Ce spune magistratul britanic care a condus procesul lui Miloșevic despre judecarea lui Putin

02 Ian. 2023, 12:26
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
02 Ian. 2023, 12:26 // Actual //  bani.md

Președintele rus Vladimir Putin ar trebui să fie judecat anul acesta în Ucraina pentru crime de război comise acolo, spune magistratul care a condus urmărirea penală a fostului lider sârb Slobodan Milosevic.

Magistratul britanic care a condus urmărirea penală a lui Slobodan Miloşevic spune că Vladimir Putin trebuie judecat chiar anul acesta, în Ucraina. Mai exact, Sir Geoffrey Nice, magistratul britanic care a condus urmărirea penală a fostului lider sârb Slobodan Milosevic, spune că liderul rus Vladimir Putin ar trebui să fie judecat anul acesta în Ucraina pentru crimele de război comise în această ţară.

Cazul „nu ar putea fi mai clar” împotriva lui Putin şi nu există nicio îndoială că există un lanţ de comandă care duce către omul forte de la Kremlin, a explicat la BBC Sir Geoffrey Nice.

Magistratul britanic și-a exprimat surprinderea că procurorii și politicienii nu „spun acest lucru deschis”

Crimele împotriva umanității sunt considerate a fi printre cele mai grave infracțiuni conform așa-numitelor „reguli” de război. Aceste legi interzic atacurile asupra civililor – sau asupra infrastructurii vitale pentru supraviețuirea acestora – și sunt prevăzute în tratate internaționale precum Convențiile de la Geneva.

De exemplu, atacurile repetate ale Rusiei asupra rețelei energetice ucrainene în timpul iernii au fost descrise drept crime de război din cauza prejudiciului adus civililor.

„Cel mai important lucru” este ca liderul rus să fie judecat în persoană, şi nu soldaţii de rang inferior. Din punctul său de vedere, procesul ar putea avea loc chiar mâine dimineaţă şi ar trebui să fie organizat de ucraineni în limba ucraineană, iar Putin însuşi ar trebui să fie prezent în boxa acuzaţilor.

Sir Geoffrey Nice a declarat pentru BBC că Putin se face vinovat pentru atacurile asupra ţintelor civile din timpul războiului. Magistratul britanic este surprins că procurorii şi politicienii nu au explicat acest lucru mult mai liber şi mai deschis.

Sir Geoffrey a spus că această „reticență” ridică întrebarea dacă există un fel de „avantaj politic” pentru a nu-l acuza pe Putin

Magistratul vede şi un posibil motiv pentru care liderul rus nu s-a confruntat cu măsuri mai dure până acum, sugerând că ar putea exista un demers prin care Putin să scape de urmărirea penală ca parte a unui acord de pace.

Nice a declarat pentru BBC că reticenţa Curţii Penale Internaţionale (CPI) de a-l pune sub acuzare pe Putin a ridicat „perspectiva îngrozitoare” că instanţa dă prioritate unui acord de pace.

CPI a respins ideea că ar exista vreo presiune sau influenţă asupra procurorului Karim Khan pentru a tergiversa investigaţiile şi a declarat că mandatele de arestare vor fi emise atunci când vor fi adunate suficiente probe.

Pe de altă parte, se ştie că este dificil să legi direct un lider politic de infracţiunile comise de forţele armate pe teren şi, chiar dacă Putin ar fi inculpat, trimiterea sa în judecată ar fi o provocare în absenţa prăbuşirii regimului său, scrie BBC.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Iul. 2025, 12:30
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
23 Iul. 2025, 12:30 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Fugarul Vladimir Plahotniuc, fost oligarh și lider politic din Republica Moldova, a fost reținut recent pe aeroportul din Atena, însă locul în care s-a ascuns până la arestare stârnește rumoare și revoltă. Este vorba despre o vilă spectaculoasă din zona Saronida Panorama, una dintre cele mai exclusiviste și scumpe zone rezidențiale ale Atenei. În aceeași reședință s-ar fi aflat și fostul deputat Constantin Țuțu.

Proprietatea, ascunsă de ochii publicului și înconjurată de pădure și stânci, potrivit RISE Moldova, are o suprafață construită de aproape 1.400 m², desfășurată pe patru niveluri, și include facilități demne de un resort de lux:

8 dormitoare, fiecare cu baie proprie
Piscină infinity cu vedere panoramică spre Marea Egee
Cramă, sală de fitness, hammam (baie turcească)
Casă separată pentru oaspeți și garaj subteran

Pe platformele imobiliare internaționale, vila nu este listată cu un preț afișat, fiind destinată exclusiv cumpărătorilor din categoria „Price on request” — un indiciu clar că suma cerută depășește lejer milioane de euro.

Fotografiile din dosarele autorităților grecești arată interiorul decorat cu finisaje de lux, marmură, candelabre uriașe, geamuri vitrate din tavan până în podea și mobilier de designer.

Această reședință impresionantă pare să fi fost ultimul bastion de lux al lui Plahotniuc, aflat în urmărire internațională pentru crearea și conducerea unei organizații criminale, spălare de bani și escrocherii în proporții deosebit de mari.

Autoritățile din Republica Moldova au demarat deja procedura de extrădare a acestuia, iar ancheta internațională vizează și sursa banilor care au permis achiziția sau închirierea unor asemenea proprietăți de lux în străinătate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA