Simbolul mesei de Revelion – salata Olivie! Cât costă să o gătești

20 Dec. 2022, 15:55
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
20 Dec. 2022, 15:55 // Actual //  MD Bani

În acest an, moldovenii vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar. Prețurile la produsele alimentare au crescut în comparație cu sfârșitul anului 2022. De exemplu, pentru a pregăti renumita salată Olivie veți avea nevoie de o sumă de aproximativ 200 de lei. Bani.md a calculat prețul pentru a găti acest tip de salată, în funcție de prețul alimentelor.

Vom începe cu cel mai important produs – ouă. Pentru zece ouă va trebuie să scoți din buzunar minim 33 de lei, cel puțin, așa sunt prețurile la Piața Centrală.

În supermarket, prețurile sunt puțin mai mari. De exemplu, în supermarketul Linella, prețul pentru o duzină de ouă începe de la 39.50 lei.

Prețul la cartofi și morcovi variază între 7-12 lei. Pentru mazărea verde conservată, moldovenii vor fi nevoiți să scoată din buzunar în jur de 15 lei pentru aproximativ 400 de grame. Pentru salata Olivie mai este nevoie și de castraveți murați, dacă nu îi aveți acasă, va trebui să scoateți din buzunar 25-30 de lei. Un pachet mediu de maioneză va costa 35-43 de lei. Și am ajuns la salam, tradițional, moldovenii folosesc salam Parizer. Prețul pentru acest tip de salam variază între 45-120 de lei, în funcție de producător.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește-ne pe TELEGRAM!

Astfel, pentru a avea salata preferată pe masa de sărbători va trebui să scoateți din buzunar în jur de 200 de lei.

Prețul este mai mare comparativ față de sfârșitul anului 2021, când, să gătește o salata Olivie costa în jur de 130 de lei.

În rețelele de supermaketuri vei găsi și salată Olivie gata pregătită. Prețul pentru un kilogram variază între 76-95 lei.

Realitatea Live

07 Mai 2025, 14:54
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
07 Mai 2025, 14:54 // Actual //  Ursu Victor

În timpul vizitei președintelui Xi Jinping la Moscova, liderii Chinei și Rusiei au convenit să reia discuțiile privind construcția controversatului gazoduct „Puterea Siberiei-2”. Deși Vladimir Putin încearcă de ani de zile să convingă Beijingul să achiziționeze suplimentar 50 de miliarde de metri cubi de gaz anual, discuțiile s-au blocat constant, mai ales din cauza pretențiilor Chinei privind un preț echivalent cu cel practicat pe piața internă rusească, scrie Bloomberg.

Totuși, potrivit agenției Bloomberg, în contextul actual al războiului comercial dintre SUA și China, Beijingul ar fi gata să negocieze un preț mai apropiat de cel al gazului livrat în prezent prin gazoductul „Puterea Siberiei”. Această flexibilizare vine în momentul în care China a renunțat practic la achiziția de GNL american, iar Rusia caută cu disperare să înlocuiască piața europeană pierdută.

Proiectul „Puterea Siberiei-2” ar urma să transporte gaze din zăcământul Iamal, anterior destinat Europei, până în China, via Mongolia. Totuși, partea chineză insistă ca ruta să fie directă, similară cu „Puterea Siberiei 1”, care funcționează din 2019 și atinge o capacitate de 38 miliarde metri cubi pe an.

În ciuda reluării discuțiilor, nu este așteptată semnarea vreunui acord în timpul actualei vizite, spun sursele Bloomberg. În 2023, președintele Gazprom nici măcar nu l-a însoțit pe Putin la Beijing, un gest considerat simbolic pentru scepticismul Chinei față de așa-zisul „parteneriat fără limite” cu Moscova.

Între timp, Gazprom se confruntă cu o criză financiară majoră: exporturile în Europa și Turcia ar putea scădea la 40 miliarde metri cubi în 2025 (față de peste 150 miliarde înainte de invazia Ucrainei). În plus, UE intenționează să renunțe complet la gazul rusesc până în 2027, accelerând astfel declinul companiei. Estimările indică faptul că în perioada 2025–2034, Gazprom va acumula un deficit bugetar de 15 trilioane ruble (aproape 179 miliarde dolari).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!