Putin provoacă mișcări geopolitice dramatice: Puteri ce au întors spatele Rusiei după decenii de neutralitate

08 Apr. 2023, 06:32
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
08 Apr. 2023, 06:32 // Actual //  bani.md

Invazia provocată de Vladimir Putin în Ucraina acum mai mult de 400 de zile a dus la adevărate mișcări dramatice geopolitice, iar țări importante care au avut statutul de neutralitate au renunțat acum la el. Mai multe state din Europa au întors spatele Rusiei și au impus sancțiuni economice împotriva Moscovei.

A fost nevoie de doar patru zile după ce trupele ruse au năvălit în Ucraina anul trecut pentru ca Elveția să renunțe la secole din politica sa sacrosantă din punct de vedere politic de neutralitate și să se alăture sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei, potrivit The Washington Post.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Literalmente peste noapte, guvernul de la Berna a abandonat o poziție care făcuse din națiunea iubitoare de pace un loc de joacă pentru prietenii lui Vladimir Putin și un refugiu pentru banii lor. Elveția a retras covorașul de bun venit – înghețând bunurile oligarhilor ruși, închiderea spațiului aerian companiilor aeriene ruse și încetarea regulilor preferențiale privind vizele pentru cetățenii ruși.

Marți, Finlanda, 4 aprilie 2023, neutră de zeci de ani, a devenit oficial al 31-lea stat membru al NATO. Suedia, deși blocată deocamdată de opoziția din partea Turciei, membru al alianței, speră să se alăture în curând alianței; de asemenea, a renunțat la o lungă politică de neutralitate.

Aceștia sunt pași pozitivi în țările pentru care războiul distrugător al lui Putin a venit ca o trezire grosolană și ridică o întrebare de bază: ce valoare rămâne și ce mesaj se transmite, în agățarea de neutralitate în fața unei invazii ilegale a unui națiuni suverane?
Pe măsură ce sute de mii de vieți sunt pierdute și milioane de refugiați au fugit de-a lungul continentului, rămânând puține țări europene care refuză să ia partea abuzului moral al lui Putin. Acest aspect de a lua în calcul asaltul Rusiei asupra normelor internaționale este văzut pe bună dreptate ca o negare a realității.

Acest lucru a fost afirmat de mulți în Elveția, unde conexiunea emoțională profundă cu neutralitatea pe care cetățenii săi au îmbrățișat-o de mult timp ca o trăsătură sfințită a vieții naționale este din ce în ce mai îndoită.

În Austria, între timp, opinia publică rămâne ferm în favoarea politicii de neutralitate pe care a adoptat-o cu decenii în urmă ca o condiție a retragerii trupelor sovietice după cel de-Al Doilea Război Mondial.Neutralitatea oficială este, de asemenea, încorporată în constituția Austriei.

Poate cel mai grăitor semn de neliniște tot mai accentuată față de neutralitatea oficială este că elvețienii, austriecii și chiar irlandezii – care spun că sunt neutri din punct de vedere militar, dar nu din punct de vedere politic, în ceea ce privește războiul din Ucraina – au anunțat creșteri semnificative ale cheltuielilor pentru apărare.

Acest lucru sugerează o conștientizare în curs de desfășurare a faptului că în Europa de astăzi, răsturnată de ilegalitatea răvășitoare a Rusiei, neutralitatea nu se mai traduce în nimic de care să se teamă.

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ