Informații cutremurătoare! Ministerul de război al Moldovei implicat în scandalul interceptărilor și sechestrărilor

13 Feb. 2023, 13:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
13 Feb. 2023, 13:21 // Actual //  Lupu Eduard

Eduard Ohladciuc, șeful Marelui Stat Major al Armatei Naţionale, comandant al Armatei Naţionale, numit în funcție prin decretul președintelui Maia Sandu, este acuzat în mod oficial de sechestrarea unui grup de 12 militari, faptă săvârșită în februarie 2022, iar în legătură cu aceasta a fost depus un denunț la Procuratura mun. Chișinău și urmează a fi intentat un proces penal, scrie Telegraph.md, citat de REALITATEA.MD.

În denunțul depus la Procuratură, comandantul unei brigăzi a infanteriei motorizare din cadrul Armatei Naționale susține că un grup de militari a fost sechestrat la comanda lui Eduard Ohladciuc, pentru a se afla cine a transmis presei un ordin prin care au fost aplicate sancțiuni disciplinare în privința unor militari moldoveni. Astfel, cei 12 militari au fost audiați în afara unei proceduri legale, iar cu ajutorul unui soft s-au efectuat măsuri speciale de examinare a telefoanelor private, fiind încălcat dreptul la viață privată și secretul corespondenței.

În ianuarie 2022, în presă a apărut un ordin a Șefului Marelui Stat Major de sancționare a militarilor din cadrul Armatei Naționale, privitor la evenimentele pe care conducerea armatei și Ministerului Apărării erau cointeresate să le mușamalizeze, a subliniat comandantul, el continuând cu fabula despre acțiunile pretins ilegale.

Pentru procurori, militarul a desfășurat pe lung cum a fost dat ordinul de sechestrare a militarilor și ce s-a întâmplat. Mai mult, acesta a prezentat și înregistrarea audio a discuției pe care a avut-o cu Eduard Ohladciuc.

Din înregistrare se înțelege că, șefului Marelui Stat Major al Armatei Naționale i s-a adus la cunoștință despre efectuarea audierilor cerute și că au fost cercetate telefoanele, iar motive pentru prelungirea reținerii militarilor nu există și că pot fi urmări în cazul dacă unii dintre ei vor depune plângeri despre acțiunile întreprinse împotriva lor. Deși a fost informat despre ilegalitățile comise la comanda sa, Ohladciuc a insistat ca militarii să fie reținuți până în momentul când se va afla cine este vinovatul care a trimis presei acel ordin de aplicare a sancțiunilor disciplinare.

La data de 04.02.2022, am primit de la generalul de brigadă Eduard Ohladciuc ordinul verbal de a reține în cazarmă militarii din cadrul brigăzii care au făcut cunoștință cu ordinul menționat, cu scopul de a identifica pretinsele persoane care ar fi putut trimite documentul presei. Astfel, militarii vizați, inclusiv și eu am rămas în unitate după orele de serviciu pentru a executa ordinul primit de la Comandantul Armatei. la data de 05.02.2022 (ziua de sâmbătă) am contactat telefonic generalul de brigadă Eduard Ohladciuc și am comunicat, că nici o persoană nu a recunoscut transmiterea ordinului presei, astfel, eu nu am nici un temei legal de a reține în continuare persoanele în cazarmă. Adițional, am solicitat să fie eliberat un act (ordin/dispoziție) în această privință sau eu urmează să le permit militarilor prin contract să plece acasă. Ulterior, comandantul a revenit cu un apel telefonic și a dispus plecarea militarilor acasă. Astfel, militarii prin contract din cadrul unității (în total 12 persoane) au fost reținuți în cazarmă 20 de ore în afara orelor de serviciu, fiind încălcat dreptul constituțional la liberă circulație, dreptul la libertate și alte drepturi garantate de legislația muncii, regulamente ale Armatei Naționale, a indicat denunțătorul, subliniind că acțiunile lui Ohladciuc compromit imaginea Armatei Naționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

07 Sept. 2024, 10:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Sept. 2024, 10:25 // Actual //  Lupu Eduard

Prețurile europene la gazele naturale și-au extins câștigurile pe măsură ce din Egipt au apărut semne ale unei concurențe mai intense pentru combustibil, relatează BNN Bloomberg.

Contractele futures de referință au crescut cu până la 4% vineri, după ce sesiunea precedentă a stopat o scădere de trei zile. Egiptul dorește să cumpere 20 de încărcături de gaze naturale lichefiate începând cu luna octombrie, fiind pentru prima dată în ultimii ani când va solicita importuri în perioada premergătoare iernii.

Acest lucru i-a făcut pe comercianți să se îngrijoreze cu privire la echilibrul pieței din Europa, deoarece o creștere a cererii în altă parte ar putea duce la sosirea unei cantități mai mici de combustibil pe țărmurile sale. Deși regiunea este în prezent bine aprovizionată, ea se bazează pe fluxuri continue din întreaga lume după ce Rusia și-a redus livrările prin conducte în 2022.

„Prețurile gazelor din Europa pentru iarnă vor evolua în funcție de creșterea cererii”, a scris Florence Schmit, strateg energetic european la Rabobank, într-o notă din această săptămână. „O iarnă mai rece decât se aștepta în Europa poate adăuga, de asemenea, mai multă presiune ascendentă”.

Pentru Egipt, cumpărarea de încărcături de GNL în această toamnă și iarnă reprezintă o modalitate de a deveni un potențial importator net de gaze. Scăderea rapidă a producției de gaze și o vară neobișnuit de caldă au determinat țara să își crească importurile de GNL în acest an la cel mai ridicat nivel din 2018.

Piața urmărește îndeaproape ultimele evoluții privind încetarea acordului de tranzit dintre Ucraina și Rusia și impactul pe care acesta îl va avea asupra aprovizionării regiunii începând cu luna ianuarie. Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat vineri că a fost contactat de Moscova și Kiev pentru a facilita tranzitul de gaze prin Ucraina către Europa.

Separat, săptămâna viitoare, temperaturile vor scădea în unele părți din nord-vestul continentului, ceea ce ar putea stimula cererea.

Contractele futures olandeze pe o lună, referința europeană în materie de gaze, au crescut cu 3,3% până la 37,40 euro pe megawatt-oră la ora 12:32 p.m. la Amsterdam.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău