Rusia a lovit cea mai mare rafinărie din Ucraina. Peste 20 de localități din sudul țării au fost bombardate

17 Feb. 2023, 08:32
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Feb. 2023, 08:32 // Actual //  bani.md

Rusia a lansat joi atacuri cu rachete în întreaga Ucraina şi a lovit cea mai mare rafinărie de petrol din ţară, potrivit declaraţiilor Kievului. În acelaşi timp, şeful grupului mercenar Wagner a estimat că oraşul Bakhmut, care este asediat de mult timp, va cădea în săptămâni sau chiar luni, relatează Reuters.

Rusia a lansat 36 de rachete, conform informaţiilor furnizate de Forţele Aeriene ucrainene.

Oficialii NATO au discutat, în ziua precedentă, planuri pentru furnizarea de echipamente militare suplimentare către Kiev, iar Marea Britanie şi Polonia au convenit, după întâlnirea liderilor lor joi, că sprijinul trebuie intensificat în următoarele săptămâni.
Rachetele ruseşti au declanşat sirene de alarmă şi au lovit diferite zone din Ucraina, inclusiv rafinăria de la Kremenchuk, unde amploarea pagubelor nu era clară. Forţele Aeriene ucrainene au declarat că aproximativ 16 rachete au fost doborâte, o rată mai mică decât în mod normal.

Ucraina a afirmat că atacul a inclus trei rachete KH-31 şi o rachetă anti-navă Oniks, pe care sistemul său de apărare aeriană nu le poate intercepta.

În raportul său de seară, Statul Major General ucrainean a anunţat că Rusia a bombardat peste douăzeci de localităţi din est şi sud.
Nu există nicio declaraţie din partea Moscovei cu privire la atacurile cu rachete sau bombardamentele, iar Reuters nu a putut confirma independent rapoartele de pe front.
Politia din Moldova, unde parlamentul a aprobat joi un nou guvern pro-occidental, a declarat că a găsit din nou resturi de rachete în apropierea graniţei cu Ucraina.

Belarusul, care a permis Rusiei să folosească teritoriul său pentru a trimite trupe în Ucraina la începutul războiului, a declarat că va lupta doar alături de aliatul său dacă va fi atacat.

Sprijinită de zeci de mii de rezervişti, Rusia a intensificat atacurile terestre în sudul şi estul Ucrainei, şi, odată cu apropierea primului an de la invazia din 24 februarie, o nouă ofensivă majoră pare să se contureze.
Conflictul a ucis zeci de mii de oameni, a distrus oraşe ucrainene, a destabilizat economia globală şi a forţat milioane de oameni să îşi părăsească casele.

Germania a declarat că numărul de imigranţi din Ucraina a depăşit 1,1 milioane de persoane numai în 2022, depăşind astfel fluxul fără precedent de migranţi din 2015-2016.

Rusia se concentrează în prezent asupra micului oraş Bakhmut din regiunea Donetsk, una dintre cele două regiuni care alcătuiesc Donbas, centrul industrial a Ucrainei, acum parţial ocupată de Rusia.

În luptele conduse de grupul Wagner, Rusia a bombardat şi încercuit Bakhmutul timp de luni de zile. Majoritatea celor aproximativ 70.000 de locuitori ai oraşului au plecat, lăsând soldaţii ucraineni să se adăpostească în tranşee.

„Ei (ruşii) trimit mulţi soldaţi. Nu cred că este sustenabil pentru ei să continue atacurile în acest fel”, a declarat ofiţerul de presă al Brigăzii a 80-a de Asalt Aerian Ucrainean, Taras Dzioba.

„Sunt locuri unde cadavrele lor sunt pur şi simplu puse grămadă. Există tranşee în care… ei pur şi simplu nu-şi evacuează răniţii sau morţii”, a spus el.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

12 Apr. 2025, 11:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
12 Apr. 2025, 11:37 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Fostul ministru al Energiei, Victor Parlicov, avertizează că Republica Moldova se îndreaptă inevitabil spre reluarea achiziției de energie electrică de la centrala de la Cuciurgan, după ce alternativele promise de autorități nu s-au materializat. În cadrul unei emisiuni la Rlive, Parlicov a criticat lipsa de acțiune a guvernului în ceea ce privește implementarea soluțiilor tehnice deja aprobate.

„După ce Gazprom singur a renunțat la furnizarea de gaz în stânga Nistrului de la 1 ianuarie, care mai este sensul să înaintăm condiționalități care nu sunt respectate? Mă refer la repornirea industriei din stânga Nistrului. Vedem că a revenit perioada caldă, dar volumele de gaz livrate în stânga Nistrului sunt aceleași”, a declarat Parlicov.

Potrivit acestuia, în absența unor progrese concrete privind instalarea surselor alternative de generare electrică, Moldova nu are decât o singură opțiune viabilă pe termen scurt: revenirea la energia de la MGRES – centrala de la Cuciurgan, controlată de regimul separatist de la Tiraspol.

„Următorul pas, în lipsa unei soluții, e clar: decizia CSE din 16 ianuarie prevedea instalarea unei turbine pe gaz și a unor motoare cu ardere internă, cu o capacitate totală de 100 MW. Nu s-a făcut absolut nimic. Soluția există, din punct de vedere tehnic este posibilă, iar din punct de vedere financiar putea fi rezolvată cu sprijinul UE. Și totuși, autoritățile nu au făcut nimic. Mesajul este clar: deși nu avem alte opțiuni, vom reveni la Cuciurgan”, a punctat fostul ministru.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU