Businessul cu droguri se infiltrează tot mai mult în porturile europene

05 Apr. 2023, 14:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Apr. 2023, 14:58 // Actual //  Lupu Eduard

Grupurile de traficanţi de droguri se infiltrează tot mai mult în porturile europene. Bandele mituiesc funcţionari portuari sau angajaţi ai companiilor, infiltrează complici şi, din ce în ce mai des, sparg şi codurile digitale de securitate ale containerelor.

Bandele organizate de traficanţi de droguri se infiltrează din ce în ce mai mult în marile porturi europene, potrivit unui raport al Europol.

„Cele mai mari trei porturi europene, şi anume cele din Anvers, Rotterdam şi Hamburg, se numără printre principalele ţinte ale grupurilor criminale”, potrivit analizei Europol citate de dpa.

Grupurile ar mitui funcţionari portuari sau angajaţi ai companiilor, ar infiltra complici şi, din ce în ce mai des, ar sparge şi codurile digitale de securitate ale containerelor.

În porturile maritime din UE sunt gestionate anual aproximativ 90 de milioane de containere, însă autorităţile pot inspecta doar între 2% şi 10% dintre acestea.

Între timp, se estimează că, în ultimii ani, cel puţin 200 de tone de cocaină au fost traficate numai prin porturile Antwerp şi Rotterdam. Acest obstacol logistic reprezintă o provocare pentru autorităţile de aplicare a legii şi o oportunitate pentru reţelele infracţionale care au nevoie de acces la centrele logistice pentru a-şi facilita activităţile infracţionale. Astfel de reţele infracţionale s-au infiltrat, prin urmare, în porturile de pe toate continentele.

Cele mai mari trei porturi din Europa, şi anume cele din Anvers, Rotterdam şi Hamburg, sunt printre cele mai vizate de infiltrarea infracţională. Principala modalitate prin care infractorii fac acest lucru este coruperea angajaţilor companiilor de transport maritim, a celorportuari, a importatorilor, a companiilor de transport şi a reprezentanţilor autorităţilor naţionale, ale căror acţiuni sunt necesare pentru a asigura intrarea transporturilor ilegale.

Cu toate acestea, această abordare necesită coruperea unui număr mare de complici.

Pentru a-şi concentra eforturile şi pentru a minimiza riscurile de pierdere a mărfurilor, infractorii organizaţi caută noi moduri de operare care necesită coruperea unui număr mult mai mic de persoane.

Raportul Europol privind porturile UE analizează o tehnică specifică, care exploatează codurile de referinţă ale containerelor deturnate. Pentru acest lucru este nevoie fie de coruperea unei singure persoane, fie de infiltrarea unei echipe care este apoi plătită între 7 şi 15% din valoarea transportului ilegal.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

16 Mai 2024, 20:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Mai 2024, 20:36 // Actual //  Lupu Eduard

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) a dat start înscrierilor la Expoziția „Republica Moldova Prezintă” la Brașov, ediția a IV-a. Evenimentul va avea loc în perioada 28 – 30 iunie 2024. Anunțul a fost făcut de președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Sergiu Harea, în cadrul unei conferințe de presă.  Acesta a subliniat importanța evenimentului, evidențiind planurile de cooperare cu partenerii de peste Prut și estimând o prezență crescută a companiilor autohtone la evenimentele din România.

„Anul acesta estimăm un număr de peste 70 de companii autohtone participante din diverse domenii precum: industria agroalimentară, vinuri, produse cosmetice, textile, produse din sectorul construcției, mobilă etc., scopul cărora este promovarea exporturilor și stabilirea relațiilor de cooperare pentru penetrarea pieței Europene,” a menționat Sergiu Harea.

CCI a RM organizează evenimentul dat în parteneriat cu Primăria municipiului Brașov, Consiliul Județean Brașov, Camera de Comerț și Industrie Brașov și Ambasada Republicii Moldova în România.

Potrivit Președintelui Camera de Comerț și Industrie Brașov, Silviu Costea, luna iunie este una prielnică pentru evenimentul „Republica Moldova prezintă”, întru-cât regiunea este vizitată de persoane atât din România, cât și de peste hotare.

„Este o plăcere pentru mine, pentru toți brașovenii și pentru turiști să ne revedem în fiecare an în luna iunie cu producătorii din Republica Moldova. Agenții economici din Brașov sunt interesați să descopere noi oportunități de afaceri, iar consumătorii, bineînțeles, în număr foarte mare vor fi prezenți în Piața Sfatului pentru a degusta  produsele alimentare și vinurile din Republica Moldova care sunt renumite în toată lumea”, a spus Silviu Costea.

Suportul Ambasadei Republicii Moldova în România în organizarea expozițiilor este unul excepțional.

„România este un promotor și susținător al dezvoltării Republicii Moldova și principalul partener comercial, iar expozițiile produselor moldovenești vin doar în susținerea competitivității exportatorilor autohtoni, a declarat ambasadorul Republicii Moldova în România, Excelenta Sa, Victor Chirilă.

„Republica Moldova Prezintă” la Brașov este o proiectare a evenimentului național organizat anual de CCI a RM – ,,Fabricat în Moldova” și o continuare a succesului expozițiilor cu același generic din Iași, Ploiești, Baia Mare, organizate pentru prima dată în anul 2016.

Expoziția „Republica Moldova Prezintă” la Brașov va avea loc sub cerul liber, în Piața Sfatului din Brașov, unde vor fi amplasate corturile pentru prezentări și degustări de produse autohtone.

Ceremonia de inaugurare va avea loc la data de 28 iunie 2024, ora 11:00, cu participarea unor invitați oficiali de pe ambele maluri ale Prutului. În cadrul expoziției va fi organizat și un program cultural-artistic. Concertul va fi organizat în prima și a doua zi a evenimentului cu genericul ,,Hai să dam mână cu mână”, unde vor participa ansambluri de dansuri populare și soliști, care vor reprezenta valoarea culturală a Republicii Moldova în cel mai distinctiv mod.

Antreprenorii autohtoni sunt încurajați să participe la eveniment, urmând să se înregistreze până la data de 10 iunie 2024.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău