Începe colapsul în Rusia, două bănci mari se prăbușesc

11 Apr. 2023, 07:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Apr. 2023, 07:25 // Actual //  Lupu Eduard

Declanșarea invaziei din Ucraina de către Vladimir Putin în februarie a dus la impunerea a mai multe pachete de sancțiuni occidentale împotriva Moscovei. Printre cele mai afectate entități din Rusia s-au aflat două bănci puternice, Alfa Bank și VTB, care au avut pierderi de miliarde de dolari în anul 2022.

Alfa Bank a înregistrat o pierdere record de 117,1 miliarde de ruble (1,44 miliarde de dolari) anul trecut, a arătat joi un raport al companiei, în timp ce sancțiunile asupra sistemului său financiar au lovit marile bănci din Rusia, potrivit Reuters.

Banca Centrală a Rusiei a anunțat că două din cele 13 „instituții de credit de importanță sistemică” oficiale au înregistrat pierderi în anul 2022.

Printre acestea se numără VTB, deținută de stat, care a comunicat miercuri că se așteaptă să revină cu profituri în 2023, din cauza unei pierderi de 7,7 miliarde de dolari cauzate de sancțiuni anul trecut, raportul Alfa Bank confirmând că acesta este cealaltă instituție financiară în dificultate.

Ambele bănci au fost plasate sub sancțiuni occidentale ca răspuns la trimiterea Rusiei a zeci de mii de soldați în Ucraina.

Băncile rusești s-au repliat după o scădere colectivă de 90% a profitului anul trecut, creditorii care se laudă acum cu afaceri de la stat, în special un buget de apărare în plină expansiune, și marile conturi corporative ale țării.

Alfa Bank din Rusia a realizat un profit net de 136,6 miliarde de ruble în 2021, un an record pentru profiturile din sectorul bancar rus.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Costurile de provizion pentru eventualele pierderi din credite au crescut de aproximativ cinci ori la 167,4 miliarde de ruble, se arată în raportul Alfa Bank.

Cu toate acestea, venitul net din dobânzi a crescut la 211,7 miliarde de ruble de la 175,8 miliarde de ruble în 2021, iar activele Alfa Bank au crescut la 5,82 trilioane de ruble, de la 5,62 trilioane de ruble.

Oamenii de afaceri ruși sancționați Mikhail Fridman și Petr Aven sunt în discuții cu privire la vânzarea pachetului de acțiuni din Alfa Bank partenerului lor de afaceri de mult timp și cofondatorului acestuia Andrei Kosogov.

Realitatea Live

19 Mai 2024, 10:38
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
19 Mai 2024, 10:38 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Tim Cook, şeful Apple după Steve Jobs, se gândeşte deja la viitor şi la cine ar putea să conducă după retragerea sa. Sub conducerea sa, Apple a ajuns la o capitalizare de piaţă de 3.000 de miliarde de dolari, iar până în 2025, ar putea ajunge la 4.000 de miliarde, scrie Business Insider.

În ciuda rezultatelor extraordinare, Tim Cook nu se va afla la cârmă pentru totdeauna, de aceea CEO-ul în vârstă de 63 de ani face planuri pentru predarea ştafetei. Într-un podcast cu celebra cântereaţă albaneză Dua Lipa, Cook a spus că speră ca succesorul să „vină din interiorul Apple”.

Deşi Cook mai are de stat încă trei ani la conducerea companiei, pariurile privind următorul CEO deja au început.

Primul candidat la tron este John Williams. Potrivit Bloomberg, Williams a fost considerat în general drept succesorul logic al lui Cook încă din 2019, când a preluat studioul de design al Apple după plecarea directorului de design Jony Ive în 2019.

Williams a supravegheat dezvoltarea Apple Watch şi acum gestionează operaţiunile Apple la nivel mondial. Executivul a anunţat recent că firma renunţă la un proiect de un deceniu de a fabrica o maşină electrică Apple.

Cu toate acestea, există voci în companie care spun că Williams, în vârstă de 61 de ani, s-ar putea să nu fie un lider pe termen lung din cauza vârstei.

Un alt potential CEO al Apple ar putea fi John Ternus, cu o carieră de peste 20 de ani în companie, care este favorit pentru poziţie şi care conduce divizia de Hardware Engineering.

„Are o mulţime de abilităţi de management la fel ca şi Tim Cook.”.a scris într-un e-mail o persoană familiarizată cu problema conducerii.

Cu toate acestea, vârsta pare a fi o problemă şi pentru Ternus, fiind considerat la 49 de ani prea tânăr pentru conducere.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău