Cine este spionul rus care a tras sforile de la Aeroportul Chișinău

11 Mai 2023, 11:36
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Mai 2023, 11:36 // Actual //  bani.md

După o epopee de aproape 10 ani de aflare în concesiunea Avia Invest SRL, pe 28 martie 2023, Aeroportul Internaţional Chişinău a revenit din nou în gestiunea statului.

Dar aceasta nu este singura schimbare din ultima perioadă în dosarul concesionării aeroportului. Din februarie 2023, unul dintre beneficiarii acestei scheme – un fost angajat al Serviciului Federal rus de Securitate – a ajuns pe lista sancţiunilor UE. Este vorba de Konstantin Basiuk (Basyuk), în vârstă de 56 de ani, absolvent al Şcolii Superioare a KGB în 1987, fost colaborator al FSB şi consilier al aşa-zisului guvernator ad interim al regiunii Herson, Vladimir Saldo, arată o investigație RISE.

Pe lângă noua sa funcţie, Basiuk a fost desemnat şi membru al Comitetului pentru Apărare și Securitate a Consiliului Federației și s-a remarcat cu vizite pe teritoriul ocupat de Rusia, declaraţii belicoase la adresa Ucrainei şi a statelor care susţin ţara vecină, dar şi cu un proiect de lege cu privire la pensiile persoanelor care au activat în armată, poliţie şi alte structuri, inclusiv în afara Rusiei.

La finele lunii februarie 2023, Basiuk a fost inclus în lista celor 87 de persoane din cel de-al zecelea pachet de sancțiuni adoptat de Uniunea Europeană în legătură cu războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. În replică, senatorul rus s-a declarat mândru de faptul că se alătură „clubului de elită al rușilor sancționați”.

Noul senator rus este de aproape 10 ani şi unul dintre beneficiarii Avia Invest, firma din Moldova care, în 2013, a luat în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău. Dar dacă despre beneficiarii în acte ai asociatului majoritar al Avia Invest, Komaksavia Airport Invest LTD din Cipru – bulgarul Marin Mihov Tenev (inclus în schemă în 2016) și milionarul rus Andrey Goncharenko (apărut în documente în 2019 ), s-a scris mult, atunci Konstantin Basiuk, beneficiarul Societății pe acțiuni „Habarovsky Aeroport” (Aeroportul Habarovsk) – asociatul minoritar al Avia Invest, a fost pomenit doar în treacăt, iar numele lui practic a fost dat uitării. Însă rolul acestuia nu poate fi neglijat, inclusiv pentru că el a fost parte de la început în schema concesionării Aeroportului Chişinău şi este singura persoană care a rămas în acte până în prezent.

Basiuk deţine în prezent direct doar patru acţiuni din capitalul companiei Habarovsky Aeroport, la restul de 99,99% fiind beneficiar prin Kvarts-Invest SA, o firmă din Moscova la care este asociat unic. În extrasele oficiale nu mai apare numele său şi nici a altei persoane, iar locul unde trebuie să fie indicat numele proprietarului este gol. În rapoartele mai vechi ale Kvarts-Invest, de până la 2022, numele lui este prezent.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

09 Apr. 2025, 12:51
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
09 Apr. 2025, 12:51 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, s-a întâlnit cu participanții la cea de-a III-a ediție a programului „Școala finanțelor moderne”, desfășurat împreună cu Banca Națională a României (BNR) și Academia de Studii Economice (ASE) din București pentru studenții de la Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM).

În cadrul întrevederii, doamna Anca Dragu le-a înmânat certificate tinerilor care, după revenirea la Chișinău, au dorit să-și valorifice experiența de studiu obținută, pregătind prelegeri de educație financiară pentru persoane de diferite vârste și profesii din zonele rurale.

„La Banca Națională credem în valoarea educației financiare și în potențialul tinerilor. Vă felicit pentru modul în care ați dus bagajul de cunoștințe în comunități din întreaga țară – în școli, colegii, biblioteci sau centre culturale. Ați fost mesageri ai cunoașterii acolo unde este cea mai mare nevoie de educație financiară”, a menționat guvernatoarea Băncii Naționale.

Doamna Anca Dragu a precizat că scopul programului „Școala finanțelor moderne” de a dezvolta cultura financiară a tinerilor prin formare profesională și implicare civică își găsește o realizare frumoasă în educația financiară pe care o desfășoară viitorii economiști. Până în prezent, ca urmare a programului, au fost susținute prezentări la diferite tematici financiare în zeci de comunități rurale din Republica Moldova.

Studenții și masteranzii ASEM, veniți la întâlnirea cu guvernatoarea Băncii Naționale, au avut ocazia să-și împărtășească din experiența lor de educație financiară prilejuită de participarea la program. Tinerii au mărturisit cu entuziasm că nu doar au ajutat alte persoane să învețe pentru a se integra în modernitatea financiară, dar au avut și ei înșiși de învățat din acea experiență profesională, civică, dar și pur umană:

„Am observat cu bucurie că tinerii, inclusiv studenții și copiii din comunitățile rurale, sunt astăzi mai informați decât eram noi cândva, ceea ce arată impactul real al programului „Școala finanțelor moderne”. Consider că această oportunitate a avut și va continua să aibă un impact major asupra tineretului din Republica Moldova.”

„Prin această experiență, am înțeles cât de important este să transmitem mai departe cunoștințele noastre, să motivăm elevii să descopere domeniul economic, atât ca posibilă profesie viitoare, cât și pentru a-și dezvolta abilități valoroase pentru viața personală.”

„În special, am simțit un impact profund lucrând cu copiii din mediul rural. Mulți dintre acești copii privesc acum cu speranță către un viitor mai bun. De aceea, atunci când am mers în instituțiile de învățământ din zonele rurale, am încercat să le captăm interesul, să le explicăm cum funcționează statul și economia, într-un mod cât mai atractiv. Am văzut cu ochii mei că atunci când li se oferă sprijin și încredere, acești copii pot progresa uimitor. Și sunt hotărâtă să mă implic în continuare, ori de câte ori voi avea ocazia, pentru a contribui la dezvoltarea lor.”

„Sunt recunoscătoare pentru această oportunitate și îmi doresc să continuăm să contribuim împreună la construirea unui viitor mai bun pentru Republica Moldova.”

Certificatele înmânate participanților la „Școala finanțelor moderne” poartă semnăturile guvernatorilor BNM și BNR, precum și ale rectorilor ASE București și ASEM Chișinău.

Programul a fost lansat în anul 2023, cu sprijinul Băncii Naționale a României, fiind desfășurat pe teritoriul României, unde tinerii au posibilitatea să îmbine studiul cu activități cultural-istorice în orașe reprezentative precum Iași, Suceava, Brașov și Sinaia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU