Probleme financiare la Air Moldova!? Compania anunță despre anularea mai multor curse

13 Feb. 2023, 22:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
13 Feb. 2023, 22:35 // Actual //  Lupu Eduard

La data de 13 Februarie curent, Autoritatea Aeronautică Civilă a fost notificată de către operatorul aerian “Air Moldova” cu privire la anularea mai multor curse regulate, începând cu 28 Februarie. 

Chișinău – Fiumicino (Italia) / Fiumicino – Chișinău,  zbor regulat – 19 martie 2023 ANULAT

Chișinău – Tbilisi (Georgia) / Tbilisi – Chișinău, zbor regulat – 16 martie 2023 ANULAT

Chișinău – Varșovia (Polonia) / Varșovia – Chișinău, zbor regulat – 1, 8, 15, 22 martie 2023 ANULATE

Chișinău – Stansted (Londra) / Stansted – Chișinău, zbor regulat – 5 martie 2023 ANULAT

Chișinău – Istanbul (Turcia) / Istanbul – Chișinău, zbor regulat –  12, 23 martie 2023 ANULATE

Chișinău – Bologna (Italia) / Bologna – Chișinău, zbor regulat – 5, 19 martie 2023 ANULATE

Chișinău – Dusserdorf (Germania) / Dusserdorf – Chișinău, zbor regulat – 12 martie 2023 ANULAT

Chișinău – Dublin (Irlanda) Dublin– Chișinău, zbor regulat- 2, 9, 12 martie 2023 ANULATE

Chișinău – Frankfurt (Germania) / Frankfurt– Chișinău, zbor regulat – 5,19 martie 2023 ANULATE

Chișinău – Leipzig (Germania) Leipzig– Chișinău, zbor regulat- 7, 14, 21 martie 2023 ANULATE

În acest context, Autoritatea Aeronautică Civilă informează pasagerii, care au procurat bilete de avion pentru cursele respective, despre revendicarea drepturilor consumatorilor, care pot fi accesate aici: https://www.airmoldova.md/passenger-rights-ro/

Constantin Vozian, șeful direcției juridice și reglementări de la Autoritatea Aeronautică atenționa în noiembrie anul trecut despre situația financiară precară de la companie 

„AirMoldova este la cel mai înalt grad de risc financiar, confruntându-se cu probleme de stabilitate financiară și un potențial risc de insolvabilitate, fiind necesar de a începe imediat un proces de management al riscului şi de a urmări îndeaproape toate aspectele de interes și de a se folosi un instrument de evaluare şi/sau un instrument de supraveghere continuă a acestuia pentru a identifica în continuare acțiunile ulterioare”, spunea Vozian.

Air Moldova a fost privatizată în toamna anului 2018 cu 50 de milioane de lei, de Civil Aviation Group, o companie fondată de doi moldoveni și compania românească Blue Air. Ultima se va retrage, însă, la nici-un an de la privatizare în condiții suspecte, cota de 49% fiind preluată de Dzintars Pomers din Letonia.

Valoarea tranzacției depășea 1,2 miliarde de lei (circa 61,5 milioane euro), dintre care 50 milioane de lei au fost transferate la bugetul de stat, restul sumei reprezintau datoriile companiei Air Moldova, pe care investitorul s-a obligat să le achite în decurs de trei ani.

În prezent, AirMoldova ar fi controlată de fugarul Ilan Șor prin companii interpuse.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 

Realitatea Live

18 Mai 2024, 14:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Mai 2024, 14:42 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova va avea în curând un nou șef la Serviciul Vamal, a anunțat ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, în cadrul unei emisiuni la RLive. Rotaru a subliniat că poziția, deși atractivă din punct de vedere salarial, este complicată și vine cu numeroase provocări.

„Eu cred că în timp foarte scurt vom avea un nou șef la Serviciul Vamal. Este o poziție atractivă, dar nimeni nu vrea să vină. Este o poziție complicată. Dacă cineva îți creează iluzii că Serviciul Vamal, fiscul sau Ministerul de Finanțe că sunt domenii unde este foarte bine de lucrat, nu este chiar așa. Sunt domenii cu riscuri sporite, complicate care asigură securitatea economică a statului”, a explicat Rotaru.

Ministrul a evidențiat complexitatea funcționării vamale, menționând că activitatea vămii este continuă, 24 de ore pe zi, ceea ce implică provocări de securitate cibernetică și economică, precum și gestionarea eficientă a fluxurilor de la vamă. Rotaru a amintit că, în contextul începutului războiului din Ucraina, angajații vamali au muncit non-stop pentru a face față situației, răspunzând așteptărilor publicului.

„Dacă este cineva din public care vrea să-și asume această responsabilitate, să vină la vamă. Este destul de complicat. Trebuie să fim conștienți că trebuie să ne asumăm niște responsabilități pe care trebuie să le ducem până la capăt”, a punctat Rotaru.

Poziția de șef al Serviciului Vamal este esențială pentru asigurarea securității economice a statului și pentru implementarea eficientă a politicilor fiscale. Ministrul Finanțelor a făcut un apel către cei care sunt dispuși să își asume această responsabilitate să aplice, subliniind importanța acestui rol în contextul actual.

Igor Talmazan a demisionat de la Serviciul Vamal în data de 10 aprilie, în urma scandalui în care au fost documentați la Postul Vamal Aeroport șapte inspectori vamali bănuiți pentru fapte de corupție.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău