Tariful la gaz în Ucraina, aflată în război, este în medie de 4,80 lei per metru cub. Moldovenii achită 29,27 de lei

01 Mai 2023, 13:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Mai 2023, 13:14 // Actual //  Lupu Eduard

La fel ca în luna precedentă, nouă furnizori oferă gaze ca parte a aprovizionării anuale în aprilie. Prețurile lor variază de la 7,70 la 9,99 hrivne pe metru cub, arată datele Ministerului de Finanțe de la Kiev. Prețul pentru un metru cub de gaz de la cinci companii este mai mic de 8 hrivne. Prețul gazului în alte patru orașe este de la 8,20 la 9,99 hrivne pe metru cub.

În Ucraina, aproximativ 98% dintre consumatorii casnici de gaz sunt clienți ai Companiei de furnizare a gazelor Naftogaz din Ucraina. Ei primesc gaz la un preț garantat de 7,96 hrivne pe metru cub.

În ciuda faptului că actualele contracte anuale de furnizare de gaze către consumatorii rezidențiali care funcționează de la 1 mai 2022 se vor încheia în curând – pe 30 aprilie, de la 1 mai 2023, costul gazului pentru populație nu se va modifica. Pentru marea majoritate a consumatorilor – clienții Naftogaz din Ucraina – combustibilul va costa în continuare 7,96 hrivne pe metru cub.

În timpul legii marțiale și la șase luni după încheierea acesteia, Ucraina are un moratoriu privind majorarea tarifelor pentru populație pentru anumite tipuri de utilități. În special, aceasta se referă la furnizarea de energie termică, apă caldă și gaz.

Recalculat în lei tariful la gaz în Ucraina este de 4,80 de lei per metru cub, în timp ce în Republica Moldova tariful la gaz pentru populație este de 29,27 de lei.

Republica Moldova importă 100% din necesarul de gaz or, Ucraina are și producție proprie de gaz, respectiv și tariful pentru populație este mai mic.

Din decembrie 2022 Chișinăul a renunțat la gazul de la Gazprom și s-a reorientat pe piețele din vest. Decizia Republicii Moldova a venit după ce concernul rus a redus livrările zilnice cu 30%, la 5,7 milioane metri cubi. Volumul de gaze a fost redirecționat centralei de la Cuciurgan în schimbul energiei electrice.

Realitatea Live

03 Mai 2024, 13:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 13:07 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a adus claritate în dezbaterea publică privind lucrările și costurile de construcție pentru infrastructura de la Punctul de Trecere a Frontierei Leova – Bumbăta, prin publicarea tuturor documentelor relevante care au stat la baza acestui proiect.

Prin intermediul unei postări pe platforma de socializare Telegram, ministrul a explicat detaliat cele patru etape ale proiectului:

Etapa 1 a constat în construcția unui drum de acces de la punctul de trecere a frontierei de stat Leova-Bumbăta către strada Podul de Flori, cu o lungime de 2,01 km, având două benzi de circulație și două benzi de încadrare, precum și o secțiune de racordare cu podul de pontoane și platforma punctului de trecere a frontierei.

Etapa 2 a presupus construcția și amenajarea platformei punctului de trecere a frontierei, pe o suprafață de aproximativ 11.500 de metri pătrați.

Etapa 3 a inclus construcția și amenajarea platformei de parcare, pe o suprafață de aproximativ 13.000 de metri pătrați.

Etapa 4 a constat în construcția unui drum de ocolire a orașului Leova, pe o lungime de 1,5 km, care a inclus și amenajarea unei străzi de acces către acest drum de ocolire.

Ministrul Spînu a subliniat că acest proiect reprezintă un punct de referință important în infrastructura Republicii Moldova, fiind primul pod peste Prut construit de la independența țării și a evidențiat transparența procesului prin publicarea tuturor documentelor relevante legate de acest proiect.

Costul lucrărilor de construcție a drumului de acces – 3,6 km – și a infrastructurii punctului de frontieră Leova – Bumbăta se ridică la suma de 252,23 milioane de lei, iar finalizarea lucrărilor era planificată pentru luna noiembrie a acestui an. Iinițial, pentru construcția drumului erau prevăzuți 260 de milioane de lei.

Un calcul elementar arată că fiecare kilometru de drum a costat 84 de milioane de lei, fiind cel mai scump drum construit vreodată în Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău