VIDEO Profesor american, absolvent al unei universități din Moscova: ”Este cuiul din sicriul Imperiului lui Putin”

30 Dec. 2022, 07:58
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
30 Dec. 2022, 07:58 // Actual //  bani.md

Michael Alexeev, economist și profesor american de la Universitatea Indiana, care s-a născut la Moscova și a absolvit o facultate acolo, a făcut o analiză a conflictului provocat de Rusia în țara vecină, care a intrat în a 11-a lună. Expertul a spus că războiul din Ucraina ar putea fi ”cuiul din sicriul” Imperiului lui Putin.

Într-un interviu acordat publicației Kiev Post, Alexeev a numit războiul lui Putin unul ”monstruos”, acesta fiind ”o greșeală pentru toți cei implicați”, potrivit Newsweek.

El a mai spus că, în timp ce războiul ar putea avea efecte pozitive pentru Ucraina „pe termen lung”, Rusia ar putea să-și piardă o mare parte din puterea sa globală.

„Singurul lucru pozitiv la care mă pot gândi în ceea ce privește acest război este că poate în sfârșit va pune un cui în sicriul ideii de Imperiu Rus. Poate în sfârșit, va deveni o țară normală”, a declarat Alexeev.

Alexeev a spus într-un articol publicat cu peste 20 de ani în urmă, că Rusia este o țară normală, cu venituri medii. Dar acum el și-a schimbat părerea.

„Din păcate, caracterizarea de atunci a fost greșită”, a spus el. „Rusia nu este o țară normală. Are încă viziunea ei imperială și este rău pentru toată lumea, inclusiv pentru Rusia. Așa că sper că rezultatul acestui război teribil va fi că poate Rusia va deveni în cele din urmă o țară normală”.

Deocamdată, pacea pare puțin probabilă. Un purtător de cuvânt al Kremlinului a declarat miercuri că negocierile pentru încheierea războiului nu pot continua decât dacă Ucraina este de acord cu recenta anexare de către Rusia a patru teritorii ucrainene, lucru neacceptat de către președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care s-a opus ferm.

Când Alexeev a fost întrebat dacă există speranță că Ucraina va fi reconstruită după război, el a spus: „Sigur, cred acest fapt, el ar putea fi pe termen lung un lucru bun pentru Ucraina, pentru că acest război a întărit de fapt identitatea națională a Ucrainei”.

„Da, este o cantitate uriașă de distragere a atenției, dar sunt sigur că Occidentul va ajuta foarte mult la construcție, reconstrucție. Uitați-vă doar la Germania și la Japonia. Țările au fost distruse complet în cel de-Al Doilea Război Mondial. Acum sunt unele dintre cele mai dezvoltate și mai bogate țări din lume. Și sper că același lucru se va întâmpla și cu Ucraina”.

Alexeev a spus că a crescut la Moscova și a urmat o facultate acolo înainte de a se muta în Statele Unite pentru a-și continua studiile la Universitatea Duke. În timp ce expertiza sa se referă în principal la economiile Rusiei și ale fostei Uniuni Sovietice, Alexeev a subliniat că el nu nutrește simpatii sovietice. Părinții săi s-au născut în Ucraina, iar mama sa, Ludmila Alexeeva, a fost un proeminent disident sovietic care a co-fondat Grupul Helsinki din Moscova, o organizație binecunoscută pentru drepturile omului.

Realitatea Live

18 Apr. 2025, 13:32
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
18 Apr. 2025, 13:32 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Băncile comerciale din Republica Moldova au înregistrat un profit total net de 1,04 miliarde de lei la sfârșitul primului trimestru al anului 2025, potrivit datelor publicate de Banca Națională a Moldovei (BNM). Cele mai mari trei instituții financiare – Moldova Agroindbank (MAIB), Moldindconbank și Victoriabank – au acumulat împreună peste 850 de milioane de lei, adică aproximativ 82% din profitul total al sistemului bancar.

Top 5 bănci după profit net au fost MAIB – 390,47 mil. lei, Moldindconbank – 381,14 mil. lei, Victoriabank – 103,43 mil. lei, OTP Bank Moldova – 121,1 mil. lei și FinComBank – 16,92 mil. lei

În contrast, cele mai mici profituri au fost înregistrate de băncile Comertbank (298 mii lei), EuroCreditBank (1,47 mil. lei) și EnergBank (4,94 mil. lei).

Veniturile din dobânzi au totalizat 2,45 miliarde lei, iar cheltuielile cu dobânzile s-au ridicat la aproape 600 milioane lei. Veniturile din comisioane și onorarii au însumat peste 887 milioane lei, în timp ce cheltuielile aferente s-au ridicat la aproximativ 550 milioane lei.
Cele mai mari venituri din dobânzi au fost înregistrate de MAIB (895 mil. lei) și Moldindconbank (565 mil. lei).

Totodată, cheltuielile administrative totale au constituit peste 1,08 miliarde lei, dintre care cheltuielile cu personalul au depășit 840 milioane lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009