Lumea luxului se cutremură: Sancţiunile europene – risc de dezastru pe o piaţă unde se „joacă” elita super-bogaţilor

12 Mai 2023, 12:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Mai 2023, 12:22 // Actual //  Lupu Eduard

Grupul G-7 intenţionează să lanseze noi sancţiuni împotriva Rusiei, iar de această dată au intrat în vizor exporturile de diamante ruseşti. Dacă sancţiunile îşi vor urma cursul, această piaţă unde se rulează constant miliarde de dolari s-ar putea confrunta cu turbulenţe serioase şi creşteri importante de preţuri, scrie CNCB, citat de businessmagazin.ro.

În 2021, Rusia a încasat aproximativ 4,7 miliarde de dolari din exporturile de diamante, potrivit datelor Observatorului de Complexitate Economică. Acest lucru a făcut din Rusia al optulea cel mai mare exportator de diamante din lume.

Diamantele nu sunt comercializate în mod obişnuit ca petrolul sau aurul, dar reprezintă o piaţă mare care merge dincolo de bijuterii. Pietrele sunt folosite, de asemenea, pentru foraje, stomatologie, calculatoare, printre altele.

Exporturile de diamante ale Rusiei au fost în mare parte scutite de sancţiunile internaţionale după invazia la scară largă a Moscovei în Ucraina în februarie anul trecut. Asta în ciuda apelurilor din partea Ucrainei şi a unor ţări europene, precum şi a mai multor runde de măsuri care vizează exporturile de energie, băncile şi oligarhii apropiaţi Kremlinului.

„Dacă sancţiunile ar fi implementate într-un mod în care să facă deficilă eludarea lor, atunci este posibil ca oferta Rusiei să scadă, iar preţurile să crească semnificativ”, a declarat economistul Edward Gardner.

În martie, SUA şi UE au că „Rusia continuă să câştige miliarde de dolari din comerţul cu diamante” şi ambele „rămân angajate să impună Rusiei consecinţele economice pentru invazia declanşată împotriva Ucrainei”.

Hans Merket, un cercetător din Belgia care se ocupă de resursele naturale la International Peace Information Service, un institut de cercetare independent, a declarat că sancţiunile care vizează diamantelor ruseşti sunt o chestiune de timp.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a vorbit marţi despre un al 11-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, care este dezbătut în prezent de cele 27 de membre ale UE, însă nu s-a menţionat nimic despre diamente

În schimb, următorul set de sancţiuni se va concentra „pe reprimarea eludării”.

Dintre cele câteva runde de sancţiuni de până acum, măsurile UE au vizat petrolul, cărbunele, băncile, oligarhii şi mass-media din Rusia.

Analiştii care au urmărit parcursul războiului, reacţiile comunităţii internaţionale şi fiecare rundă de sancţiuni sunt de părere că până în prezent există foarte multe breşe şi probleme în ceea ce priveşte aplicarea acestora, iar acest fapt trebuie să se schimbe.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Mai 2024, 17:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 17:01 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova a înregistrat un volum semnificativ de exporturi de semințe de floarea soarelui în luna aprilie, cu un total de 73 de mii de tone, în timp ce, într-un gest surprinzător, Comisia de licențiere a decis să permită importul de răsărită pentru prima dată, acordând dreptul exclusiv companiei Trans Oil. Reprezentantul Forței Fermierilor, Alexandr Slusari, a declarat că este vorba despre o cantitate de aproximativ 70 de mii de tone de răsărită.

Potrivit datelor publicate de Iurie Rija de la Asociația Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere, în luna aprilie, cele mai mari cantități de semințe de floarea soarelui au fost exportate de către RUSAGRO-PRIM, cu un total de 14,5 mii de tone. Rusagro-Prim SRL din Cupcini, Edineț, deținută de Savvelii Russu. Compania deține un elevator la Cupcini, dar și un terminal cerealier, în portul Reni din Ucraina. Pe locul doi la exportul de floarea soarelui este OROM-IMEXPO, cu 13,5 mii tone, și VADALEX GRAINS, cu 6,2 mii de tone.

Iurie Rija a subliniat că, în perioada iulie 2023 – aprilie 2024, Moldova a exportat un total de 794 de mii de tone de semințe de floarea soarelui, sub formă de materie primă și prelucrată.

În ceea ce privește exportul de ulei și răsărită de floarea soarelui, în aceeași perioadă menționată anterior, au fost livrate pe piețele externe 190 de mii de tone de ulei și 435,2 mii de tone de răsărită.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău