Se complică lucrurile! Curtea de Conturi arată cu degetul la piatra de moară care atârnă de gâtul Moldovei

26 Ian. 2023, 12:53
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
26 Ian. 2023, 12:53 // Actual //  bani.md

Curtea de Conturi a menționat totuși existența datoriei de 509 milioane de dolari. Or verificarea acesteia din perioada de dinaintea anilor 2000 nu poate fi făcută din lipsă de documente, a declarat președintele Moldovagaz, Vadim Ceban.

„Perioada de verificare este foarte lungă or, de la fondarea companiei au trecut 24 de ani. Ba mai mult anterior Moldovagaz nu a existat și respectiv multe documente nu sunt și nu pot fi găsite în arhivă. Iar Curtea de Conturi a declarat că nu pot fi prezentate documente cum s-au format datoriile. La acea vreme au fost foarte mulți consumatori care primeau gaz de la diferite companii. Este vorba de Concernul Moldfovgaz și GazNatranzit”, a punctat Ceban.

Potrivit președintelui Moldovagaz, astăzi după documentele semnate datoria se cifrează la 709 milioane de dolari. „Cea mai mare pondere o constituie creanțele din 1994 – 2005 cesionate companiei Factoring Finance. 394 milioane de dolari s-a format în anii 2011- 2015. Este vorba de neachitarea de către companiile termoenergetice a gazului pentru că nu a fost ajustat tariful timp. La acea vreme tarifele se aprobau de către autoritățile locale”.

Pe lângă auditul Curții Conturi, GUvernulu a contractat două companii străine Wikborg Rein Advokatfirma AS🇳🇴 și Forensic Risk Alliance & Co pentru care au alocat 800 mii de euro ca să facă auditul Moldovagaz.

Conform caietului de sarcini, cele două companii vor verifica:

repartizarea de сătrе S.A. „Moldovagaz” (а predecesorilor săi) а рlățilоr pentru consumul de gaze între consumatorii de ре malul drept și cel stâng;

evaluarea activelor transmise anterior сătrе S.A.P. „Gazprom” са decontare (раrțiаlă) а datoriilor pentru gazele livrate consumatorilor de ре malul drept și, dасă este cazul, reevaluarea acestor active;

faptul dacă plățile anterioare au fost corect alocate pentru stingerea datoriilor pentru gazele livrate consumatorilor de ре malul drept;

legalitarea cesionării/lor creanțelor S.A.P. „Gazprom” сătrе S.R.L. „Factoring Finance”.

Gazprom susține că Moldovagaz ar avea o datorie istorică de 709 milioane dolari cu tot cu penalități. Or, la semnarea protocolului adițional la contractul de livrare a gazului de la sfârșitul lunii octombrie 2021, autoritățile de la Chișinău și-au asumat angajamentul de a audita creanțele.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO