Chișinăul a reușit să intimideze Moscova! Spînu: Avem gaz și energie. Discutăm cu România strategia pentru anul viitor

26 Ian. 2023, 06:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Ian. 2023, 06:00 // Actual //  Lupu Eduard

Andrei Spînu a spus la Digi24 că Republica Moldova va trece această iarnă în siguranță din punct de vedere energetic, pentru că sunt făcute rezerve de gaz, iar energia electrică este asigurată. Vicepremierul Republicii Moldova a adăugat că a venit miercuri la București pentru a pregăti împreună cu România strategia de aprovizionare pentru iarna următoare.

Andrei Spînu, vicepremierul Republicii Moldova: Trebuie să spunem că am trecut deja de jumătate de iarnă și suntem destul de bine pregătiți pe segmentul de aprovizionare cu gaze, am reușit să facem rezerve.
A trecut întreaga Europă peste starea de disperare. Noi am avut un moment în toamna anului trecut, în lunile noiembrie, decembrie în mod special când au început atacurile masive ale Rusiei asupra infrastructurii ucrainene de energie.
În noiembrie am avut două zile de blackout, când am avut deconectări masive de la rețeaua de energie electrică în toată țara.
Când ne uităm la problema energetică o analizăm din două perspective. Pe de o parte este securitatea de livrare, gaz sau energie electrică, să avem, iar al doilea element important este tariful.

Chiar dacă noi am reușit pe prima problematică, să asigurăm și gaz și energie electrică pentru cetățenii țării, din păcate prețurile care au fost pe piețele internaționale au fost mult prea mari pentru capacitatea de plată a multor cetățeni.
Doar un exemplu – tariful la gaz pentru cetățeni a crescut de peste 7-8 ori chiar, față de anul anterior. La energie electrică, la fel, a crescut de peste 4 ori. Am reușit să-l reducem, însă facturile în continuare sunt mari.

Iarna o trecem cu siguranță, de asta sunt și la București astăzi, ca să discutăm cum ne pregătim mai bine, împreună cu România, pentru iarna următoare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

20 Apr. 2024, 12:37
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
20 Apr. 2024, 12:37 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Depozitele la termen înRepublica Moldova au înregistrat o scădere semnificativă în luna martie 2024, conform datelor furnizate de Banca Națională a Moldovei. Depozitele noi atrase au totalizat 2,6 miliarde de lei, înregistrând o diminuare cu 28,9 la sută față de luna precedentă, februarie 2024.

Din totalul depozitelor atrase, cele exprimate în moneda națională au reprezentat o pondere majoră de 69,3 la sută, însumând 1,8 miliarde de lei, în scădere cu 30,4 la sută față de luna anterioară. Depozitele exprimate în valută au totalizat 813,2 milioane lei, înregistrând o descreștere de 25,2 la sută.

Rata medie nominală la depozitele noi atrase în moneda națională s-a diminuat cu 0,26 puncte procentuale, ajungând la 3,55 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a redus cu 0,30 puncte procentuale, atingând 1,50 la sută.

În ceea ce privește termenele de plasare, depozitele cu termene de la 6 până la 12 luni au înregistrat cea mai mare pondere, reprezentând 43,8 la sută din totalul depozitelor la termen, urmate de depozitele cu termene de la 2 până la 5 ani, cu o pondere de 23,0 la sută.

Depozitele persoanelor fizice au însumat 2 091,3 milioane lei în luna martie 2024, înregistrând o scădere de 32,6 la sută față de luna precedentă. Depozitele cu termene de la 6 până la 12 luni au fost cele mai solicitate, reprezentând 43,7 la sută din totalul depozitelor persoanelor fizice.

Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele fizice s-a micșorat cu 0,18 puncte procentuale, ajungând la 3,64 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a diminuat cu 0,25 puncte procentuale, atingând 1,49 la sută.

Comparativ cu luna precedentă, depozitele în moneda națională ale persoanelor juridice au înregistrat o creștere de 30,4 la sută, ajungând la 450,2 milioane lei, în timp ce depozitele în valută ale acestora s-au redus de 2,7 ori, totalizând 103,1 milioane lei.

Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele juridice s-a micșorat cu 0,43 puncte procentuale, ajungând la 3,30 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a diminuat cu 0,40 puncte procentuale, atingând 1,58 la sută.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău