VIDEO Traian în inspecție în sectorul Centru: Cum a reușit pretura să ajute zeci de persoane social vulnerabile

16 Mart. 2023, 16:19
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
16 Mart. 2023, 16:19 // Actual //  MD Bani

Ora de LIVE cu Traian la preturile din Capitală a ajuns la ultima destinație – sectorul Centru. Colegul nostru a discutat despre reușitele, problemele și proiectele de dezvoltare cu pretorul Vadim Hîncu.

„Pe lângă gestionarea sectorului, avem și proiectele investiționale, cu care de mândrim. Știm că în sectorul Centru este cel mai mare flux de cetățeni și am pus accentul pe renovarea străzilor, pe renovarea trotuarelor și a trecerilor subterane. Astăzi sunt în renovare ultimele trei subterane la care nu s-a intervenit – cea de la intersecția străzilor Ștefan cel Mare cu Ciuflea, Ștefan cel Mare colț cu Ismail și subterana de pe strada Gagarin”, a declarat Vadim Hîncu.

Pretura sectorului Centru se mândrește cu mai multe proiecte, printre care se numără și reabilitarea străzii Bernardazzi, care este deja 98% finisată.

„Este vorba de strada Korolenko, la care s-a intervenit, scuarul „Miorița”, scuarul „Mihai Eminescu”, scuarul de pe strada Ialoveni 98/2 și strada Valea Trandafirilor – care va fi un model de proiect realizat cap-coadă de primărie. Se va interveni la carosabil, la iluminat, și la spațiile verzi. Sunt proiecte care fac orașul mai frumos, mai comod și mult mai modern”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

În ultimul an, în sectorul Centru au fost organizate o serie de acțiuni sociale cu adevărat frumoase. Unul dintre acestea este pregătirea prânzurilor calde pentru cei mai triști.

„Sunt prânzuri pe care noi deja a patra lună le oferim gratuit la 100 de persoane social-vulnerabile din sectorul Centru. Aceste prânzuri sunt de luni până vineri, pe perioada rece a anului. Sperăm să putem continua acest proiect social frumos chiar și după ce se încălzește afară, până la finele anului sau chiar și la anul viitor”, menționează Vadim Hîncu.

De asemenea, 50 de locuitori ai sectorului primesc de două ori pe lună pachete cu produse alimentare, acasă. Beneficiarii sunt persoane țintuite la pat, persoane care nu au posibilitate să iasă din casă sau familii cu mulți copii, pentru care este problematic să vină până la pretură.

„Ținem să facem acest lucru, deoarece înțelegem oamenii, înțelegem timpurile grele în care trăim acum, înțelegem că facturile sunt înalte și că banii pentru un prânz cald chiar reprezintă o problemă. Prânzul include felul întâi, felul doi, iar meniul este diferit în fiecare zi. Ne vom strădui să facem asta atât timp cât vom avea posibilitate”, a conchis pretorul.

În continuare, vă invităm să vizionați interviul integral.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău