VIDEO Profesor american, absolvent al unei universități din Moscova: ”Este cuiul din sicriul Imperiului lui Putin”

30 Dec. 2022, 07:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Dec. 2022, 07:58 // Actual //  Lupu Eduard

Michael Alexeev, economist și profesor american de la Universitatea Indiana, care s-a născut la Moscova și a absolvit o facultate acolo, a făcut o analiză a conflictului provocat de Rusia în țara vecină, care a intrat în a 11-a lună. Expertul a spus că războiul din Ucraina ar putea fi ”cuiul din sicriul” Imperiului lui Putin.

Într-un interviu acordat publicației Kiev Post, Alexeev a numit războiul lui Putin unul ”monstruos”, acesta fiind ”o greșeală pentru toți cei implicați”, potrivit Newsweek.

El a mai spus că, în timp ce războiul ar putea avea efecte pozitive pentru Ucraina „pe termen lung”, Rusia ar putea să-și piardă o mare parte din puterea sa globală.

„Singurul lucru pozitiv la care mă pot gândi în ceea ce privește acest război este că poate în sfârșit va pune un cui în sicriul ideii de Imperiu Rus. Poate în sfârșit, va deveni o țară normală”, a declarat Alexeev.

Alexeev a spus într-un articol publicat cu peste 20 de ani în urmă, că Rusia este o țară normală, cu venituri medii. Dar acum el și-a schimbat părerea.

„Din păcate, caracterizarea de atunci a fost greșită”, a spus el. „Rusia nu este o țară normală. Are încă viziunea ei imperială și este rău pentru toată lumea, inclusiv pentru Rusia. Așa că sper că rezultatul acestui război teribil va fi că poate Rusia va deveni în cele din urmă o țară normală”.

Deocamdată, pacea pare puțin probabilă. Un purtător de cuvânt al Kremlinului a declarat miercuri că negocierile pentru încheierea războiului nu pot continua decât dacă Ucraina este de acord cu recenta anexare de către Rusia a patru teritorii ucrainene, lucru neacceptat de către președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care s-a opus ferm.

Când Alexeev a fost întrebat dacă există speranță că Ucraina va fi reconstruită după război, el a spus: „Sigur, cred acest fapt, el ar putea fi pe termen lung un lucru bun pentru Ucraina, pentru că acest război a întărit de fapt identitatea națională a Ucrainei”.

„Da, este o cantitate uriașă de distragere a atenției, dar sunt sigur că Occidentul va ajuta foarte mult la construcție, reconstrucție. Uitați-vă doar la Germania și la Japonia. Țările au fost distruse complet în cel de-Al Doilea Război Mondial. Acum sunt unele dintre cele mai dezvoltate și mai bogate țări din lume. Și sper că același lucru se va întâmpla și cu Ucraina”.

Alexeev a spus că a crescut la Moscova și a urmat o facultate acolo înainte de a se muta în Statele Unite pentru a-și continua studiile la Universitatea Duke. În timp ce expertiza sa se referă în principal la economiile Rusiei și ale fostei Uniuni Sovietice, Alexeev a subliniat că el nu nutrește simpatii sovietice. Părinții săi s-au născut în Ucraina, iar mama sa, Ludmila Alexeeva, a fost un proeminent disident sovietic care a co-fondat Grupul Helsinki din Moscova, o organizație binecunoscută pentru drepturile omului.

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău