Țeparul cu bucătăriile, în cătușe! A fost prins pe Aeroportul Chișinău

23 Ian. 2023, 14:25
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
23 Ian. 2023, 14:25 // Actual //  bani.md

Mihail Șaran, directorul și fondatorul companiei Bismobil Kitchen a fost reținut pentru 72 de ore acum câteva zile în urmă pe Aeroportul Internațional Chișinău în timp ce intenționa să păsăsească țara, informația a fost confirmată de Diana Fetco, șefa Secției Comunicare și Protocol a Inspectoratului General de Poliție pentru Realitatea.md.

Acum câteva zile pe Aeroportul Internațional Chișinău, în timp ce intenționa să iasă din țară. Reținut pentru 72 de ore, ulterior eliberat mandat de arest pentru 20 de zile.
Până la moment au fost depuse 15 plângeri din partea cetățenilor.

Potrivit reprezentanților IGP, împotriva companiei Bismobil Kitchen și a directorului acestuia Mihail Șaran sunt înregistrate 15 plângeri din partea clienților care au încheiat contracte de realizare a bucătăriilor la comandă. După ce săptămâna trecută reprezentanții companiei au încetat să mai răspundă la apelurile telefonice ale clienților, iar magazinul din Chișinău a fost închis, clienții au început să depună plângeri la poliție.

Șaran a țepuit și clienții din România, scrie bzi.ro. De exemplu, la Iași peste 100 de plângeri au ajuns la poliție în cazul dosarului de înșelăciune în care sunt implicați afaceriștii basarabeni de la Bismobil Kitchen. S-au încasat sume importante, mobila nu a fost livrată, nici sumele achitate. La nivel național, țeapa a căpătat o dimensiune mult mai mare.

Autoritățile din Iași au început să investigheze situația de la firma Bismobil Kitchen, cu sediul social în municipiu. Asta, după ce, la nivel național, sute de clienți au fost păcăliți de Andriana Brașoveanu și Mihail Șaran, afaceriști din Republica Moldova. Cei doi promiteau că livrează mobilă de bucătărie, care costa cel puțin 6.000 de euro, dar sute de clienți nu au mai primit comenzile, iar banii nu au mai fost returnați.

Majoritatea clienților au fost păcăliți să achite integral, în avans. Mulți dintre ei au încercat să contacteze reprezentanții firmelor, dar aceștia veneau cu promisiuni, invocând tot felul de motive. La Iași, până în prezent au fost depuse, la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC), nu mai puțin de 111 reclamații.

Pe rețelele de socializare a fost înființat grupul „Înșelați de Bismobil Kitchen”, unde s-au înscris nu mai puțin de 1.600 de persoane din toată țara, care au avut relații contractuale cu basarabenii și au fost escrocați. Avocatul clujean Bogdan Blaj a încheiat zeci de contracte pentru un proces colectiv ce va fi intentat afaceriștilor basarabeni. În acest moment, toate magazinele din țară au fost închise. Avocatul a precizat pentru BZI că va depune sesizare și la DIICOT, prejudiciul depășind nivelul sumei de 500.000 de euro. În realitate, prejudiciul este mult mai mare.

La Cluj, principalii responsabili de situația sutelor de păbubiți sunt Mihail Șaran, asociat unic al SC Bismobil Kitchen SRL și Andriana Brașoveanu, administrator la toate cele peste 40 de firme pe care brandul Bismobil Kitchen încheia contracte în România.

La Cluj, firma pe care se făceau contracte – SC LSS Partner BK SRL- îi avea ca asociați pe Lorand Soares Szasz (50% până în ziua închiderii magazinului)-  și SC Bismobil Kitchen SRL (50%).

Lorand Soares Szasz este un foarte cunoscut speaker și organizator de cursuri și seminarii despre creșterea accelerată a IMM-urilor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 13:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 13:56 // Actual //  Ursu Victor

Rubla s-au depreciat brusc pe piața Forex vineri, după înăsprirea sancțiunilor americane care au vizat 50 de bănci rusești, inclusiv Gazprombank, care a devenit un „hub” pentru tranzacțiile cu gaze. Potrivit datelor LSEG, cursul dolarului a crescut aproape cu 3 ruble în doar câteva ore, atingând valoarea de 103,74 ruble, cel mai înalt nivel din martie 2022. Euro a depășit pentru prima dată 108 ruble în ultimele șase săptămâni, aproape atingând recordul anual.

Cursul yuanului pe Bursa din Moscova, unde tranzacțiile cu valute internaționale au fost oprite din cauza sancțiunilor, s-a apropiat de pragul de 14 ruble, un nivel nevăzut din octombrie anul trecut. La ora 13:45 MSK, moneda chineză era cotată la 13,99 ruble, cel mai mare nivel în ultimul an.

Noile sancțiuni impuse de Ministerul american de Finanțe sunt considerate cele mai semnificative de la primăvara anului 2022, când Sberbank și VTB au fost excluse din sistemul financiar global, a declarat expertul în domeniul sancțiunilor, George Voloshin.

Gazprombank, a treia bancă de stat după volmul activelor, fusese unul dintre ultimele „poduri financiare” între Rusia și restul lumii, menținând accesul la SWIFT și efectuând tranzacții în euro. Cu toate acestea, potrivit analiștilor de la banca de investiții „Sinara”, „plățile UE pentru resursele energetice prin Gazprombank vor deveni, cel mai probabil, imposibile” până la sfârșitul anului 2024, când va expira licența temporară a Ministerului de Finanțe al SUA. Rezervele de valută ale companiilor rusești, care au fost depozitate în afacere în loc să fie transferate pe conturile rusești, ar putea fi și ele afectate, potrivit „Digital Broker”, existând riscul să fie influențate zeci de miliarde de dolari din veniturile din valută ale afacerilor stocate în străinătate.

Noile sancțiuni ar putea provoca din nou probleme cu lichiditatea valutară, avertizează profesorul Evgheni Kogan de la Școala Superioară de Economie (VȘE). „Dacă rundele anterioare de sancțiuni au vizat plățile pentru importuri, acum Ministerul de Finanțe al SUA și-a îndreptat atenția asupra exporturilor rusești, și, o dată cu acestea, asupra fluxului de valută în țară.” Pachetul de sancțiuni include, de asemenea, un avertisment pentru băncile străine care lucrează cu „alternativa SWIFT” a Rusiei — Sistemul de Mesaje Financiare al Băncii Rusiei (SPFS). Aceasta înseamnă că „interacțiunile financiare cu contrapartidele ruse vor deveni mai complicate”, susțin analiștii de la Alfa Bank.

„Veniturile din exporturi ar putea scădea temporar, ceea ce face ca rubla să se deprecieze probabil în următoarele luni”, preconizează Kogan, având în vedere că dolarul ar putea ajunge la 105 ruble, iar yuanul ar putea atinge 15 ruble.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală