Occidentul dă o lovitură dură Chinei: Renunță la o bogăție a Beijingului, vitală în lume

08 Apr. 2023, 05:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Apr. 2023, 05:00 // Actual //  Lupu Eduard

După ce războiul lui Putin din Ucraina a deschis ochii Europei în privința dependenței de Rusia, de importurile sale de combustibili, iată că o nouă strategie economică globală a prins contur. Astfel Statele Unite și țările de pe bătrânul continent vor să dea o puternică lovitură Chinei și să renunțe la pământurile sale rare, o adevărată bogăție, schimbând piețele de import.

Chiar dacă jucătorii chinezi de pământuri rare își cimentează pozițiile pe piețele internaționale, alte țări fac încet progrese în reconstruirea lanțurilor lor de aprovizionare cu pământuri rare. Au un scop unic: să slăbească strânsoarea Chinei asupra acestor metale prețioase, potrivit Quartz.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Încheind o multitudine de oferte recente, națiunile occidentale și aliații lor încearcă să se bazeze mai puțin pe China pentru pământurile rare purificate, care merg în orice, de la iPhone-uri la EV-uri până la semiconductori. Aceasta marchează o realiniere uriașă în comerț – una care poartă nume precum „friendshoring” și „nearshoring”.

Aceste schimbări s-au produs atât de rapid încât au îndepărtat Beijingul. „China nu s-a adaptat la noul model actual de competiție globală pentru pământuri rare”, a scris Dai Tao, profesor la Academia Chineză de Științe Geologice, într-o lucrare recentă.

SUA și Europa încheie acorduri cu pământuri rare fără China. Un exemplu al acestei realinieri este o colaborare veche de doi ani între firmele americane și europene de pământuri rare.

Proiectul presupune prelucrarea nisipurilor monazite din Utah pentru a produce carbonați de pământuri rare, apoi expedierea acestora în Estonia pentru procesare. Într-un alt proiect transatlantic, minereurile de pământuri rare extrase în Canada vor fi supuse procesării preliminare acolo, apoi vor călători în Norvegia pentru rafinare ulterioară.

Între timp, Japonia și-a mărit investițiile la gigantul australian de pământuri rare Lynas pentru a asigura aprovizionarea cu pământuri rare grele, extinzând și mai mult lanțul de aprovizionare cu pământuri rare Japonia-Australia.

Relația strategică și de lungă durată a Japoniei cu Lynas, pe care a salvat-o din colaps în 2016, a dat roade: dependența sa de pământuri rare de China a scăzut de la peste 90% din importuri la 58% în decurs de un deceniu, potrivit datelor ONU Comtrade.
China își apără dominația pământurilor rare la scară largă. Cu toate acestea, China continuă să se bucure de avantaje semnificative, având în vedere amploarea industriei sale. În afară de extragerea propriilor materii prime, China domină fiecare pas în lungul lanț industrial de producere a pământurilor rare de înaltă puritate.

O soluție pentru Occident este îmbunătățirea și dezvoltarea tehnologiilor care necesită mai puține pământuri rare, pentru a reduce mai bine orice dependență de China. De exemplu, Tesla a anunțat recent că motoarele sale de generație următoare vor folosi magneți fără pământuri rare, deși detaliile tehnice nu sunt dezvăluite.

Industria pământurilor rare din China are și vulnerabilități. O altă posibilitate, însă, este ca monopolul pământurilor rare al Chinei să devină victima propriului succes. Combinația Chinei de interdicție a investițiilor străine în pământuri rare, interdicții și restricții privind exportul de tehnologie pentru pământuri rare; iar regulile fiscale care denaturează piața și cresc dependența de import de materii prime din pământuri rare sunt „nesustenabile și nu pot avea succes”, a declarat Thomas Krümmer, autorul buletinului informativ The Rare Earth Observer.

Realitatea Live

27 Apr. 2024, 08:24
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
27 Apr. 2024, 08:24 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Inteligenţa artificială va duce la o nevoie „minimă” de call center-uri în cel mult un an, progresele rapide ale inteligenţei artificiale urmând să schimbe o industrie întreagă, spune directorul companiei indiene de IT Tata Consultancy Services, citat de FT.

K Krithivasan, directorul general al TCS, a declarat pentru Financial Times că, deşi „nu am văzut nicio reducere a locurilor de muncă” până acum, adoptarea pe scară mai largă a inteligenţei artificiale generative în rândul clienţilor multinaţionali va revizui tipul de centre de asistenţă pentru clienţi care au creat locuri de muncă în masă în ţări precum India şi Filipine.

„Într-o fază ideală, dacă mă întrebaţi pe mine, ar trebui să existe un număr foarte mic de centre de apeluri primite care să aibă deloc apeluri primite”, a spus el. „Suntem într-o situaţie în care tehnologia ar trebui să fie capabilă să prevadă un apel care vine şi apoi să abordeze proactiv punctul de durere al clientului.”

El a spus că chatbots vor putea în curând să analizeze istoricul tranzacţiilor unui client şi să facă o mare parte din munca depusă de agenţii din centrele de apeluri. „Acolo ne îndreptăm … . Nu cred că suntem acolo astăzi – poate peste un an sau cam aşa ceva”, a spus el.

Perspectiva ca instrumentele de inteligenţă artificială generativă care avansează rapid să înlocuiască multe tipuri de lucrători cu guler alb, inclusiv agenţii din centrele de apeluri şi dezvoltatorii de software, a alarmat factorii de decizie din întreaga lume.

În India – un centru global pentru serviciile de back-office – peste 5 milioane de persoane lucrează în domeniul IT şi al externalizării proceselor de afaceri, potrivit grupului industrial Nasscom.

TCS, o ramură a conglomeratului indian Tata care lucrează cu multinaţionalele pentru a le dezvolta sistemele IT, are peste 600.000 de angajaţi proprii şi venituri anuale de aproape 30 de miliarde de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău