Statele Unite vor impune din 10 martie taxe vamale de 200% la aluminiu şi derivate produse în Rusia, a anunţat vineri Casa Albă, acestea fiind cele mai recente sancţiuni legate de invadarea Ucrainei de către Moscova, transmite Reuters.
De asemenea, începând din 10 aprilie, SUA vor aplica taxe vamale de 200% la importurile de aluminiu care au orice cantitate de aluminiu primar topit sau turnat în
Rusia.
Aluminiul rusesc este produs de Rusal, responsabil pentru aproximativ 6% din livrările globale. Livrările către SUA au fost responsabile pentru 7% din veniturile Rusal, în primul semestru din 2022.
Reprezentanţii Rusal nu au dorit să comenteze pentru Reuters.
Importurile de aluminiu rusesc sunt responsabile pentru o mică parte din livrările către SUA. Anul trecut, importurile SUA de aluminiu brut şi aliaje din Rusia s-au situat la 191.809 tone, sau aproximativ 4,4% din totalul de peste 4,4 milioane tone, comparativ cu 8,9% în 2018 şi 14,6% în 2017, conform statisticilor.
Totuşi, analiştii spuneau luna aceasta că, dacă Rusia recurge la represalii în urma impunerii de taxe vamale de 200% la aluminiu, ar putea potenţial limita exporturile de nichel sau paladiu, care sunt importante pentru importurile americane.
Nichelul este vital pentru industria aerospaţială şi bateriile pentru vehiculele electrice, iar paladiul este o componentă cheie la producerea maşinilor pe benzină.
SUA impun taxe vamale de 200% pentru aluminiul importat din Rusia


Fondatorul Telegram, Pavel Durov, nu a primit aprobarea autorităților franceze pentru a părăsi teritoriul Franței în direcția Statelor Unite, unde plănuia să se deplaseze „pentru negocieri cu fonduri de investiții”. Informația a fost publicată de Politico, cu referire la un comunicat oficial al Parchetului din Paris.
Potrivit instituției, decizia a fost luată pe 12 mai, „în lipsa unei necesități și justificări clare pentru o astfel de deplasare”.
Durov se află în prezent sub supraveghere judiciară în Franța, iar deplasările sale în afara țării sunt strict reglementate. El nu poate părăsi teritoriul francez fără permisiunea autorităților. Singura excepție de până acum a fost un permis temporar pentru o călătorie în Dubai, acordat între 15 martie și 7 aprilie 2025.
Anterior, pe 18 mai, Durov a lansat acuzații grave într-o postare publică, afirmând că în această primăvară a fost vizitat în hotelul de lux Hôtel de Crillon din Paris de către șeful serviciului francez de informații externe (DGSE), Nicolas Lerner. Oficialul i-ar fi cerut să blocheze „vocile conservatoare din România” pe Telegram, în contextul alegerilor prezidențiale. Durov susține că a refuzat.
Declarațiile sale au coincis cu ziua celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din România, fapt ce a amplificat tensiunile. Autoritățile franceze au respins categoric acuzațiile.
Serviciul de informații externe al Franței (DGSE) a confirmat că au avut loc mai multe întâlniri cu Durov, dar a precizat că scopul acestora a fost exclusiv reamintirea obligațiilor legale ale Telegram, în special privind prevenirea diseminării conținutului terorist și al materialelor cu pornografie infantilă. DGSE a negat cu fermitate orice tentativă de influențare a proceselor electorale.
Amintim că Pavel Durov a fost reținut în august 2024 în Franța, fiind acuzat că platforma sa nu a întreprins măsuri suficiente pentru a combate propaganda teroristă și distribuirea de conținut ilegal. Autoritățile franceze au reclamat că Telegram ar fi ignorat în mod sistematic solicitările de blocare a materialelor interzise.
Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!
-
1Domnica Manole a pus ștampila pe un jaf! CEDO condamnă Moldova pentru exproprierea ilegală
-
2Piața imobiliară se răcește, creditarea fierbe: 2025, anul paradoxului financiar
-
3Al doilea cel mai lung drum din țară avansează! 68% din segmentul Vulcănești e deja realizat
-
4Se caută șefi de milioane! ANRE deschide porțile pentru posturi cu super-salarii
-
5Kremlinul aruncă praf în ochii lumii: Adevărul din spatele „boom-ului” economic rusesc












