Doi experți în securitate din SUA avertizează: Țările care urmează să fie invadate de către Putin

17 Feb. 2023, 08:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Feb. 2023, 08:42 // Actual //  Lupu Eduard

În ciuda unei serii de gafe, calcule greșite și pierderi pe câmpul de luptă care l-ar fi văzut cu siguranță dat afară din funcție în majoritatea țărilor normale, președintele Vladimir Putin se află încă în vârful puterii în Rusia. Experții americani în securitate, Fiona Hill și Angela Stent avertizează că președintele rus, dacă va câștiga în Ucraina, ar putea invada mai multe țări, în continuare.

Analiștii au spus într-o expertiză din Foreign Affairs că ”apetitul pentru expansiune” al lui Vladimir Putin este puțin probabil să se oprească doar cu invadarea Ucrainei, dacă va câștiga războiul, iar ulterior vor urma alte ținte.

„Statele baltice, Finlanda, Polonia și multe alte țări care au făcut parte odată din imperiul Rusiei ar putea fi expuse riscului de atac sau subversiune. Altele ar putea vedea provocări la adresa suveranității lor în viitor”, au scris experții în editorialul de opinie. „Războiul este mai mult decât Ucraina. Kievul luptă și pentru a proteja alte țări”.

Hill și Stent au cerut, de asemenea, Occidentului să depună mai multe eforturi pentru a-i comunica lui Putin că relația sa cu Europa va deveni ireparabilă în cazul în care Rusia ar escalada războiul din Ucraina fie folosind focoase nucleare, fie lansând un nou asalt asupra Kievului.

Lumea nu poate să-l rețină întotdeauna pe Putin, dar comunicațiile clare și măsurile diplomatice mai puternice îl pot împinge să reducă o parte din agresiunea sa și, în cele din urmă, să accepte negocieri”, au adăugat Hill și Stent.

Războiul a dezvăluit întreaga amploare a sistemului politic personalizat al lui Putin. După cei 23 de ani de la cârma statului rus, nu există controale evidente asupra puterii sale. Instituțiile de dincolo de Kremlin contează foarte puțin.

„Nu mi-aș fi imaginat niciodată că o să-mi fie dor de Biroul Politic”, a spus Rene Nyberg, fostul ambasador al Finlandei la Moscova. „Nu există nicio organizație politică în Rusia care să aibă puterea să-i tragă la răspundere pe președinte și comandantul șef”.Diplomații, factorii de decizie politică și analiștii sunt blocați într-o buclă fatală – o ceartă nesfârșită între ei – pentru a-și da seama ce vrea Putin și cum își poate modela Occidentul comportamentul.

În ciuda pierderilor sale, Rusia își continuă încercarea de a împinge pe teritoriul ucrainean. De fapt, Moscova a început o nouă ofensivă în est. Rusia a lansat atacuri în orașul Vuhledar din regiunea Donețk din ultima săptămână a lunii ianuarie, în ceea ce experții consideră că este mișcarea sa de deschidere din ofensiva sa. Cu toate acestea, o apărare aprigă ucraineană aproape a distrus cea de-a 155-a infanterie navală de elită a Rusiei.

O altă brigadă de elită rusă, cea de-a 40-a brigadă de infanterie navală, a fost și ea decimată în luptele de la Vuhledar, a informat The New York Times, citându-l pe colonelul Oleksii Dmitrashkivskii, un purtător de cuvânt al forțelor militare ucrainene din zonă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Mai 2024, 13:00
 // Categoria: Slider // Autor:  Soroceanu Olga
03 Mai 2024, 13:00 // Slider //  Soroceanu Olga

Sergiu Hanganu a deschis pensiunea „Hanul lui Hanganu” în localitatea de baştină, Lalova, raionul Rezina, acum mai bine de 20 de ani. A început ca o afacere de familie, iar ulterior s-a extins. În prezent are angajate şase persoane, iar în perioada de vară numărul lucrătorilor creşte. 

Pensiunea oferă servicii de cazare, cu păstrarea autenticităţii şi a elementelor tradiţionale, moştenite din străbuni, dar şi gastronomie locală. Antreprenorul şi-a modernizat afacerea datorită finanţării nerambursabile obţinute din partea Guvernului Republicii Moldova şi a Uniunii Europene. 

„Cu suportul ODA am accesat mai multe fonduri din mai multe programe: Programul de Ecologizare, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Programul PARE 1+2. Am instalat staţia de epurare care era foarte necesară pentru pensiunea noastră, în valoare de 200 de mii lei. Am participat la programul PARE 1+2, pentru că, copiii au fost plecaţi peste hotare, şi am câştigat proiectul în sumă de 247 mii de lei pentru linia de transformare. Suntem recunoscători Uniunii Europene pentru fondurile care au fost date pentru Republica Moldova, care au ajuns şi la noi, şi am implementat foarte multe lucruri bune”, susţine antreprenorul. 

„Hanul lui Hanganu” serveşte ca un exemplu al modului în care antreprenorii din Moldova pot valorifica oportunităţile oferite de programele guvernamentale. 

Reamintim că programele Guvernului de sprijin antrepronorial sunt susţinute financiar de către Uniunea Europeană, printr-un acord de grant de 8 milioane de euro, semnat în anul 2023 de către Delegaţia Uniunii Europene şi Organizaţia pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA).

Pentru a afla mai multe despre programele şi instrumentele de suport antreprenorial gestionate de ODA accesaţi: www.oda.md

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău