Metoda prin care o țară europeană atrage străini bogați. Investițiile au crescut cu 50 la sută în luna noiembrie

12 Dec. 2022, 09:29
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
12 Dec. 2022, 09:29 // Actual //  bani.md
Investiţiile din Portugalia prin intermediul ”vizei de aur”, care oferă străinilor bogaţi drept de şedere, au crescut în noiembrie cu aproape 50% FOTO Pixabay

Investiţiile din Portugalia prin intermediul ”vizei de aur”, care oferă străinilor bogaţi drept de şedere, au crescut în noiembrie cu aproape 50%, în timp ce guvernul se gândeşte dacă să renunţe la acest sistem controversat, transmite Reuters.

Viza de aur a fost puternic criticată pe plan intern, pentru că a ridicat preţurile locuinţelor şi chiriile, iar Comisia Europeană a cerut încetarea unor astfel de programe naţionale.

În Portugalia, viza de aur a atras investiţii de 6,6 miliarde de euro (6,95 miliarde de dolari) în ultimul deceniu, în principal din China, Brazilia şi Turcia, cea mai mare parte a banilor fiind destinaţi imobiliarelor.

Pentru a aplica, cetăţenii din afara UE trebuie să facă o investiţie semnificativă în Portugalia, cum ar fi cumpărarea de proprietăţi imobiliare. Acestora li se acordă apoi drepturi de şedere şi li se permite să călătorească fără viză în spaţiul Schengen.

Dar prim-ministrul Antonio Costa a declarat pe 2 noiembrie că guvernul său va evalua schema veche de 10 ani, punând la îndoială dacă programul ar putea fi încă justificat.

Murat Coskun, CEO-ul Get Golden Visa, a declarat că afirmaţiile lui Costa au avut ”un impact semnificativ asupra interesului” pentru această viză, compania sa înregistrând o creştere de cinci ori a întrebărilor.

Datele agenţiei de frontieră SEF au arătat duminică că investiţiile prin vize de aur au crescut cu 48% în noiembrie, din octombrie, la 65 de milioane de euro, şi au crescut cu 41% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Vasco Silva, CEO-ul Kleya, care ajută străinii să se mute în Portugalia, a declarat că compania sa a primit multe întrebări despre ce se întâmplă, adăugând că unii investitori şi-au grăbit decizia, pentru a fi pregătiţi în cazul în care programul va fi modificat sau blocat.

„Dacă nu există un program de rezidenţă prin investiţii, (investitorii) pur şi simplu vor ignora ţara”, a avertizat Silva, argumentând că cele peste 10.000 de vize emise din 2012 au pus Portugalia ”pe hartă”.

Filiala portugheză a grupului anticorupţie Transparency International (TI) a declarat că programul ar putea fi utilizat pentru spălarea banilor, în timp ce Comisia Europeană a spus că astfel de scheme ar putea fi un potenţial risc de securitate.

”Nu permitem intrarea infractorilor sau a banilor pentru care nu cunoaştem sursa. Se pot întâmpla excepţii, dar vor fi una din 10.000 sau două din 10.000 şi, desigur, acestea sunt cele care devin publice”, a spus Silva.

Marea Britanie a renunţat la vizele de aur în februarie, după invazia rusă în Ucraina, pe fondul îngrijorărilor cu privire la fluxul de bani ilegali din Rusia.

Portugalia a suspendat vizele de aur pentru ruşi, dar 431 au beneficiat deja de schemă de la momentul lansării acesteia, potrivit SEF.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

08 Apr. 2025, 10:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
08 Apr. 2025, 10:08 // Actual //  Ursu Victor

Volumul consumului de gaze naturale înregistrat în luna martie curent a constituit 93,4 milioane de metri cubi, în scădere cu 7,9% față de aceeași perioadă a anului trecut. Comparativ cu luna februarie 2025, consumul s-a redus cu 55,4 milioane de metri cubi, ceea ce reprezintă o diminuare de 37,2%, potrivit datelor prezentate de SA „Moldovagaz”.

În ceea ce privește gradul de achitare a facturilor pentru gazele naturale consumate, consumatorii casnici au achitat până la 31 martie 93,6% din sumele facturate în anul 2025. Această pondere este mai mică cu 1,1 puncte procentuale față de aceeași perioadă din 2024. În cazul consumatorilor non-casnici, persoane juridice, rata achitării s-a ridicat la 97,7%, în creștere cu 0,9 puncte procentuale față de anul trecut. Întreprinderile din sectorul energetic și termic au înregistrat un grad de achitare de 100%, menținând același nivel ca în perioada similară din 2024.

În perioada de referință, 808 unități de consum au fost deconectate de la rețeaua de distribuție a gazelor naturale, din cauza datoriilor care însumează aproximativ 4,103 milioane lei. Totodată, pentru 216 consumatori a fost aplicată condiția plății preventive, în urma sistării anterioare a furnizării din cauza neachitării la timp a facturilor.

Conform informațiilor oferite de SA „Moldovagaz”, nivelul total de achitare pentru volumul de gaze naturale furnizat până la 31 martie 2025 este de 96,8%, cu 0,4 puncte procentuale mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut. Suma achitată în cifre absolute este de 3,980 miliarde lei, luând în calcul ajustările tarifare aplicate în perioada respectivă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!