Pele lasă în urmă o avere surprinzătoare. Câți bani vor împărții membrii familiei legendarului fotbalist

31 Dec. 2022, 08:36
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
31 Dec. 2022, 08:36 // Actual //  bani.md

Deși a fost triplu campion mondial, Pele nu a câștigat atât de mulți bani, într-o perioadă în care fotbalul se afla într-o zonă prea dezvoltată a marketingului. Banii au venit datorită imaginii, din publicitate.

Chiar dacă a fost considerat de mulți specialiști cel mai mare fotbalist din istorie, brazilianul Pele (decedat, joi, la vârsta de 82 de ani) nu se apropie la banii câștigați pe teren de Lionel Messi sau Cristiano Ronaldo.

Și asta pentru că triplul campion mondial din 1958, 1962 și 1970 a jucat într-o perioadă în care fotbalul nu se vindea atât de bine și nu era atât de comercializat. Pele s-a descurcat financiar, dar grosul banilor nu au venit din contractele cu echipa braziliană Santos sau New York Cosmos (Statele Unite ale Americii). În prezent, averea legendarului jucător, regretat de toată planeta fotbalistică, este estimată la 100 de milioane de dolari.

Ce avere lasă în urmă marele Pele

Ziariștii spanioli de la „AS” au făcut o analiză a câștigurilor sale, pentru a vedea ce venit vor împărți membrii familiei lui Pele. El a fost plătit în anii 60, la Santos, cu aproximativ 19.000 de dolari. Dar, în SUA, la New York a câștigat 2,5 milioane de dolari. Echivalentul a 10,9 milioane de dolari, conform sursei citate.

Pele a investit mulți bani în piața imobiliară din America și s-a bucurat de câștiguri consistente. „Una dintre afacerile cu care a făcut un profit mare a fost cumpărarea cu 100.000 de dolari a unui conac în Hamptons, New York, pe care apoi l-a vândut în 2008 cu suma de trei milioane, conform gsp.ro.

Ce spunea brazilianul, triplu campion mondial, despre banii pe care i-a câștigat în fotbal

Atunci când vorbea despre banii pe care i-a câștigat în fotbal, singurul om care a câștigat de trei ori la Campionatul Mondial, afirma: „Una dintre afacerile cu care a făcut un profit mare a fost cumpărarea cu 100.000 de dolari a unui conac în Hamptons, New York, pe care apoi l-a vândut în 2008 cu suma de trei milioane.”

Pele a avut 7 copii și a fost căsătorit de trei ori

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.