Ucraina a schimbat continentul dependent de Rusia: Cum a preluat conducerea Europa de Est în fața Occidentului

31 Mart. 2023, 07:50
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
31 Mart. 2023, 07:50 // Actual //  bani.md

Ucraina a schimbat bătrânul continent, care era dependent de petrolul, gazele naturale și combustibilii regimului lui Vladimir Putin. Europa de Est, care știa urmele cizmelor sovietice din istoria recentă, a reacționat cu vehemență și se află acum pe scaunul șoferului, arătând direcția care trebuie urmată în viitor, împreună cu țările occidentale.

Pe măsură ce războiul a intrat în cel de-al doilea an, fără un sfârșit la vedere, fisurile familiare din Europa amenință să reapară, se arată în Foreign Policy.

Estonia, Letonia, Lituania și Polonia — odată sub cizma sovietică și mereu suspicioși față de Rusia de după Zidul Berlinului — s-au trezit pe scaunul șoferului, împingându-și omologii occidentali să accelereze livrările de arme către Ucraina și să facă capitalele europene să nu se oprească, temându-se de retorica zgomotoasă a Rusiei.

Dar diplomații est-europeni s-au săturat să audă că occidentalii au avut intenții de colaborare cu rușii tot timpul. Acum, ei urmăresc să se asigure că izolarea Moscovei de către Vest devine o trăsătură permanentă a politicii SUA și europene, nu o eroare într-un software care apare de fiecare dată, când tancurile rusești trec peste altă graniță fostă sovietică.

„Ar fi trebuit să ascultăm Europa de Est, nu?” a spus un consilier al Congresului american, sub protecția anonimatului. „Președintele Joe Biden nu ar fi trebuit să facă summituri cu Vladimir Putin. O parte din rahatul ăsta a fost chiar o idee. Eram oarecum pe pilot automat în politica externă.”

Războiul lui Putin a dezvăluit lacunele de securitate ale Europei

Liniile de falie dintre Est și Vest se desfășoară chiar în centrul Europei – și joacă până în inima războiului Rusiei în Ucraina – cu diferențe filozofice profunde asupra modului în care s-ar putea termina războiul.

„Din perspectiva Europei Centrale și de Est, dacă Rusia nu este evacuată de la toate granițele Ucrainei din 1991, atunci vom asista la o escaladare”, a declarat Liana Fix, membru pentru Europa la Consiliul pentru Relații Externe.

Dar în Europa de Vest, chiar dacă susține sprijinul pentru o victorie ucraineană, există teama că o înfrângere zdrobitoare a Rusiei în Ucraina l-ar putea încuraja pe Putin să atace mai violent.

În 2010, la o reuniune a Consiliului NATO-Rusia, părțile au convenit să meargă înainte în dezvoltarea unui parteneriat „adevărat strategic”. Aliații estici au fost înfuriați.

Astăzi, ei insistă că refuzul Occidentului de a-i arăta lui Putin o lumină roșie intermitentă în scurtul război al Georgiei a permis Kremlinului să se depășească continuu, până în februarie 2022, când au intrat în Ucraina, în mod ilegal.

„Războiul a scos la iveală lacune uriașe în capacitățile de apărare ale Europei, dar a dezvăluit și decalajele uriașe dintre aliații estici și cei occidentali”, a spus un fost oficial înalt al Departamentului de Apărare al SUA.
„Ezitarea noastră a facilitat, de fapt, escaladarea războiului de către Putin”, a spus Rasmussen, fostul secretar general al NATO. „Nu poți câștiga un război printr-o abordare progresivă, pas cu pas. Trebuie să-ți surprinzi și să-ți copleșești adversarul.”

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

10 Apr. 2025, 13:18
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
10 Apr. 2025, 13:18 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Exporturile de floarea-soarelui din Republica Moldova au atins un nou record istoric în sezonul agricol 2024/2025, cu un volum de 486.674 de tone exportate în perioada iulie 2024 – martie 2025. Datele au fost prezentate într-o analiză de Iurie Rija, directorul Asociației „Agrocereale”.

Volumul exportat reprezintă cea mai mare cantitate livrată în ultimele patru sezoane, depășind cu 28% sezonul 2023/2024 și fiind mai mult decât dublu față de sezonul 2022/2023.

Valoarea totală a exporturilor a fost de 4,67 miliarde lei, semnificativ mai mare față de anul precedent (3 miliarde lei), însă nu a depășit recordul din sezonul 2021/2022, când Moldova a încasat 5 miliarde lei dintr-un volum mai mic, datorită unui preț mediu mult mai ridicat (12,26 lei/kg față de 9,59 lei/kg în sezonul actual).

„Creșterea actuală a exporturilor nu trebuie interpretată drept un succes absolut. Este vorba, în esență, de exporturi masive de materie primă, cu valoare adăugată redusă, în timp ce sectorul procesării rămâne în dificultate”, a declarat Iurie Rija.

În luna martie 2025 s-au exportat 69.275 tone de floarea-soarelui, cu 30% mai mult față de martie 2024. Prețul mediu a fost de 12,00 lei/kg, în scădere față de lunile ianuarie (12,09 lei/kg) și februarie (12,04 lei/kg). În portul Giurgiulești, prețul a coborât chiar la 10,80 lei/kg la începutul lunii aprilie, pe fundalul unei cereri mai slabe.

Topul exportatorilor în primul trimestru al anului 2025 este condus de grupul Rusagro, prin companiile „RUSAGROPRIM” și „AGRO-NOVA PRIM”, care au livrat împreună 49.227 tone. Urmează „OROM-IMEXPO” SRL cu 45.304 tone și „AGROFLORIS-NORD” SRL cu 26.844 tone, o companie care în mod tradițional se ocupa cu procesarea locală, dar a fost nevoită să exporte materia primă în formă brută din motive de eficiență economică.

Pentru prima dată, Turcia devine principala destinație pentru floarea-soarelui moldovenească, cu 193.033 tone importate între iulie 2024 și martie 2025. Aceasta a depășit România, care a absorbit 176.246 tone, și Bulgaria, cu 90.526 tone.

Turcia a oferit și cel mai bun preț mediu – 11,2 lei/kg, comparativ cu 10,4 lei/kg în România și 10,6 lei/kg în Bulgaria.

România, Turcia și Bulgaria au absorbit peste 1,76 milioane de tone de floarea-soarelui moldovenească în ultimii patru ani și un trimestru, ceea ce reprezintă circa 90% din exporturile totale ale Republicii Moldova pentru această cultură.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU