Peste 70 000 de vizitatori din țară și de peste hotare au participat la expoziția „Fabricat în Moldova”

16 Feb. 2023, 12:42
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
16 Feb. 2023, 12:42 // Bani și Afaceri //  MD Bani

În perioada 1-5 februarie Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) a organizat expoziția „Fabricat în Moldova”. Evenimentul a adunat peste 70 000 de vizitatori atât din țară cât și peste hotare. De asemenea, în cadrul expoziției 350 de antreprenori și-au promovat produsele și serviciile, a anunțat președintele CCI a RM, Sergiu Harea.

În acest an, expoziția a fost vizitată de peste 70 000 de persoane, care au fost încântate de calitatea produselor și de prețurile expozanților. Prezenți au fost și vizitatori din România, Ucraina, Polonia, Croația, Japonia, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Spania, Italia, Belgia etc. Aceștia au fost impresionați de produsele expuse de meșterii populari și de standurile colective ale consiliilor raionale.

De asemene, la ediția curentă au fost prezentate 22 standuri colective.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Pe parcursul expoziției au fost inițiate peste 60 de rapoarte și contracte de colaborareacorduri de intenție dintre agenții economici autohtoni și reprezentanții vizitatori de peste hotare. Majoritatea contractelor încheiate au fost în domeniul conservării fructelor și legumelor, ambalării, textilelor, patiserie și panificație, prestării de servicii, ș.a. În urma participării la expoziție, compania „Paninella SRL” a încheiat contracte de colaborare cu rețelele din Republica Moldova în vederea comercializării unor tiraje impunătoare de produse de patiserie. „Crama Mingir” a negociat un acord în vederea importului materiei prime, și anume a dopurilor din plută, cu o companie din România.

Și programul de afaceri a fost unul amplu, în cadrul acestuia au fost organizate 15 activităţi, la care au participat, în total, cca 1550 de persoane (fizic). Cele mai solicitate activităţi au fost: Forumul de afaceri moldo-roman (în cadrul căruia au fost semnate 5 contracte de cooperare cu CCI din România și cu APL din țară); Conferința sectoriala a vinului „Cooperarea UE și Parteneriatul estic în sectorul vitivinicol: atractivitatea sectorului și oportunitățile de piață”, organizat în parteneriatul Proiectului EU4Business etc.

De asemenea, au fost organizate mai multe activități dedicate vizitatorilor expozițiilor în domenii precum antreprenoriat social, învățământ dual, energia verde. Și grupul de presă Realitatea a organizat un atelier informativ pentru producătorii autohtoni: Cum promovăm produsele autohtone în media. Trucuri de PR.

Grupul de presă Realitatea a fost partner media al expoziției „Fabricat în Moldova”.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală