Ce spune magistratul britanic care a condus procesul lui Miloșevic despre judecarea lui Putin

02 Ian. 2023, 12:26
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
02 Ian. 2023, 12:26 // Actual //  bani.md

Președintele rus Vladimir Putin ar trebui să fie judecat anul acesta în Ucraina pentru crime de război comise acolo, spune magistratul care a condus urmărirea penală a fostului lider sârb Slobodan Milosevic.

Magistratul britanic care a condus urmărirea penală a lui Slobodan Miloşevic spune că Vladimir Putin trebuie judecat chiar anul acesta, în Ucraina. Mai exact, Sir Geoffrey Nice, magistratul britanic care a condus urmărirea penală a fostului lider sârb Slobodan Milosevic, spune că liderul rus Vladimir Putin ar trebui să fie judecat anul acesta în Ucraina pentru crimele de război comise în această ţară.

Cazul „nu ar putea fi mai clar” împotriva lui Putin şi nu există nicio îndoială că există un lanţ de comandă care duce către omul forte de la Kremlin, a explicat la BBC Sir Geoffrey Nice.

Magistratul britanic și-a exprimat surprinderea că procurorii și politicienii nu „spun acest lucru deschis”

Crimele împotriva umanității sunt considerate a fi printre cele mai grave infracțiuni conform așa-numitelor „reguli” de război. Aceste legi interzic atacurile asupra civililor – sau asupra infrastructurii vitale pentru supraviețuirea acestora – și sunt prevăzute în tratate internaționale precum Convențiile de la Geneva.

De exemplu, atacurile repetate ale Rusiei asupra rețelei energetice ucrainene în timpul iernii au fost descrise drept crime de război din cauza prejudiciului adus civililor.

„Cel mai important lucru” este ca liderul rus să fie judecat în persoană, şi nu soldaţii de rang inferior. Din punctul său de vedere, procesul ar putea avea loc chiar mâine dimineaţă şi ar trebui să fie organizat de ucraineni în limba ucraineană, iar Putin însuşi ar trebui să fie prezent în boxa acuzaţilor.

Sir Geoffrey Nice a declarat pentru BBC că Putin se face vinovat pentru atacurile asupra ţintelor civile din timpul războiului. Magistratul britanic este surprins că procurorii şi politicienii nu au explicat acest lucru mult mai liber şi mai deschis.

Sir Geoffrey a spus că această „reticență” ridică întrebarea dacă există un fel de „avantaj politic” pentru a nu-l acuza pe Putin

Magistratul vede şi un posibil motiv pentru care liderul rus nu s-a confruntat cu măsuri mai dure până acum, sugerând că ar putea exista un demers prin care Putin să scape de urmărirea penală ca parte a unui acord de pace.

Nice a declarat pentru BBC că reticenţa Curţii Penale Internaţionale (CPI) de a-l pune sub acuzare pe Putin a ridicat „perspectiva îngrozitoare” că instanţa dă prioritate unui acord de pace.

CPI a respins ideea că ar exista vreo presiune sau influenţă asupra procurorului Karim Khan pentru a tergiversa investigaţiile şi a declarat că mandatele de arestare vor fi emise atunci când vor fi adunate suficiente probe.

Pe de altă parte, se ştie că este dificil să legi direct un lider politic de infracţiunile comise de forţele armate pe teren şi, chiar dacă Putin ar fi inculpat, trimiterea sa în judecată ar fi o provocare în absenţa prăbuşirii regimului său, scrie BBC.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

12 Apr. 2025, 11:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
12 Apr. 2025, 11:37 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Fostul ministru al Energiei, Victor Parlicov, avertizează că Republica Moldova se îndreaptă inevitabil spre reluarea achiziției de energie electrică de la centrala de la Cuciurgan, după ce alternativele promise de autorități nu s-au materializat. În cadrul unei emisiuni la Rlive, Parlicov a criticat lipsa de acțiune a guvernului în ceea ce privește implementarea soluțiilor tehnice deja aprobate.

„După ce Gazprom singur a renunțat la furnizarea de gaz în stânga Nistrului de la 1 ianuarie, care mai este sensul să înaintăm condiționalități care nu sunt respectate? Mă refer la repornirea industriei din stânga Nistrului. Vedem că a revenit perioada caldă, dar volumele de gaz livrate în stânga Nistrului sunt aceleași”, a declarat Parlicov.

Potrivit acestuia, în absența unor progrese concrete privind instalarea surselor alternative de generare electrică, Moldova nu are decât o singură opțiune viabilă pe termen scurt: revenirea la energia de la MGRES – centrala de la Cuciurgan, controlată de regimul separatist de la Tiraspol.

„Următorul pas, în lipsa unei soluții, e clar: decizia CSE din 16 ianuarie prevedea instalarea unei turbine pe gaz și a unor motoare cu ardere internă, cu o capacitate totală de 100 MW. Nu s-a făcut absolut nimic. Soluția există, din punct de vedere tehnic este posibilă, iar din punct de vedere financiar putea fi rezolvată cu sprijinul UE. Și totuși, autoritățile nu au făcut nimic. Mesajul este clar: deși nu avem alte opțiuni, vom reveni la Cuciurgan”, a punctat fostul ministru.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU