Cum poate fi împiedicat Putin să smulgă victoria din mâinile Ucrainei

27 Feb. 2023, 05:30
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
27 Feb. 2023, 05:30 // Actual //  bani.md

Războiul care schimbă lumea între Vladimir Putin împotriva Ucrainei intră în al doilea an. Prin urmare, orice speranță pentru restabilirea ordinii de securitate europene după Războiul Rece depinde de victoria asupra Rusiei în Ucraina.

Dar acesta va fi doar primul pas într-o lungă luptă care necesită o strategie reînnoită de izolare, scrie Alexander Vershbow, analist al Consiliului Atlantic, fost ambasador al SUA la NATO.

„Noi, comunitatea transatlantică, împreună cu alte democrații cu idei similare, avem în față o confruntare strategică de lungă durată cu Rusia – o relație ostilă, de conflict, care nu va avea obstacole și în care chiar și ambițiile modeste de coexistență pașnică vor fi imposibile pe termen lung.

Natura regimului lui Putin, nerespectarea lui pentru dreptul internațional, suprimarea brutală a oricărei disidențe, văruirea istoriei Rusiei și obsesia lui Putin de a-și subjuga vecinii și de a restabili Imperiul Rus, toate fac coexistența pașnică dificilă, dacă nu imposibilă.

Chiar dacă evoluțiile de pe câmpul de luptă obligă Rusia să pună capăt războiului în condiții relativ favorabile pentru Kiev, Putin nu își va abandona obiectivele revizioniste. Pentru Rusia lui Putin, Ucraina este punctul zero al războiului său existențial împotriva Occidentului. Sfârșitul conflictului militar este puțin probabil să reducă eforturile Rusiei de a controla Ucraina în alte moduri sau de a domina alți vecini, inclusiv statele baltice și alte state membre ale NATO și ale Uniunii Europene (UE).

De fapt, pe măsură ce Rusia încearcă să-și reconstruiască forțele distruse, este probabil să se intensifice conflictele în sferele non-militare. Războiul informațional, operațiunile ascunse, sabotajul, șantajul energetic, contrasancțiunile, sprijinul pentru separatiștii pro-ruși și alte atacuri hibride vor rămâne elemente active ale setului de instrumente rusesc împotriva vecinilor săi și Occidentului.

Pentru NATO și Uniunea Europeană, rezistența la amenințările hibride va deveni o componentă la fel de importantă ca și consolidarea apărării și descurajarea. Și eforturile de a construi o astfel de rezistență necesită un sprijin financiar mult mai mare la nivel național și la Bruxelles“, susține Alexander Vershbow.

Deși Rusia a subestimat foarte mult unitatea și hotărârea Occidentului, Putin încă mai poate spera că publicul și parlamentele aliaților vor obosi să susțină Ucraina și să poarte povara sancțiunilor. De asemenea, speră să îngenuncheze voința poporului ucrainean prin bombardarea infrastructurii civile a țării. Războiul, care probabil va continua în primăvara și vara lui 2023, ar putea ajunge într-un impas. În acest caz, Rusia poate conta pe unii aliați pentru a reînnoi ofertele de a negocia o înghețare a conflictului cu încetarea focului. Și acesta va fi primul pas către o „resetare” mai largă a relațiilor în detrimentul Ucrainei.

Ce trebuie să facă aliații

Liderii Alianței vor trebui să explice cetățenilor lor exact ce este în joc, de ce o încetare a focului în condițiile actuale nu-l va ajuta decât pe Putin să smulgă victoria din mâinile ucrainenilor și de ce este extrem de important să se mențină sancțiunile și să furnizeze Kievului mijloace moderne, arme atât timp cât este necesar pentru a învinge Rusia și a expulza trupele ruse de pe pământurile ucrainene. În discursurile președintelui american Joe Biden la Kiev și Varșovia de săptămâna trecută, accentele au fost puse foarte corect.

Rusia trebuie să înțeleagă că nu se poate vorbi de o normalizare a relațiilor până când nu va susține din nou – atât în ​​cuvinte, cât și în fapte – principiile fundamentale enunțate în Actul final de la Helsinki, Carta de la Paris și Actul fondator Rusia-NATO.

Dacă Statele Unite se mulțumesc cu mai puțin, nu vor face decât să încurajeze rușii să folosească forța pentru a retrasa granițele din nou după regrupare și reînarmare. Liderul Chinei, Xi Jinping, și alți autocrați vor fi bucuroși să urmeze exemplul Rusiei dacă Putin iese din acest conflict nepedepsit sau cu consecințe ușoare.

Căutați descurajarea pentru a opri expansionismul rus

Pentru a preveni deteriorarea ulterioară a ordinii internaționale bazate pe reguli, Statele Unite și aliații săi vor avea nevoie de o strategie de descurajare cuprinzătoare care să vizeze stăpânirea militară a Rusiei, creșterea costului pentru comportamentul destabilizator al Rusiei și izolarea din ce în ce mai mult a Moscovei de comunitatea internațională: și din punct de vedere economic, până când își va câștiga din nou dreptul de a fi considerată partener credibil.
Descurajarea astăzi înseamnă și o abordare graduală și pe termen lung a promovării schimbărilor interne în Rusia, este de părere fost ambasador al SUA la NATO.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

10 Apr. 2025, 16:44
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
10 Apr. 2025, 16:44 // Actual //  bani.md

Elveția își reafirmă angajamentul de susținere a Republicii Moldova prin lansarea oficială a Programului de cooperare 2025–2028, cu un buget total de 104 milioane de franci elvețieni (echivalentul a circa 2,1 miliarde lei moldovenești). Noul program are o durată de patru ani și va menține un nivel al finanțării mai mult decât dublu față de perioada premergătoare războiului din Ucraina.

Evenimentul de lansare a avut loc pe 10 aprilie la Chișinău, reunind peste 200 de participanți – oficiali guvernamentali, reprezentanți ai autorităților locale, organizații ale societății civile și parteneri de dezvoltare.

„Elveția va continua să coopereze cu Moldova pentru a promova dezvoltarea durabilă, prosperitatea și stabilitatea, într-un context regional complicat”, a declarat Didier Chassot, Director general adjunct al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare.

Programul este structurat în jurul a trei domenii prioritare:

Guvernare și coeziune socială (30 milioane CHF): Sprijin pentru democrație, stat de drept, implicare civică și autorități locale eficiente.
Dezvoltare și reziliență economică (35,5 milioane CHF): Suport pentru IMM-uri, agricultori, integrarea refugiaților, formare profesională și emanciparea economică a femeilor.

Sănătate și servicii publice locale (36,5 milioane CHF): Acces îmbunătățit la sănătate, apă, servicii de salubrizare și reziliență a sistemului medical.

De asemenea, Programul include un fond de granturi mici de 2 milioane CHF, destinat inițiativelor culturale și proiectelor societății civile.

Elveția va continua să sprijine reformele interne ale Republicii Moldova, răspunzând totodată efectelor indirecte ale agresiunii ruse împotriva Ucrainei. Accentul va fi pus pe incluziunea socială, schimbările climatice și consolidarea capacităților de reacție în fața crizelor.

Programul actual vine în continuarea eforturilor anterioare: între 2018–2024, Elveția a oferit peste 133 milioane CHF în sprijin pentru sănătate, dezvoltare locală, ocuparea forței de muncă și ajutor umanitar în contexte de criză (COVID-19, criza energetică, refugiați).

 

 
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU