Vladimir Putin, pregătit să apeleze la „Planul B” pentru a învinge Ucraina

14 Ian. 2023, 16:12
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
14 Ian. 2023, 16:12 // Actual //  bani.md

Potrivit analistului militar american Nikolai Petrov, Occidentul continuă să sprijine militar Ucraina, în ciuda nemulțumirilor minorităților politice din guvernele țărilor implicate. Dar nemulțumirea latentă poate degenera în opoziție organizată.

Rusia a adoptat o poziție de expectativă, deoarece este convinsă că poate obține mai mult decât a făcut până acum, scrie publicația americană Newsweek.

„Planul B al președintelui rus Vladimir Putin este de a aștepta până când partea ucraineană se va speria și partea occidentală se va retrage, pentru că atunci va putea sărbători o victorie relativă”, scrie autorul articolului din Newsweek. De asemenea, acesta a menționat că Rusia este dispusă să aștepte mai mult decât Ucraina.

Anterior, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a declarat că Occidentul ar trebui să își intensifice sprijinul militar pentru Ucraina. În același timp, oficialii occidentali consideră că Ucraina nu poate întreprinde acțiuni militare fără sprijinul lor. Fără arme occidentale, Ucraina nu poate spera să cucerească un teritoriu semnificativ.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a calificat planul de pace al Kievului drept „o iluzie”. Kremlinul nu dă niciun semn de renunțare la obiectivele sale maximaliste de război, care par să includă în continuare schimbarea regimului din Ucraina.

Putin pare să joace un joc de așteptare

„Cred că ambele părți se pregătesc pentru ofensive și ambele sunt sigure că pot obține mai mult decât au acum”, a spus el. „De aceea nu există un teren comun și nimeni nu se poate gândi la negocieri în curând înainte ca aceste ofensive să înceapă. Nu există niciun motiv pentru a ne aștepta ca Putin să schimbe cursul, a mai spus Petrov.

„El va aștepta ca partea ucraineană să piardă orice capacitate reală de a se apăra. Acest lucru este legat de factori umani, de arme. În opinia sa – și este de înțeles – Rusia este mult mai pregătită să aștepte mai mult timp decât Ucraina. Cred că planul B al lui Putin este de a aștepta până când partea ucraineană, până când partea occidentală, va fi epuizată și apoi va putea sărbători o victorie relativă”, a spus el.

Principalii parteneri externi ai Ucrainei din cadrul Uniunii Europene și NATO nu par să se dezică încă de sprijinul acordat Kievului, în ciuda minorităților zgomotoase de la periferia politică din Statele Unite și din alte părți care își exprimă îngrijorarea cu privire la continuarea sprijinului acordat Ucrainei.

Putin, a spus Petrov, va spera ca nemulțumirea care mocnește să evolueze într-o opoziție mai organizată.

„Pe măsură ce trece timpul, apar noi probleme și, dacă nu văd niciun rezultat pozitiv al eforturilor uriașe care au fost deja depuse, ar fi destul de firesc ca europenii, de exemplu, să se întrebe ce a mers prost și dacă este nevoie să continue aceste eforturi”, a spus el.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

12 Apr. 2025, 11:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
12 Apr. 2025, 11:37 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Fostul ministru al Energiei, Victor Parlicov, avertizează că Republica Moldova se îndreaptă inevitabil spre reluarea achiziției de energie electrică de la centrala de la Cuciurgan, după ce alternativele promise de autorități nu s-au materializat. În cadrul unei emisiuni la Rlive, Parlicov a criticat lipsa de acțiune a guvernului în ceea ce privește implementarea soluțiilor tehnice deja aprobate.

„După ce Gazprom singur a renunțat la furnizarea de gaz în stânga Nistrului de la 1 ianuarie, care mai este sensul să înaintăm condiționalități care nu sunt respectate? Mă refer la repornirea industriei din stânga Nistrului. Vedem că a revenit perioada caldă, dar volumele de gaz livrate în stânga Nistrului sunt aceleași”, a declarat Parlicov.

Potrivit acestuia, în absența unor progrese concrete privind instalarea surselor alternative de generare electrică, Moldova nu are decât o singură opțiune viabilă pe termen scurt: revenirea la energia de la MGRES – centrala de la Cuciurgan, controlată de regimul separatist de la Tiraspol.

„Următorul pas, în lipsa unei soluții, e clar: decizia CSE din 16 ianuarie prevedea instalarea unei turbine pe gaz și a unor motoare cu ardere internă, cu o capacitate totală de 100 MW. Nu s-a făcut absolut nimic. Soluția există, din punct de vedere tehnic este posibilă, iar din punct de vedere financiar putea fi rezolvată cu sprijinul UE. Și totuși, autoritățile nu au făcut nimic. Mesajul este clar: deși nu avem alte opțiuni, vom reveni la Cuciurgan”, a punctat fostul ministru.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!