Un fost socialist le-a luat fața colegilor! A votat pentru limba română

16 Mart. 2023, 16:19
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Mart. 2023, 16:19 // Actual //  bani.md

58 de deputați, printre care și fostul socialist Gaik Vartanean, au votat pentru aprobarea în lectură finală a Proiectului de lege care prevede că în toate legile Republicii Moldova, sintagma „limba română” va lua locul „limbii moldovenești”. Unii deputații BCS au votat contra, în timp ce alții s-au abținut de la vot.

Mai mult, în timpul examinării subiectului, deputații BCS au scos câteva pancarte în care era scris: „Poporul este suveran. PAS-ul este tiran!”

„Tema limbii vorbite de cetățenii Republicii Moldova, mereu a fost politizată în societate, iată de ce trebuie de pus punct pe acest subiect care a divizat oamenii în diverse tabere pe parcursul multor ani. Azi am votat pentru, ca să nu mai dăm voie să se manipuleze în continuare pe acest subiect. Și în această perioadă decizia de a declara oficial limba română în Republica Moldova, la fel este o mișcare politică a celor de la guvernare, pentru a distrage atenția oamenilor de la problemele majore cu care ne confruntăm”, a scris Vartanian pe Facebook, citat de realitatea.md.

Gaik Vartanean a părăsit echipa Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), în data de 14 decembrie 2022. Anunțul a fost făcut de reprezentanții serviciului de presă al PSRM. Potrivit lor, Vartanean s-ar fi alăturat echipei lui Ion Ceban, actual primarul general al capitalei, care în vara anului 2022 a anunțat că-și lansează „Partidul Mișcarea Alternativă Națională”.

La 5 decembrie 2013, Curtea Constituţională a stabilit că limba oficială a Republicii Moldova este limba română, aşa cum este scris în Declaraţia de Independenţă, care prevalează asupra Constituţiei.

La acel moment, Înalta Curte a remis Parlamentului recomandarea ca articolul 13 din Constituţia Republicii Moldova să fie modificat în conformitate cu prevederile incluse în Declaraţia de Independenţă. Nici o legislatură care a urmat nu a inclus acest subiect pe ordinea de zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO