„Alianța tancurilor” – Olanda e „pregătită” să dea tancuri ucrainenilor, deşi nu are niciunul. Lista țărilor care vor să trimită

26 Ian. 2023, 05:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Ian. 2023, 05:30 // Actual //  Lupu Eduard

În pofida faptului că nu deţine în prezent niciun tanc Leopard 2 de fabricaţie germană, Olanda a anunțat miercuri că este pregătită să cumpere tancurile pe care în prezent doar le închiriază, pentru a le trimite în Ucraina, potrivit CNN.

Olanda nu are niciun tanc de luptă, după ce şi-a vândut toate tancurile de luptă Leopard 2 Germaniei în 2018 şi 2021, potrivit Registrului de Arme Convenţionale al Naţiunilor Unite. Olanda închiriază în prezent 18 tancuri de luptă Leopard 2A6 de la Germania.

Rutte a sugerat că Ţările de Jos ar putea achiziţiona aceste tancuri în mod direct şi apoi să le trimită în Ucraina.

„Dacă este util ca Olanda să participe şi ea, atunci suntem pregătiţi să facem acest lucru.
Aceste discuţii sunt în curs de desfăşurare, le-am spus germanilor că suntem pregătiţi să luăm în considerare în mod serios acest scenariu”, a declarat pentru RTL News premierul olandez Mark Rutte, precizând însă că decizia nu a fost luată încă.

Câte tancuri ar urma să fie trimise în Ucraina
Germania a aprobat miercuri trimiterea de tancuri Leopard în Ucraina.

Marea Britanie a fost prima ţară care a anunţat că-şi va trimite tancurile sale, Challenger 2, în timp ce Polonia a făcut presiuni pentru ca Berlinul să aprobe trimiterea tancurilor sale Leopard 2.
Germania, care a purtat discuţii cu Statele Unite şi cu alţi aliaţi, a anunțat că obiectivul general ar fi acela de a furniza Ucrainei două batalioane de Leopard 2. Un batalion cuprinde în mod obişnuit trei sau patru companii, fiecare cu aproximativ 14 tancuri, astfel încât acest lucru ar putea însemna trimiterea unui total de 80 până la 110 tancuri de fabricaţie germană.
Ce țări ar putea trimite tancuri în Ucraina

GERMANIA

Germania a declarat că va furniza tancuri de luptă Leopard 2, un vehicul construit de producătorul Rheinmetall, cu un tun de 120 mm, unul dintre cele mai utilizate în Occident. A precizat că va trimite o companie iniţială de 14 tancuri.

STATELE UNITE

Oficialii americani spun că Washingtonul este pregătit să trimită câteva zeci de tancuri de luptă M1 Abrams, într-o schimbare faţă de poziţia anterioară. Tancul are un tun cu ţeavă de 120 mm.

MAREA BRITANIE

Guvernul britanic a anunţat în ianuarie că va trimite o escadrilă, adică 14, din tancurile sale de luptă Challenger 2, care are un tun de 120 mm cu ţeavă în rafală.

POLONIA

Varşovia a declarat că este pregătită să trimită până la 14 dintre tancurile sale Leopard 2 şi a înaintat o cerere de aprobare Berlinului.

NORVEGIA

Guvernul norvegian ia în considerare ideea de a trimite din tancurile sale Leopard, a relatat presa.

FINLANDA

Ministrul finlandez al apărării, Mikko Savola, a declarat că Finlanda se va alătura grupului de ţări care trimit tancuri Leopard 2 în Ucraina, dar contribuţia va fi limitată, deoarece Helsinki nu face încă parte din NATO şi nu îşi poate pune în pericol propria apărare.

OLANDA

Premierul olandez Mark Rutte a declarat că Olanda este pregătită să livreze tancuri de luptă Ucrainei dacă va fi nevoie.

SPANIA

Ministrul spaniol al apărării, Margarita Robles, a declarat că Spania este deschisă ideii de a furniza tancuri Leopard 2 Ucrainei.

FRANŢA

Guvernul francez ia în considerare trimiterea tancului său Leclerc, care are un tun cu ţeavă lisă de 120 mm, afirmând că toate opţiunile sunt pe masă. Anterior, a refuzat cererile în acest sens, spunând că misiunile franceze în străinătate limitează numărul de tancuri disponibile, iar întreţinerea grea a tancului său face ca acesta să nu fie chiar maşina de luptă ideală pentru Ucraina. (Sursa: News.ro)

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Dec. 2023, 17:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Dec. 2023, 17:39 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, Guvernul a aprobat proiectul de buget pentru anul 2024, evidențiind o creștere a veniturilor și reduceri semnificative a deficitului. Potrivit ministrului Finanțelor, Petru Rotaru, proiectul bugetului a fost elaborat având în vedere perspectivele de dezvoltare economică pentru următorii 3 ani și prognoza macroeconomică actualizată în octombrie.

Veniturile estimate la bugetul de stat pentru anul viitor sunt programate să atingă suma de 66,63 miliarde lei, în creștere cu 1,3% față de cifrele actualizate pentru 2023. Cheltuielile sunt estimate la 82,22 miliarde lei, reprezentând o reducere de 2,2%, iar deficitul se va situa la 15,59 miliarde lei, cu o reducere semnificativă de 14,9%.

Ministrul Rotaru a subliniat că proiectul de buget pentru 2024 a luat în considerare perspectivele de dezvoltare economică, precum și prognozele macroeconomice convenite cu experții FMI. Conform acestora, se estimează că PIB-ul va crește cu 3,5%, inflația medie anuală va fi de 5,7%, iar salariile medii vor crește cu 10,18%.

În structura veniturilor bugetului de stat pentru 2024, impozitele și taxele vor reprezenta peste 91,7%, cu o creștere de 9%. Principala sursă fiscală va fi TVA, estimată să aducă venituri de 34,17 miliarde lei, în creștere cu 8%.

Cheltuielile bugetului vor fi axate pe obiectivele de politică fiscală pe termen mediu și prioritățile sectoriale, inclusiv protecția socială, salarizarea în sectorul public și implementarea proiectelor conforme cu acordurile încheiate cu partenerii de dezvoltare.

Fonduri semnificative sunt alocate pentru proiecte cu finanțare externă, cu peste 80 de proiecte programate pentru implementare în 2024. Acestea includ sprijin pentru sectorul drumurilor, proiecte în domeniul învățământului superior, energie și altele.

Proiectul de lege privind bugetul pentru 2024 trebuie să fie aprobat de parlament înainte de a deveni efectiv.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău