„Alianța tancurilor” – Olanda e „pregătită” să dea tancuri ucrainenilor, deşi nu are niciunul. Lista țărilor care vor să trimită

26 Ian. 2023, 05:30
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
26 Ian. 2023, 05:30 // Actual //  bani.md

În pofida faptului că nu deţine în prezent niciun tanc Leopard 2 de fabricaţie germană, Olanda a anunțat miercuri că este pregătită să cumpere tancurile pe care în prezent doar le închiriază, pentru a le trimite în Ucraina, potrivit CNN.

Olanda nu are niciun tanc de luptă, după ce şi-a vândut toate tancurile de luptă Leopard 2 Germaniei în 2018 şi 2021, potrivit Registrului de Arme Convenţionale al Naţiunilor Unite. Olanda închiriază în prezent 18 tancuri de luptă Leopard 2A6 de la Germania.

Rutte a sugerat că Ţările de Jos ar putea achiziţiona aceste tancuri în mod direct şi apoi să le trimită în Ucraina.

„Dacă este util ca Olanda să participe şi ea, atunci suntem pregătiţi să facem acest lucru.
Aceste discuţii sunt în curs de desfăşurare, le-am spus germanilor că suntem pregătiţi să luăm în considerare în mod serios acest scenariu”, a declarat pentru RTL News premierul olandez Mark Rutte, precizând însă că decizia nu a fost luată încă.

Câte tancuri ar urma să fie trimise în Ucraina
Germania a aprobat miercuri trimiterea de tancuri Leopard în Ucraina.

Marea Britanie a fost prima ţară care a anunţat că-şi va trimite tancurile sale, Challenger 2, în timp ce Polonia a făcut presiuni pentru ca Berlinul să aprobe trimiterea tancurilor sale Leopard 2.
Germania, care a purtat discuţii cu Statele Unite şi cu alţi aliaţi, a anunțat că obiectivul general ar fi acela de a furniza Ucrainei două batalioane de Leopard 2. Un batalion cuprinde în mod obişnuit trei sau patru companii, fiecare cu aproximativ 14 tancuri, astfel încât acest lucru ar putea însemna trimiterea unui total de 80 până la 110 tancuri de fabricaţie germană.
Ce țări ar putea trimite tancuri în Ucraina

GERMANIA

Germania a declarat că va furniza tancuri de luptă Leopard 2, un vehicul construit de producătorul Rheinmetall, cu un tun de 120 mm, unul dintre cele mai utilizate în Occident. A precizat că va trimite o companie iniţială de 14 tancuri.

STATELE UNITE

Oficialii americani spun că Washingtonul este pregătit să trimită câteva zeci de tancuri de luptă M1 Abrams, într-o schimbare faţă de poziţia anterioară. Tancul are un tun cu ţeavă de 120 mm.

MAREA BRITANIE

Guvernul britanic a anunţat în ianuarie că va trimite o escadrilă, adică 14, din tancurile sale de luptă Challenger 2, care are un tun de 120 mm cu ţeavă în rafală.

POLONIA

Varşovia a declarat că este pregătită să trimită până la 14 dintre tancurile sale Leopard 2 şi a înaintat o cerere de aprobare Berlinului.

NORVEGIA

Guvernul norvegian ia în considerare ideea de a trimite din tancurile sale Leopard, a relatat presa.

FINLANDA

Ministrul finlandez al apărării, Mikko Savola, a declarat că Finlanda se va alătura grupului de ţări care trimit tancuri Leopard 2 în Ucraina, dar contribuţia va fi limitată, deoarece Helsinki nu face încă parte din NATO şi nu îşi poate pune în pericol propria apărare.

OLANDA

Premierul olandez Mark Rutte a declarat că Olanda este pregătită să livreze tancuri de luptă Ucrainei dacă va fi nevoie.

SPANIA

Ministrul spaniol al apărării, Margarita Robles, a declarat că Spania este deschisă ideii de a furniza tancuri Leopard 2 Ucrainei.

FRANŢA

Guvernul francez ia în considerare trimiterea tancului său Leclerc, care are un tun cu ţeavă lisă de 120 mm, afirmând că toate opţiunile sunt pe masă. Anterior, a refuzat cererile în acest sens, spunând că misiunile franceze în străinătate limitează numărul de tancuri disponibile, iar întreţinerea grea a tancului său face ca acesta să nu fie chiar maşina de luptă ideală pentru Ucraina. (Sursa: News.ro)

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală