Pericol pentru Transnistria! După discuția Maiei Sandu cu Vučić, deputații acordă viză separatiștilor din Kosovo

16 Feb. 2023, 12:49
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Feb. 2023, 12:49 // Actual //  bani.md

În cadrul ședinței de astăzi a Parlamentului deputații au votat un proiect de lege care prevede acordarea vizelor resortisanților cosovari. Asta după ce Belgradul refuză să recunoască independența fostei sale provincii, proclamată în 2008, la aproape 10 ani după conflictul care s-a terminat când bombardamentele NATO au constrâns forțele sârbe să se retragă.

„Resortisanții acestei entități teritoriale nerecunoscute de Republica Moldova pot beneficia doar de viză electronică de scurtă ședere, valabilă pentru perioada participării la forumurile internaționale organizate de Republica Moldova, în baza pașaportului ordinar eliberat de structurile entității teritoriale respective”, se arată în proiectul de lege.

Viza electronică va fi imprimată titularilor documentelor de călătorie ordinare eliberate de structurile entității teritoriale nerecunoscute de Republica Moldova.

Deputatul Lilian Carp a declrat în cadrul ședinței Parlamentul că eliberarea vizelor nu implică și recunoașterea independenței provinciei Kosovo.

Proiectul a fost aprobat în prima lectură la o zi după ce președintele Maia Sandu a discuta la teflon cu omologul său din Serbia, Aleksandar Vučić și și-au reconfirmat respectul pentru integritatea teritorială a țărilor și și-au exprimat disponibilitatea de cooperare pentru a preveni activitățile ilegale cu implicarea cetățenilor țărilor noastre.

Experții susțin că respectivul proiect de lege este unul scandalos, în condițiile în care Republica Moldova are enclava transnistreană. Respectiv ar putea crea un precedent periculos pentru acordarea vizelor locuitorilor din stânga Nistrului de către alte state, inclusiv de Serbia.

Cosovarii au două tipuri de pașapoarte, unul eliberat de nerecunoscutele autorități de la Priștina și unul eliberat de ONU cu care cosovariii pot circula în UE, inclusiv în Republica Moldova fără a avea nevoie de viză.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Nov. 2024, 12:42 // Actual //  bani.md

Pentru al patrulea an consecutiv, în luna noiembrie, Platforma pentru Promovarea și Dezvoltarea Filantropiei a desfăşurat campania „Săptămâna Naţională a Bunătăţii”. Ghidaţi de sloganul „Bunătatea începe cu tine”, în perioada 11-17 noiembrie, ONG-urile membre ale Platformei au lansat apeluri către autorităţile locale, instituțiile publice, ONG-uri, agenţi economici și cetățeni pentru a se implica activ în acţiuni filantropice și comunitare.

Astfel, timp de 7 zile, faptele bune au cutreierat Moldova în lung şi în lat. Peste 3000 de persoane de toate vârstele au promovat filantropia şi au îndemnat oamenii să facă parte din această campanie naţională, care răspândeşte bunătate.

Au fost desfăşurate acţiuni menite să îmbunătăţească viaţa oamenilor, a mediului, a animalelor şi a comunităţilor în care locuiesc. Bătrânii au fost ajutaţi cu munca prin gospodărie, au primit prânzuri calde sau coşuri cu fructe, împărţite de elevi. Unii participanţi şi-au suflecat mânecile şi au salubrizat locurile publice împânzite de gunoaie, alţii au platat copaci și flori.

Activiştii bunătăţii au demarat multiple colectări de fonduri, haine, rechizite şi obiecte uzate, pentru ajutorarea familiilor aflate în dificultate şi a persoanelor social-vulnerabile din comunitate. O altă campanie de colectare de fonduri a fost organizată pentru copiii infectaţi cu tuberculoză, internaţi la Spitalul Clinic de Ftiziopneumologie.

În cadrul Săptămânii Naţionale a Bunătăţii au fost colectaţi nu doar bani şi haine, dar şi cărţi, pentru a promova cititul în familie şi a creşte generaţii de copii educate şi sănătoase, indiferent de statutul social al familiilor din care provin aceştia.

Faptele bune nu au ocolit nici animalele. Au fost colectate fonduri pentru hrana şi adăpostul acestora, iar câţiva voluntari au construit cuşti şi au hrănit patrupezii fără stăpân, aflaţi pe teritoriul unei Universităţi din Chişinău.

Pentru a promova cultura filantropică şi voluntariatul au fost desfăşurate o serie de lecții publice și concursuri, au fost organizate sesiuni de discuţii pentru a formula recomandări de îmbunătățire a cadrui legal pentru stimularea implicării filantropice, la care au participat deputați, reprezentanți ai instituțiilor publice relevante, ONG-uri și agenți economici.

Campania „Săptămâna națională a bunătății” a fost desfășurată de Platforma pentru Promovarea şi Dezvoltarea Filantropiei cu sprijinul poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală