Ce sunt „creditele de reglementare” și de ce sunt atât de importante pentru Tesla

18 Mai 2021, 14:53
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
18 Mai 2021, 14:53 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Dependența Tesla de așa-numitele credite de reglementare pentru a câștiga bani a fost repusă în lumina reflectoarelor după ce un dosar de reglementare a dezvăluit că investitorul Michael Burry a luat un pariu de 534 milioane de dolari împotriva producătorului de mașini electrice.

Burry, care a fost descris în cartea lui Michael Lewis „The Big Short”, are o poziție scurtă asupra companiei a pariat că acțiunile Tesla vor cădea.

Într-un tweet acum șters, celebrul administrator de fonduri speculative a spus că dependența Tesla de credite de reglementare pentru a genera profituri este un semn roșu.

Tesla a câștigat venituri din 518 milioane de dolari din vânzările de credite de reglementare în primul trimestru al anului, ajutând producătorul american de vehicule electrice să înregistreze încă un sfert din profit.

Ce sunt creditele de reglementare? Cum funcționează?

Într-o acțiune de reducere a emisiilor de carbon, guvernele din întreaga lume au introdus stimulente pentru producătorii de automobile pentru a dezvolta vehicule electrice sau mașini cu emisii foarte scăzute de carbon. Creditele sunt acordate producătorilor de automobile care construiesc și vând vehicule ecologice.

În SUA, California și cel puțin alte 13 state au reguli referitoare la creditele de reglementare. Acestea impun producătorilor de automobile să producă un anumit număr de așa-numitele vehicule cu emisii zero (ZEV) pe baza numărului total de mașini vândute în acel stat.

Producătorii de automobile care produc astfel de mașini vor primi o anumită cantitate de credite pe baza unor factori precum autonomia vehiculului – ZEV-urile cu rază mai mare de timp obțin mai multe credite.

Acești producători auto trebuie să aibă o anumită cantitate de credite de reglementare în fiecare an. Dacă nu pot atinge ținta, le pot cumpăra de la alte companii care au credite în exces.

Deoarece Tesla vinde doar mașini electrice care intră în categoria ZEV, compania are întotdeauna credite de reglementare în exces și le poate vinde efectiv cu un profit de 100%.

Credite de reglementare în China și Europa

Nu doar SUA au un astfel de sistem de creditare. Uniunea Europeană și China au reguli similare.

În China, cerințele de credite de reglementare pentru producătorii de autovehicule au crescut constant din 2019 și vor continua să o facă. Reglementările chinezești determină valoarea creditului pe vehicul pe baza unui număr de factori, inclusiv gama de vehicule.

Tesla va câștiga, de asemenea, aceste credite verzi în China, una dintre cele mai importante piețe ale sale – dar una în care s-a confruntat cu o serie de publicitate negativă luna trecută.

Luna trecută, Reuters a raportat că o întreprindere comună între producătorul german de automobile Volkswagen și producătorul de stat chinez FAW, a fost de acord să cumpere credite de la Tesla în China.

Modelul de afaceri de reglementare a creditului Tesla

Deoarece Tesla primește toate aceste credite de reglementare gratuit, le poate vinde în esență pentru un profit de 100%. Acest lucru a fost în spatele ultimelor sale trimestre profitabile.

Dar îngrijorarea lui Burry cu privire la încrederea producătorului auto în aceste credite este împărtășită și de alții.

În cel de-al patrulea trimestru al anului 2020 al Tesla, la începutul acestui an, directorul financiar al Tesla, Zachary Kirkhorn, a fost solicitat pentru perspectivele sale privind vânzările de credite de reglementare în 2021. Dar el a spus că este dificil de prezis.

„Ceea ce am spus înainte este că, pe termen lung, reglementarea vânzărilor de credite nu va fi o parte importantă a afacerii și nu planificăm afacerea în jurul acesteia”, a spus el la acel moment.

 

Realitatea Live

06 Mai 2024, 09:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Mai 2024, 09:19 // Actual //  Lupu Eduard

Borge Brende, preşedintele Forumului Economic Mondial, nu vede cu ochi buni tabloul economiei mondiale, afirmând că lumea se va confrunta cu un deceniu de creştere în slow-motion dacă nu se aplică măsurile economice corecte.

El a subliniat pericolul pe care îl prezintă pentru economie datoria globală, aflată în continua creştere, şi care a ajuns la un nivel nemaivăzut din 1820, accelerând riscul de stagflaţie cu care s-ar putea confrunta economiile avansate, scrie CNCB.

„Trebuie să abordăm situaţia datoriilor la nivel mondial. Nu am mai văzut o asemenea datorie de la Războaiele Napoleoniene, suntem pe cale să acumulăm datorii cât tot PIB-ul la nivel global”, a avertizat Brende.
El este de părere că guvernele trebuie să se gândească cum să reducă această datorie şi să ia măsurile fiscale corecte fără a ajunge în situaţia de a declanşa o recesiune. De asemenea, a semnalat presiunile inflaţioniste persistente şi faptul că inteligenţa artificială generativă ar putea fi o oportunitate pentru ţările în curs de dezvoltare.

Avertismentul său se vine în continuarea unui raport recent al Fondului Monetar Internaţional, care a observat că datoria publică mondială a crescut la 93% din PIB anul trecut, fiind în continuare cu 9 puncte procentuale mai mare decât nivelurile anterioare pandemiei. FMI a estimat că datoria publică mondială s-ar putea apropia de 100% din PIB până la sfârşitul deceniului.
Fondul a evidenţiat, de asemenea, nivelurile ridicate ale datoriei din China şi Statele Unite, afirmând că politica fiscală relaxată din cele din urmă pune presiune asupra ratelor şi a dolarului care apoi împinge în sus costurile de finanţare în întreaga lume, exacerbând problemele care deja există.

La începutul acestei luni, Fondul Monetar Internaţional şi-a majorat uşor prognoza de creştere globală, afirmând că economia mondială s-a dovedit „surprinzător de rezistentă” în ciuda presiunilor inflaţioniste şi a schimbărilor de politică monetară. În prezent, acesta se aşteaptă la o creştere globală de 3,2% în 2024, în creştere cu un modest 0,1 puncte procentuale faţă de prognoza sa anterioară din ianuarie.

Brende de la WEF a declarat duminică că cel mai mare risc pentru economia globală este acum „recesiunea geopolitică cu care ne confruntăm”, subliniind recentele tensiuni dintre Iran şi Israel.

„Există atât de multă imprevizibilitate şi se poate scăpa uşor de sub control. Dacă Israelul şi Iranul ar fi agravat acest conflict, am fi putut vedea peste noapte un preţ al petrolului de 150 de dolari. Iar acest lucru ar fi fost, desigur, foarte dăunător pentru economia globală”, a spus el.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău