Clasamentul celor mai puternice națiuni din lume: SUA, Rusia, China, pe podium. Moldova, lipsă din clasament

02 Ian. 2023, 04:37
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Ian. 2023, 04:37 // Actual //  Lupu Eduard

US News & World Report a realizat un clasament al celor mai puternice țări din lume în 2022. Statele Unite ale Americii rămân pe primul loc, dar instabilitatea globală a făcut ca multe alte națiuni să își schimbe pozițiile. Ucraina a urcat cu 19 locuri în clasament față de anul trecut. SUA, China și Rusia au fost cele mai puternice țări ale planetei în 2022, un an marcat de războaie și de o geopolitică turbulentă. Clasamentul analizează cât de multă influență au țările, precum și puterea lor politică, economică și militară. Aceasta a întocmit clasamentul ca parte a studiului său anual „Cele mai bune țări”, care evaluează 85 de țări pe baza răspunsurilor a 17.000 de persoane.

Acestea sunt cele mai puternice 10 națiuni din lume, conform clasamentului din 2022, întocmit de publicat de US News and World Report:

  1. Israel

US News & World Report a menționat că, pentru „dimensiunea sa relativ mică, țara a jucat un rol important în afacerile globale”. De asemenea, au fost citate economia sa puternică și importanța sa pentru evreii din întreaga lume.

Țara are dispute permanente privind granițele în jurul teritoriilor palestiniene ocupate și este acuzată de abuzuri în domeniul drepturilor omului, a precizat US News. Acesta a adăugat că Israelul „are o economie de piață avansată din punct de vedere tehnologic, cu diamante tăiate, echipamente de înaltă tehnologie și produse farmaceutice printre principalele. Israelul s-a clasat pe locul 11 în lista de anul trecut.

  1. Emiratele Arabe Unite

US News & World Report a remarcat modul în care Emiratele Arabe Unite s-au transformat odată cu descoperirea petrolului în secolul XX. „Astăzi, produsul intern brut pe cap de locuitor al EAU este la egalitate cu cel al principalelor națiuni din Europa de Vest, potrivit World Factbook al CIA”, se arată în comunicat. „Iar Forumul Economic Mondial a numit țara cea mai competitivă economie din lumea arabă”.

US News a remarcat, de asemenea, popularitatea orașelor Dubai și Abu Dhabi în rândul turiștilor, în pofida rezultatelor slabe în materie de drepturi ale omului. Emiratele Arabe Unite au urcat un loc față de clasamentul de anul trecut.

  1. Japonia

US News & World Report a descris Japonia ca fiind una dintre „cele mai alfabetizate și mai avansate națiuni din punct de vedere tehnic din lume”.

De asemenea, a menționat că economia Japoniei este a treia ca mărime din lume și a precizat că Japonia este „printre cei mai mari producători de autovehicule, echipamente electronice și oțel din lume”.

Japonia a coborât două locuri față de anul trecut, când a fost clasată pe locul șase.

  1. Franța

Publicația a afirmat că Franța este o „națiune bogată, cu venituri ridicate” și că influența sa globală este „greu de supraestimat”.

„Franța este una dintre cele mai vechi țări din lume, iar influența sa se extinde în întreaga lume prin știință, politică, economie și, poate mai presus de toate, cultură”, a spus US News.

Țara este, de asemenea, una dintre cele mai vizitate țări din lume și unul dintre cei mai mari exportatori de arme, a adăugat acesta.

  1. Coreea de Sud

Clasamentul a remarcat că această țară are o economie mare, „bazată pe servicii și de înaltă tehnologie”, adăugând că are „una dintre cele mai mari economii naționale brute și rezerve de investiții străine din lume”. Coreea de Sud a crescut față de anul trecut, când s-a clasat pe locul opt.

  1. Regatul Unit al Marii Britanii

Analiștii au descris Marea Britanie ca fiind „o națiune foarte dezvoltată care exercită o influență economică, politică, științifică și culturală internațională considerabilă”.

Publicația a menționat că Regatul Unit face parte din alianțele politice și comerciale ale lumii, dar că decizia sa de a părăsi UE înseamnă că „rolul țării pe scena mondială se confruntă cu noi provocări”.

Aceștia au citat rolul major al Londrei în sistemul financiar global și „istoria îndelungată a contribuțiilor majore ale Regatului Unit în domeniul artelor și al științelor”. Au afirmat că moștenirea Imperiului Britanic stimulează și astăzi influența globală a Regatului Unit.

  1. Germania

US News & World Report a precizat că Germania este „cea mai populată națiune din Uniunea Europeană” și „posedă una dintre cele mai mari economii din lume și și-a văzut rolul în comunitatea internațională crescând constant de la reunificarea” din 1990.

 

Acesta a adăugat că Germania are una dintre cele mai mari populații din lume și „este unul dintre principalii importatori și exportatori de pe glob”, precum și că are personalități importante din punct de vedere cultural și apartenența la organisme globale.

  1. Rusia

Modul în care este percepută Rusia la nivel global a fost afectat de invazia sa în Ucraina, iar reacția occidentală a inclus sancțiuni globale împotriva liderilor și întreprinderilor din această țară.

Dar publicația a remarcat în continuare cum țara este „cea mai mare țară din lume ca suprafață” și cum are una dintre cele mai mari economii din lume datorită producției sale de petrol și gaze. De asemenea, a subliniat faptul că Rusia este membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU și face parte din alte grupuri internaționale majore, inclusiv din G20.

  1. China

US News & World Report a remarcat dimensiunea uriașă a Chinei, faptul că economia sa este a doua ca mărime din lume și dominația Partidului Comunist aflat la putere. Publicația a precizat că țara are lupte interne care vin odată cu creșterea populației și a remarcat inegalitatea tot mai mare și situația precară a drepturilor omului.

Cu toate acestea, a spus, țara este extrem de influentă, face parte din mari organizații internaționale și are arme nucleare.

  1. Statele Unite ale Americii

US News & World Report a numit-o „cea mai dominantă putere economică și militară din lume” și a remarcat că „amprenta sa culturală se întinde în întreaga lume, condusă în mare parte de cultura sa populară exprimată în muzică, filme și televiziune”.

A remarcat problemele economice și tulburările din țară, inclusiv protestele pentru egalitate rasială după uciderea lui George Floyd. US News a citat, de asemenea, „rolul de lider” pe care SUA îl joacă adesea în organizațiile internaționale, precum ONU și NATO.

Republica Moldova este lipsă din clasament, însă țara vecină România s-a clasat pe locul 54. 54. România continuă să aibă una dintre cele mai ridicate rate de sărăcie și risc de excluziune socială din Uniunea Europeană. România are una dintre cele mai scăzute rate de natalitate din lume, iar infrastructura națională și programele sociale deficitare îi pun în pericol îmbătrânirea populației. (…) România a aderat la NATO în 2004, iar cererea de aderare la Uniunea Europeană a fost în cele din urmă aprobată în 2007.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

05 Mai 2024, 11:48
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Mai 2024, 11:48 // Actual //  Lupu Eduard

Banca turcă DenizBank, care este una dintre cele mai mari instituții de credit din țară, practic a încetat să mai deschidă conturi pentru cetățenii ruși de la începutul anului 2024, scrie RBC, citând doi intermediari care îi ajută pe ruși să obțină carduri de la băncile turcești.

„Din zece cereri de deschidere a unui cont, doar una primește aprobare. Este imposibil să deschizi un cont chiar și cu un permis de ședere și înregistrare în Turcia”, a descris situația unul dintre intermediari, Serghei Ovsyannikov. El a adăugat că DenizBank face acum excepții doar pentru clienții cu un depozit mare de 100 de mii de dolari și mai mult.

Problema a fost confirmată de partenerul de conducere al Lenar Wealth Management, Lenar Rakhmanov, care lucrează la Istanbul. Potrivit acestuia, probabilitatea ca un rus să deschidă un cont este influențată de „calibrul clientului” și de acordurile personale cu o anumită sucursală bancară.

A avea un permis de ședere și înregistrarea locală nu garantează deschiderea unui cont la DenizBank, confirmă un alt intermediar, Elena Chernysheva. Ea notează că cetățenii ruși, având în mână un pachet complet de documente necesare, le va fi mai ușor să contacteze o altă bancă în aceste scopuri.

La sfârșitul anului trecut, președintele american Joe Biden a semnat un decret care introduce restricții împotriva băncilor străine pentru a ajuta persoanele fizice și juridice ruse să eludeze sancțiunile și pentru a asista în aprovizionarea industriei ruse de apărare. După aceasta, o serie de instituții de credit străine au înăsprit condițiile pentru deservirea rușilor, iar cetățenii ruși au început, de asemenea, să aibă dificultăți în efectuarea plăților și transferurilor.

După invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia și sancțiunile ulterioare, unele țări, inclusiv Turcia, au început să ajute Moscova să reexporte mărfuri. Potrivit unor surse familiare cu Financial Times, agențiile de informații ruse au depus „efort și timp considerabil” pentru a găsi modalități de a evita sancțiunile și controalele la export, iar intermediarii financiari au început să participe la astfel de operațiuni „intenționat sau neintenționat”.

Partenerul Pen & Paper, Kira Vinokurova, consideră că refuzurile de a deschide conturi sunt cauzate de riscurile pentru bănci de a fi supuse sancțiunilor, deoarece accesul indivizilor ruși la sistemul financiar global poate fi privit ca o contribuție la sectorul financiar rus. În plus, crește riscul introducerii unor măsuri restrictive de asistență pentru eludarea sancțiunilor anti-ruse.

„Prin deschiderea unui cont pentru persoane ruse, băncile turce trebuie să cheltuiască resurse suplimentare pentru verificarea tranzacțiilor din punctul de vedere al participării persoanelor sancționate sau al implementării activităților interzise din punctul de vedere al sancțiunilor occidentale”, spune Vinokurova, menționând că Rusia este acum „o jurisdicție cu un risc crescut de sancțiuni”.

Cerințele de deservire a rușilor de către băncile turcești vor deveni mai stricte în viitor din cauza presiunii tot mai mari de sancțiuni, dar este puțin probabil ca băncile turce să abandoneze complet noii clienți ruși, avocatul este sigur: „Unul dintre principiile regimurilor de sancțiuni ale Jurisdicțiile occidentale sunt în centrul măsurilor pe anumite persoane, sectoare, bunuri sau servicii, iar refuzul complet de a servi rușii este puțin probabil să fie încurajat de acestea.”

În luna mai anul trecut, vicepreședintele Băncii Rusiei, Alexey Guznov, a raportat problemele cu care se confruntă băncile rusești atunci când încearcă să deschidă conturi în țări „prietenoase” pentru a stabili un comerț ocolind dolarul, euro și alte valute mondiale. Înainte de aceasta, Banca Centrală a Federației Ruse a spus că băncile străine nu au răspuns propunerilor de parteneriat ale colegilor ruși, iar președintele Comitetului Dumei pentru Piața Financiară, Anatoli Aksakov, a spus că doar trei instituții de credit au reușit să deschidă. conturi de corespondent.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău