Informații cutremurătoare! Ministerul de război al Moldovei implicat în scandalul interceptărilor și sechestrărilor

13 Feb. 2023, 13:21
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
13 Feb. 2023, 13:21 // Actual //  bani.md

Eduard Ohladciuc, șeful Marelui Stat Major al Armatei Naţionale, comandant al Armatei Naţionale, numit în funcție prin decretul președintelui Maia Sandu, este acuzat în mod oficial de sechestrarea unui grup de 12 militari, faptă săvârșită în februarie 2022, iar în legătură cu aceasta a fost depus un denunț la Procuratura mun. Chișinău și urmează a fi intentat un proces penal, scrie Telegraph.md, citat de REALITATEA.MD.

În denunțul depus la Procuratură, comandantul unei brigăzi a infanteriei motorizare din cadrul Armatei Naționale susține că un grup de militari a fost sechestrat la comanda lui Eduard Ohladciuc, pentru a se afla cine a transmis presei un ordin prin care au fost aplicate sancțiuni disciplinare în privința unor militari moldoveni. Astfel, cei 12 militari au fost audiați în afara unei proceduri legale, iar cu ajutorul unui soft s-au efectuat măsuri speciale de examinare a telefoanelor private, fiind încălcat dreptul la viață privată și secretul corespondenței.

În ianuarie 2022, în presă a apărut un ordin a Șefului Marelui Stat Major de sancționare a militarilor din cadrul Armatei Naționale, privitor la evenimentele pe care conducerea armatei și Ministerului Apărării erau cointeresate să le mușamalizeze, a subliniat comandantul, el continuând cu fabula despre acțiunile pretins ilegale.

Pentru procurori, militarul a desfășurat pe lung cum a fost dat ordinul de sechestrare a militarilor și ce s-a întâmplat. Mai mult, acesta a prezentat și înregistrarea audio a discuției pe care a avut-o cu Eduard Ohladciuc.

Din înregistrare se înțelege că, șefului Marelui Stat Major al Armatei Naționale i s-a adus la cunoștință despre efectuarea audierilor cerute și că au fost cercetate telefoanele, iar motive pentru prelungirea reținerii militarilor nu există și că pot fi urmări în cazul dacă unii dintre ei vor depune plângeri despre acțiunile întreprinse împotriva lor. Deși a fost informat despre ilegalitățile comise la comanda sa, Ohladciuc a insistat ca militarii să fie reținuți până în momentul când se va afla cine este vinovatul care a trimis presei acel ordin de aplicare a sancțiunilor disciplinare.

La data de 04.02.2022, am primit de la generalul de brigadă Eduard Ohladciuc ordinul verbal de a reține în cazarmă militarii din cadrul brigăzii care au făcut cunoștință cu ordinul menționat, cu scopul de a identifica pretinsele persoane care ar fi putut trimite documentul presei. Astfel, militarii vizați, inclusiv și eu am rămas în unitate după orele de serviciu pentru a executa ordinul primit de la Comandantul Armatei. la data de 05.02.2022 (ziua de sâmbătă) am contactat telefonic generalul de brigadă Eduard Ohladciuc și am comunicat, că nici o persoană nu a recunoscut transmiterea ordinului presei, astfel, eu nu am nici un temei legal de a reține în continuare persoanele în cazarmă. Adițional, am solicitat să fie eliberat un act (ordin/dispoziție) în această privință sau eu urmează să le permit militarilor prin contract să plece acasă. Ulterior, comandantul a revenit cu un apel telefonic și a dispus plecarea militarilor acasă. Astfel, militarii prin contract din cadrul unității (în total 12 persoane) au fost reținuți în cazarmă 20 de ore în afara orelor de serviciu, fiind încălcat dreptul constituțional la liberă circulație, dreptul la libertate și alte drepturi garantate de legislația muncii, regulamente ale Armatei Naționale, a indicat denunțătorul, subliniind că acțiunile lui Ohladciuc compromit imaginea Armatei Naționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău