Moldova dusă cu zăhărelul în bârlogul țarului! Spînu: Moscova vrea să-și promoveze propriile interese

26 Ian. 2023, 05:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Ian. 2023, 05:45 // Actual //  Lupu Eduard

Andrei Spînu, vicepremierul Republicii Moldova, a declarat miercuri seara, la Digi24, că „Rusia își dorește să țină Republica Moldova sub control, ca să-și poată promova interesele proprii”. „Este evident că am fost în vizorul Moscovei tot timpul și nu s-a schimbat nimic în ultimii 30 de ani”, a adăugat Spînu.

Andrei Spînu, vicepremierul Republicii Moldova: Situația (cu Transnistria – n.red.) este complicată și evident că noi, și la Guvern, dar și la Președinție analizăm foarte serios toate riscurile din această perspectivă.

Adevărul, care este și cunoscut, de 30 de ani nu prea s-a investit în capacitățile militare ale țării noastre. Evident, de abia acum se fac primele încercări pentru a reveni și a dota armata, astfel încât să fim pregătiți pentru provocări.

Mesajul actualei guvernări este că noi ne dorim pace și vom face în primul rând tot ce ne stă în putere ca să păstrăm această pace, necesară pentru țara noastră.

Cetățenii Republicii Moldova, nici pe malul stâng, dar nici pe malul drept al Nistrului nu-și doresc război, indiferent câți soldați ai Rusiei sunt în Transnistria.

Este evident că Republica Moldova a fost în vizorul Moscovei tot timpul, și nu s-a schimbat nimic în ultimii 30 de ani, ca să fim foarte sinceri.

Rusia își dorește să țină Republica Moldova sub control, ca să-și poată promova interesele proprii, și nu interesele populației noastre.

Noi vedem foarte clar că se folosesc elemente ale războiului hibrid, inclusiv propaganda, finanțarea anumitor partide politice de opoziție, tot felul de provocări în diferite zone ale țării, inclusiv acea criză energetică generată de Gazprom.

Deci, toate astea fac parte din acel război hibrid pe care, considerăm noi, că Rusia îl duce în țara noastră.

Acest lucru și l-au dorit permanent, nu este ceva nou, dar acum se acutizează, ținând cont de ce vedem că se întâmplă în Ucraina.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

02 Mai 2024, 15:45
 // Categoria: Slider // Autor:  Soroceanu Olga
02 Mai 2024, 15:45 // Slider //  Soroceanu Olga

Peste 200 de părinți, diriginți de clasă și psihologi școlari s-au reunit la conferința „Cum creștem adolescenți sănătoși: Parteneriat școală-familie” în cadrul Săptămânii Educației. Această inițiativă a oferit un cadru propice pentru discuții și învățare, abordând subiecte esențiale legate de colaborarea dintre școală și familie în sprijinul dezvoltării armonioase a tinerei generații.

„Este evident că fără o comunicare bună între acești actori cheie, nu vom crește acel adolescent cu valorile, cu competențele care să-l ajute să devină un adult fericit. Și atunci noi punem un accent mare și pe formarea cadrelor didactice, pe dotarea instituțiilor educaționale, cu materiale didactice interactive. pentru că, atunci când elevul pășește pragul școlii, el trebuie să se simtă în siguranță, prietenos, să vrea să meargă acolo. Știți, deseori auzim că adolescenții sunt viitorul sau copiii sunt viitorul. Noi aici la UNFPA susținem că ei sunt și prezentul și nu putem să ne gândim la ei doar ca ceva din viitor. Deci trebuie să ne unim eforturile astăzi pentru ei”, a declarat Ludmila Sîrbu, Analistă Programe Tineret, UNFPA Moldova. 

Ina Crasnojon, psihologă-psihoterapeută și cofondatoarea Academiei Părinților de Invidiat, a accentuat rolul crucial al comunicării deschise între părinți și adolescenți. 

„Este foarte bine ca fiecare părinte să fie informat, pentru că părinte devenim, dar nu ne naștem. Ca să fim informați avem nevoie de surse sigure, avem nevoie să aflăm lucruri importante de la specialiști. E bine atunci când un părinte știe exact cum formulează mesajele ca să ajungă la propriul lui copil, cum setează limite corecte și cum respectă regulile pe care el și le propune în educarea propriului copil”, a menționat Ina Crasnojon, psihologă-psihoterapeută, cofondatoarea Academiei Părinților de Invidiat. 

Colaborarea strânsă între școală și familie este cheia pentru a asigura o dezvoltare armonioasă a elevilor, crede Iulii Țurcanu, părinte de adolescent și cadru didactic la o instituție de învățământ din capitală.

„Este un eveniment foarte important pentru că, la momentul actual, fără implicarea nemijlocită a părinților, instituțiilor de învățământ și în special a cadrul didactic, este foarte greu de a transmite sau de a presta serviciul acesta educațional, dat fiind faptul apariției noilor tehnologii informaționale și a unui volum mare de informații. Sprijinul părinților este primordial, pentru că cel mai important este să ai cei șapte ani de acasă și următoarea instruire care va urma pe tot parcursul vieții”, spune Iulii Țurcanu.

Natalia Madan, mamă a unui adolescent de 15 ani, împărtășește cu încredere că relația cu un adolescent este o călătorie complexă.

„E provocator, evident. Și de aceea asemenea evenimente sunt foarte binevenite, nu doar pentru mine, dar pentru orice părinte care se gândește la un viitor mai sigur pentru copil și vrea să se dezvolte împreună cu copilul său. Ce ține de eveniment? Un lucru pot să zic, mi-a confirmat că ceea ce știu eu legat de creșterea copilului e suficient și e bine, doar că ne-a încurajat să și aplicăm toate acestea. Ne-a motivat cum să ne reconectăm cu copiii”, afirmă Natalia Madan.

Conferința „Cum creștem adolescenți sănătoși: Parteneriat școală-familie” a fost organizată în cadrul Săptămânii Educației, de Ministerul Educației și Cercetării, în parteneriat cu Fondul ONU pentru Populație și platforma media Suntparinte.md. 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău