prim-ministru rus Viktor Zubkov, care a ocupat această funcţie până în 2012, părăsind un hotel vienez de 5 stele. Din 2012, el lucrează ca reprezentant special al președintelui rus Vladimir Putin la interacțiunea cu forumul țărilor exportatoare de gaze.

De asemenea, unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Sankt Petersburg, un partener de afaceri al fostului ministru al Apărării al Rusiei Anatoli Serdiukov, proprietarul grupului industrial „Soyuz” Aleksnder Usov și mulți alți ruși au fost văzuți pe străzile Vienei.

Iar, cazurile de ruși care se sustrag sancținilor nu sunt doar în Austria. În Italia, un iaht de lux deţinut de oligarhul rus Dmitri Mazepin, care a fost confiscat în temeiul sancţiunilor UE, a dispărut în mod misterios dintr-un port de pe insula italiană Sardinia în această vară.

Aldabra, nava de 22 de metri deţinută de Dmitri Mazepin, a fost văzută ultima dată pe insula italiană în vară. Miliardarul rus este proprietar al unei companii de îngrăşăminte şi este tatăl fostului pilot de Formula 1 Nikita Mazepin.

Vasul, care ar valora între 700.000 de euro şi 1 milion de euro, era ancorat în portul Olbia şi fusese confiscat în martie, când Mazepin a fost inclus pe lista de sancţiuni, în săptămânile care au urmat invaziei Rusiei în Ucraina. Iahtul a rămas acolo până în iunie, când a dispărut cu câteva ore înainte de a se confirma oficial că aparţine lui Mazepin.

„Mazepin ştia că se află pe listă, dar a reuşit să profite la maximum de perioada în care noi lucram pentru a stabili că vasul îi aparţinea, deoarece trebuia să investigăm lanţul de proprietate”, a declarat o sursă din cadrul brigăzii de poliţie financiară din Sardinia. „Eram în curs de confirmare a proprietăţii, când a fost luată”, a mai spus sursa The Guardian.

Poliţia a declarat că Mazepin a angajat o companie străină, care, la rândul ei, a angajat un căpitan din Sardinia pentru a duce iahtul departe de Italia.

O investigaţie a poliţiei financiare din Olbia a descoperit că iahtul a făcut o escală în micul port Biserta din Tunisia, dar nu se ştie unde se află în prezent.

Poliţia a declarat că Mazepin, compania implicată în organizarea mutării vasului şi căpitanul, care susţine că nu ştia că nava aparţinea oligarhului, riscă amenzi de până la 500.000 de euro pentru scoaterea ilegală a navei din Italia.

Este primul caz cunoscut în Italia al unui rus cu active îngheţate în această ţară care reuşeşte să se sustragă sancţiunilor UE.

„Acest iaht nici măcar nu părăsise Sardinia înainte. Aşa că se poate observa o atitudine care, în mod evident, a avut ca scop evitarea regulilor”, a comentat sursa din poliţie.

O vilă din Sardinia deţinută de Mazepin se numără, de asemenea, printre bunurile deţinute de cetăţeni ruşi şi puse sub sechestru. Sardinia era o destinaţie preferată a oligarhilor ruşi înainte de războiul din Ucraina. Mazepin a cumpărat vila, numită Rocky Ram, de la Carlo De Benedetti, un om de afaceri italian şi fost proprietar al ziarului La Repubblica.

O maşină de lux de 600.000 de euro, construită pentru a rezista la gloanţe şi explozibili, aparţinând lui Alişer Usmanov, fost acţionar al clubului de fotbal Arsenal, se numără, de asemenea, printre bunurile confiscate în Sardinia.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Nov. 2024, 12:42 // Actual //  bani.md

Pentru al patrulea an consecutiv, în luna noiembrie, Platforma pentru Promovarea și Dezvoltarea Filantropiei a desfăşurat campania „Săptămâna Naţională a Bunătăţii”. Ghidaţi de sloganul „Bunătatea începe cu tine”, în perioada 11-17 noiembrie, ONG-urile membre ale Platformei au lansat apeluri către autorităţile locale, instituțiile publice, ONG-uri, agenţi economici și cetățeni pentru a se implica activ în acţiuni filantropice și comunitare.

Astfel, timp de 7 zile, faptele bune au cutreierat Moldova în lung şi în lat. Peste 3000 de persoane de toate vârstele au promovat filantropia şi au îndemnat oamenii să facă parte din această campanie naţională, care răspândeşte bunătate.

Au fost desfăşurate acţiuni menite să îmbunătăţească viaţa oamenilor, a mediului, a animalelor şi a comunităţilor în care locuiesc. Bătrânii au fost ajutaţi cu munca prin gospodărie, au primit prânzuri calde sau coşuri cu fructe, împărţite de elevi. Unii participanţi şi-au suflecat mânecile şi au salubrizat locurile publice împânzite de gunoaie, alţii au platat copaci și flori.

Activiştii bunătăţii au demarat multiple colectări de fonduri, haine, rechizite şi obiecte uzate, pentru ajutorarea familiilor aflate în dificultate şi a persoanelor social-vulnerabile din comunitate. O altă campanie de colectare de fonduri a fost organizată pentru copiii infectaţi cu tuberculoză, internaţi la Spitalul Clinic de Ftiziopneumologie.

În cadrul Săptămânii Naţionale a Bunătăţii au fost colectaţi nu doar bani şi haine, dar şi cărţi, pentru a promova cititul în familie şi a creşte generaţii de copii educate şi sănătoase, indiferent de statutul social al familiilor din care provin aceştia.

Faptele bune nu au ocolit nici animalele. Au fost colectate fonduri pentru hrana şi adăpostul acestora, iar câţiva voluntari au construit cuşti şi au hrănit patrupezii fără stăpân, aflaţi pe teritoriul unei Universităţi din Chişinău.

Pentru a promova cultura filantropică şi voluntariatul au fost desfăşurate o serie de lecții publice și concursuri, au fost organizate sesiuni de discuţii pentru a formula recomandări de îmbunătățire a cadrui legal pentru stimularea implicării filantropice, la care au participat deputați, reprezentanți ai instituțiilor publice relevante, ONG-uri și agenți economici.

Campania „Săptămâna națională a bunătății” a fost desfășurată de Platforma pentru Promovarea şi Dezvoltarea Filantropiei cu sprijinul poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală