Lumea este în pragul unei crize economice de proporții. Situația ar putea fi mai gravă decât în 1929

03 Ian. 2023, 17:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Ian. 2023, 17:15 // Actual //  Lupu Eduard

Cunoscutul analist economic Farouk Mezghich susține că o criză economică la nivel mondial este inevitabilă. Situația din prezent este similară cu cea din 1929. El îi îndeamnă pe cei care au economii să le investească în metale prețioase.

Analistul economic, Farouk Mezghich susține că lumea este în pragul unei crize similare cu cea care a debutat în 1929, doar că de data aceasta situația ar putea fi mult mai gravă.

El spune că există multe asemănări între ceea ce s-a întâmplat acum aproape un secol și situația economică din prezent. În perioada 1929-1932 piața bursieră a pierdut 80% din valoare, iar acțiunile multor companii s-au prăbușit. Banca Federală a intervenit, la fel ca și acum, pentru a limita efectele crizei, dar nu a făcut decât să o prelungească, iar aceasta s-a extins din SUA la nivel mondial.

Semnal de alarmă

Între situația de atunci și cea de acum există trei asemănări importante. În 1929 piaţa bursieră era supraevaluată, deoarece se puteau lua foarte ușor împrumuturi care erau folosite pentru a cumpăra acțiuni. Valoarea acestora creștea astfel artificial. La fel se întâmplă și acum, doar că în prezent situația este mult mai greu de gestionat. În 1929 exista o singură piaţă financiară care era mai puţin reglementată decât cea din 2022. Însă acum piața monedelor cripto, care este una extrem de volatilă, nu este absolut deloc reglementată, iar analistul spune că s-ar putea prăbuși.

Atunci, ca și acum au existat mai multe manipulări ale pieței pentru a crește rapid valoarea de pe bursă a marilor companii. Acest lucru aduce un profit rapid anumitor investitori, însă crează mari incertitudini pe piețele de capital.

O altă asemănarease referă la măsurile luate pentru a limita inflația. Băncile au mărit dobânzile, iar piața a fost inundată cu bani pentru a întârzia criza.

Investiții sigure

Există însă și o deosebire importantă față de situația din 1929. Restricțiile din timpul pandemiei de coronavirus i-au făcut pe oameni să economisească bani. În timpul crizei de acum aproape 100 de ani bunurile s-au ieftini, dar oameni nu au avut cu ce să le cumpere. Acum situația este inversă. Prețurile au explodat, dar sunt multe persoane care au reușit să bună bani deoparte.

Analistul economic, Farouk Mezghich susține că, în prezent, cel mai sigur este să investim în aur și argint, deoarece acestea nu își vor pierde valoarea, chiar dacă lumea va fi afectată de o criză economică, potrivit stiripesurse.ro.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

26 Apr. 2024, 13:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Apr. 2024, 13:57 // Actual //  Lupu Eduard

Ediția a II-a a Festivalului Tradițiilor Românești aduce la Chișinău obiceiuri din toate regiunile țării și reunește artiști de pe ambele maluri ale Prutului. Publicul va avea acces gratuit la expoziții de obiecte tradiționale, ateliere de meșteșug, spectacole cu dansuri populare, muzică tradițională și concerte ale unor trupe consacrate.

Îndrăgostiții de cultură și obiceiuri sunt invitați la Festivalul Tradițiilor Românești, la Grădina Botanică din Chișinău, în perioada 17 – 19 mai 2024. Evenimentul este organizat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM), din cadrul Guvernului României, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, Klaus Werner Iohannis.

„Astfel, patrimoniu din regiuni precum Moldova, Transilvania, Dobrogea, Maramureș, Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Bucovina va fi prezentat și explicat publicului din Republica Moldova într-un cadru de voie bună și prietenie.

În cele trei seri de Festival, pe scenă vor urca Ovidiu Lipan Țăndărică, împreună de Fanfara Zece Prăjini, Stelu Enache și Diana Bucșa, Robin and The Backstabbers, cu Domino în deschidere, și Direcția 5. Alături de cei peste 30 de artizani din România, la Grădina Botanică din Chișinău vor fi prezenți și artiști populari din Republica Moldova”, transmite DRRM.


Tehnica meșteșugurilor, obiceiurile populare, caracteristicile zonelor istorice românești și alte detalii despre programul Festivalului pot fi găsite pe site-ul evenimentului, dar și pe paginile dedicate acestuia pe rețelele de socializare.

Proiectul inițiat și finanțat de DRRM are drept scop promovarea valorilor românești în Republica Moldova și consolidarea dialogului cultural la nivelul celor două țări.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău