Lista neagră a Moscovei a împărțit lumea pentru fermierii moldoveni! Fructele locale îndulcesc europenii și asiaticii

03 Ian. 2023, 20:10
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Ian. 2023, 20:10 // Actual //  bani.md

Datele asociației Moldova-Fruct arată că harta exporturilor s-a extins în sezonul agricol 2021-2022 de la 18 la aproape 30 de țări, merele moldovenești ajungând acum în țările Uniunii Europene, în Asia Centrală, Golful Persic și Africa de Nord. Dar schimbarea nu ar fi fost posibilă dacă producătorii moldoveni nu ar fi îmbrățișat masiv în ultimii ani standarde și tehnologii occidentale, scrie Radio Europa Liberă.

Martie este perioada în care, după luni de depozitare în frigidere, zeci și zeci de mii de tone de mere moldovenești luau, tradițional, calea către piața rusă, dar războiul suprapus pe o serie de restricții rusești mai vechi a făcut această direcție aproape impracticabilă.

În semn de solidaritate cu producătorii moldoveni confruntați cu pierderea pieței ruse în 2022, Uniunea Europeană a extins cotele de export fără taxe pentru mărfurile agricole moldovene, inclusiv pentru mere, struguri de masă, prune, cireșe, roșii, usturoi și suc de struguri. Dar piața europeană este și așa suprasaturată, mai ales piața europeană a merelor. Așa încât, poate mai mult decât pentru piața în sine, producătorii moldoveni și-au îndreptat privirile spre UE pentru standarde, schimb de experiență și tehnologii, pentru exemple de urmat.

Dar piața europeană este și așa suprasaturată, mai ales piața europeană a merelor. Așa încât, poate mai mult decât pentru piața în sine, producătorii moldoveni și-au îndreptat privirile spre UE pentru standarde, schimb de experiență și tehnologii, pentru exemple de urmat.

Viaceslav Grigoriță, șef al Direcției politici în sectorul vegetal, de la Ministerul Agriculturii spune în podcast că R. Moldova, în calitate de țară candidată la aderarea la UE, a început un efort de pregătire pentru a se asigura că producătorii moldoveni pot beneficia de subvenții europene în agricultură, atunci când acestea vor fi disponibile și pentru ei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO