Putin se va înfuria. Diplomații Rusiei, gafă incredibilă

18 Ian. 2023, 17:22
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Ian. 2023, 17:22 // Actual //  bani.md

Ambasada Rusiei în Suedia a distribuit o hartă a Europei care arată Ucraina cu granițele sale recunoscute la nivel internațional, ceea ce contravine pretențiilor teritoriale nerecunoscute ale președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina, scrie Businessinsider.

În 2014, Rusia a invadat Ucraina și a anexat ilegal Crimeea, o peninsulă de la Marea Neagră. Anexarea Crimeii a stârnit proteste pe tot globul și a creat o prăpastie între Moscova și Occident.

Putin a anexat ilegal patru teritorii ucrainene: Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie

În februarie anul trecut, Rusia a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei, iar în septembrie, chiar în timp ce războiul făcea ravagii, Putin a anexat ilegal patru teritorii ucrainene: Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie, în urma unor referendumuri care au fost denunțate ca fiind un simulacru de către liderii din întreaga lume.

La vremea respectivă, Vladimir Putin a anunțat că există „patru noi regiuni ale Rusiei”. Deși Putin susține că aceste regiuni fac parte din Rusia, teritoriile nu sunt controlate sau ocupate în totalitate de forțele rusești.

Harta nu arată aceste regiuni ca fiind teritoriu rusesc

Harta împărtășită de ambasada Rusiei în Suedia, care pretindea că arată prețurile la gaze în Europa, nu reprezenta aceste regiuni ca fiind teritoriu rusesc.

Kremlinul a luat măsuri extreme pentru a cenzura informațiile despre războiul din Ucraina, transformând în infracțiune răspândirea de „informații false” despre armata rusă – care se pedepsește cu până la 15 ani de închisoare. Nu este clar dacă această hartă încalcă această lege, dar criticii războiului din Ucraina au ajuns în spatele gratiilor.

Războiul din Ucraina a mers prost pentru armata rusă, care a suferit pierderi grele străduindu-se să obțină câștiguri. Ucraina, plătind o taxă grea, a recâștigat controlul asupra unei părți semnificative din teritoriul ocupat de Rusia în primele zile ale luptei, inclusiv în regiunile pe care Putin le revendică acum ca parte a Rusiei. Dar există încă lupte grele în estul țării, deoarece Rusia continuă să efectueze atacuri în zone civile din Ucraina.

Ambasada Rusiei în Suedia nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea Business Insider.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ