Prăbușirea economiei Rusiei a început din cauza lui Putin: ”Ne întoarcem în vremurile sovietice”

31 Mart. 2023, 07:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
31 Mart. 2023, 07:53 // Actual //  Lupu Eduard

După începerea invaziei ordonate de Vladimir Putin din Ucraina, țările occidentale au impus pachete de sancțiuni împotriva Rusiei, pentru a diminua capacitatea mașinii de război a Moscovei. Acum, după 400 de zile de la startul conflictului, economia Rusiei începe să se prăbușească.

Veniturile Rusiei din exporturile de petrol și gaze naturale s-au redus cu aproape 50%, rubla s-a devalorizat cu 20% în ultimele 5 luni, iar cheltuielile bugetare au crescut cu 50%, se arată într-o analiză din The Wall Street Journal. Totul se întoarce în perioada sovietică, susțin analiștii de la Institutul de studii economice de la Viena.

„Economia Rusiei intră într-o regresie pe termen lung”, a prezis Alexandra Prokopenko, un fost oficial al Băncii Centrale a Rusiei, care a părăsit țara la scurt timp după invazie. Miliardarul rus Oleg Deripaska a avertizat luna aceasta că Rusia rămâne fără numerar. „Nu vor fi bani anul viitor, avem nevoie de investitori străini”, a spus magnatul materiilor prime.

După ce și-a pierdut în mare parte piața europeană de alături și cu alți investitori occidentali retrăgându-se, Moscova devine din ce în ce mai dependentă de China, alimentând temerile de lungă durată că Moscova va deveni o colonie economică a vecinului său dominant din sud.

Primele luni ale invaziei Rusiei asupra Ucrainei de anul trecut au determinat o creștere a prețurilor petrolului și gazelor naturale, ceea ce a adus un profit extraordinar pentru Moscova. S-au terminat acele zile.

Pe măsură ce războiul continuă în al doilea an, iar sancțiunile occidentale sunt mai puternice, veniturile guvernamentale ale Rusiei sunt strânse, iar economia sa s-a mutat pe o traiectorie de creștere mai scăzută, probabil pe termen lung.

Exodul creierelor și lipsa forței de muncă distruge economia Rusiei

Cele mai mari exporturi ale țării, gaze și petrol, au pierdut clienți importanți.

Finanțele guvernamentale sunt tensionate. Rubla a scăzut cu peste 20% din noiembrie față de dolar. Forța de muncă s-a micșorat pe măsură ce tinerii sunt trimiși pe front sau fug din țară din cauza fricii de a fi recrutați. Incertitudinea a redus investițiile în afaceri.

Deficitul fiscal a atins 34 de miliarde de dolari în primele două luni, echivalentul a peste 1,5% din producția economică totală a țării. Scăderea exporturilor, piața îngustă a muncii și creșterea cheltuielilor guvernamentale agravează riscurile de inflație, a anunțat Banca centrală luna aceasta. Inflația Rusiei a fost de aproximativ 11% în februarie, comparativ cu luna respectivă a anului trecut.

Exodul creierelor de după invazie și mobilizarea militară a 300.000 de oameni din toamna trecută au dus la ca aproximativ jumătate din întreprinderi să se confrunte cu deficit de muncitori, potrivit băncii centrale.

Rusia a încercat înlocuirea importurilor – înlocuirea mărfurilor străine cu altele de casă – cu ani de zile înainte de actualele sancțiuni, cu un succes limitat. O mare parte din echipamentele sale de telecomunicații și software-ul avansat de foraj petrolier este importată.

„Este un pic ca și cum ne-am întoarce în vremurile sovietice, făcând totul singuri”, a spus Vasily Astrov, economist la Institutul de Studii Economice Internaționale din Viena. „Va fi aproape imposibil să înlocuiți corect ceea ce lipsește.” Analiștii de la Banca centrală au numit realitatea postbelică „industrializare inversă”, sugerând o dependență de o tehnologie mai puțin sofisticată.

În ianuarie și februarie a acestui an, însă, veniturile din impozitele pe petrol și gaze, care reprezintă aproape jumătate din veniturile bugetare totale, au scăzut cu 46% de la un an la altul, în timp ce cheltuielile de stat au crescut cu peste 50%.

Țițeiul emblematic al țării, Urals, a câștigat în medie 49,56 dolari pe baril în februarie, potrivit Ministerului de Finanțe, o reducere semnificativă față de Brent, care s-a tranzacționat cu aproximativ 80 de dolari pe baril.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Mai 2024, 14:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Mai 2024, 14:42 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova va avea în curând un nou șef la Serviciul Vamal, a anunțat ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, în cadrul unei emisiuni la RLive. Rotaru a subliniat că poziția, deși atractivă din punct de vedere salarial, este complicată și vine cu numeroase provocări.

„Eu cred că în timp foarte scurt vom avea un nou șef la Serviciul Vamal. Este o poziție atractivă, dar nimeni nu vrea să vină. Este o poziție complicată. Dacă cineva îți creează iluzii că Serviciul Vamal, fiscul sau Ministerul de Finanțe că sunt domenii unde este foarte bine de lucrat, nu este chiar așa. Sunt domenii cu riscuri sporite, complicate care asigură securitatea economică a statului”, a explicat Rotaru.

Ministrul a evidențiat complexitatea funcționării vamale, menționând că activitatea vămii este continuă, 24 de ore pe zi, ceea ce implică provocări de securitate cibernetică și economică, precum și gestionarea eficientă a fluxurilor de la vamă. Rotaru a amintit că, în contextul începutului războiului din Ucraina, angajații vamali au muncit non-stop pentru a face față situației, răspunzând așteptărilor publicului.

„Dacă este cineva din public care vrea să-și asume această responsabilitate, să vină la vamă. Este destul de complicat. Trebuie să fim conștienți că trebuie să ne asumăm niște responsabilități pe care trebuie să le ducem până la capăt”, a punctat Rotaru.

Poziția de șef al Serviciului Vamal este esențială pentru asigurarea securității economice a statului și pentru implementarea eficientă a politicilor fiscale. Ministrul Finanțelor a făcut un apel către cei care sunt dispuși să își asume această responsabilitate să aplice, subliniind importanța acestui rol în contextul actual.

Igor Talmazan a demisionat de la Serviciul Vamal în data de 10 aprilie, în urma scandalui în care au fost documentați la Postul Vamal Aeroport șapte inspectori vamali bănuiți pentru fapte de corupție.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău