Avioanele de luptă pentru Ucraina, o incertitudine. Între avântul statelor baltice, prudență și „Nu-ul” răspicat al SUA

01 Feb. 2023, 05:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Feb. 2023, 05:50 // Actual //  Lupu Eduard

Împlinirea visului ucrainean de a primi avioane de luptă de la Occident stă sub semnul incertitudinii, o slabă speranță stând agățată de răspunsul președintelui Emmanuel Macron că „nimic nu este interzis în principiu” și de presiunea statelor baltice care fac lobby pentru acest tip de sprijin militar. În acest timp, SUA a spus un „nu” răspicat, iar Marea Britanie spune că decizia de a trimite avioane de a patra generație nu este una practică.

Politico scria săptămâna trecută că mulți diplomați și lideri militari au confirmat pentru Politico că în cadrul aliaților Kievului se discută și posibilitatea trimiterii unor avioane militare forțelor ucrainene.
O astfel de inițiativă ar fi sprijinită de statele baltice.

Ministrul olandez de Externe Wopke Hoekstra a declarat deja în fața parlamentului țării sale că guvernul lui Mark Rutte va analiza posibilitatea trimiterii unor avioane F-16 Ucrainei, dacă Kievul le va solicita. „Suntem deschiși la minte, nu există tabuuri”, a spus el.

„Discuțiile pentru obținerea avioanelor de vânătoare F-16 sunt în desfășurare. Avem semnale pozitive din Polonia, care este gata să ni le transfere în coordonare cu NATO. Tancurile și avioanele de luptă sunt o companie excelentă pentru a transforma ostilii ruși în îngrășământ”, Andrii Iermak, șeful Biroului Președintelui Ucrainei pe Telegram.

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a declarat, la un briefing din 30 ianuarie, că Polonia ar putea furniza Ucrainei avioane de luptă F-16 dacă NATO va sprijini o astfel de decizie.

Franța nu a luat nicio decizie, dar nu spune nici nu

Franța și Ucraina au discutat despre pregătirea piloților ucraineni pentru a pilota avioane de luptă franceze, dar încă nu a fost luată o decizie, a declarat marți ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu, relatează Reuters.

Ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu, a spus, după o întâlnire la Paris cu omologul său ucrainean, că „nu există niciun tabu” atunci când a fost întrebat despre furnizarea de avioane de luptă Ucrainei.

De asemenea, Lecornu a reiterat poziția Franței în ceea ce privește furnizarea de arme Ucrainei, spunând că nu ar trebui să slăbească capacitatea proprie de apărare a Franței, că ar trebui să fie utilă pentru a ajuta Ucraina în conflictul cu Rusia și că armele să fie folosite de Ucraina doar pentru a se apăra.
Pregătirea piloților ucraineni pentru a pilota avioane de luptă a făcut „parte din discuțiile noastre, dar încă nu a fost luată o decizie în această privință”, a spus Lecornu.

Președintele francez Emmanuel Macron, întrebat luni, la Haga, despre posibilitatea de a trimite avioane de luptă în Ucraina pentru a o ajuta să lupte împotriva invaziei rusești, a răspuns prudent că „nimic nu este interzis în principiu”.

El a menționat „criterii” înainte de orice decizie, cum ar fi faptul că trebuie să existe o „cerere” din partea Ucrainei, că aceasta „nu trebuie să fie escaladată” și „nu trebuie să fie de natură să lovească teritoriul rusesc, ci să ajute efortul de rezistență” și că „nu trebuie să slăbească capacitatea armatei franceze”.

Marea Britanie spune că „nu este practică” trimiterea avioanelor

Un purtător de cuvânt al premierului Rishi Sunak a spus marți că Marea Britanie nu crede că este practic să-și trimită avioanele de luptă în Ucraina, după ce Kievul a indicat că va face presiuni pentru a obține avioane occidentale, potrivit Reuters.

„Avioanele de luptă din Marea Britanie sunt extrem de sofisticate și necesită luni pentru a învăța să fie pilotate. Având în vedere acest lucru, credem că nu este practic să trimitem acele avioane în Ucraina”, a declarat purtătorul de cuvânt reporterilor.
„Vom continua să discutăm cu aliații noștri despre ceea ce credem care este abordarea corectă”.

Statele Unite spun că nu vor furniza F-16

Statele Unite nu vor furniza avioanele de luptă F-16 pe care Ucraina le-a cerut pentru a fi folosite în lupta sa împotriva Rusiei, a declarat luni președintele Joe Biden.

„Nu”, a răspuns președintele american când a fost întrebat de un reporter la Casa Albă dacă va furniza Kievului avioanele de luptă, pe care liderii ucraineni le-ar fi cerut.
Măsura care se confruntă cu opoziție puternică și din partea Berlinului.

Cancelarul Olaf Scholz a subliniat în mod repetat în ultimele zile că Germania nu va trimite avioane de luptă Ucrainei.

Zelenski a avertizat în ultimele săptămâni că Moscova intenționează să-și intensifice asaltul asupra Ucrainei după aproximativ două luni de impas de-a lungul liniei frontului care se întinde peste sud și est.

Ar dura jumătate de an pentru ca ucrainenii să se antreneze pe F-16

Un purtător de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene a declarat că le va lua piloților săi aproximativ jumătate de an pentru a se antrena cu astfel de avioane de luptă.
„Piloții noștri pot învăța cum să piloteze aceste avioane în câteva săptămâni. Va fi nevoie de timp pentru a stăpâni cum să lupte cu aceste avioane, aproximativ șase luni”, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, Iurii Ihnat, potrivit CNN.
Ihnat a adăugat că, pe lângă piloți, ar fi necesară o „pregătire intensivă” pentru echipajele de la sol care asigură mentenanța F-16.

Realitatea Live

27 Apr. 2024, 08:24
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
27 Apr. 2024, 08:24 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Inteligenţa artificială va duce la o nevoie „minimă” de call center-uri în cel mult un an, progresele rapide ale inteligenţei artificiale urmând să schimbe o industrie întreagă, spune directorul companiei indiene de IT Tata Consultancy Services, citat de FT.

K Krithivasan, directorul general al TCS, a declarat pentru Financial Times că, deşi „nu am văzut nicio reducere a locurilor de muncă” până acum, adoptarea pe scară mai largă a inteligenţei artificiale generative în rândul clienţilor multinaţionali va revizui tipul de centre de asistenţă pentru clienţi care au creat locuri de muncă în masă în ţări precum India şi Filipine.

„Într-o fază ideală, dacă mă întrebaţi pe mine, ar trebui să existe un număr foarte mic de centre de apeluri primite care să aibă deloc apeluri primite”, a spus el. „Suntem într-o situaţie în care tehnologia ar trebui să fie capabilă să prevadă un apel care vine şi apoi să abordeze proactiv punctul de durere al clientului.”

El a spus că chatbots vor putea în curând să analizeze istoricul tranzacţiilor unui client şi să facă o mare parte din munca depusă de agenţii din centrele de apeluri. „Acolo ne îndreptăm … . Nu cred că suntem acolo astăzi – poate peste un an sau cam aşa ceva”, a spus el.

Perspectiva ca instrumentele de inteligenţă artificială generativă care avansează rapid să înlocuiască multe tipuri de lucrători cu guler alb, inclusiv agenţii din centrele de apeluri şi dezvoltatorii de software, a alarmat factorii de decizie din întreaga lume.

În India – un centru global pentru serviciile de back-office – peste 5 milioane de persoane lucrează în domeniul IT şi al externalizării proceselor de afaceri, potrivit grupului industrial Nasscom.

TCS, o ramură a conglomeratului indian Tata care lucrează cu multinaţionalele pentru a le dezvolta sistemele IT, are peste 600.000 de angajaţi proprii şi venituri anuale de aproape 30 de miliarde de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău