„EU Digital Covid Certificate”: A fost stabilit un acord între instituţiile UE privind certificatul Covid-19

21 Mai 2021, 07:13
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
21 Mai 2021, 07:13 // Actual //  MD Bani

Reprezentanţii Parlamentului European şi cei ai Consiliului Uniunii Europene au ajuns la un acord, joi, 20 mai 2021, în ceea ce privește Certificatul digital UE Covid-19, care ar urma să faciliteze călătoriile în spaţiul comunitar pe durata pandemiei.

Anunțul a fost făcut de Parlamentul European. Certificatul digital UE Covid-19 ar urma să devină funcţional în iunie și  se va numi „EU Digital Covid Certificate”

Siegfried Mureșan: „Acest certificat poate fi purtat în formă digitală sau în format fizic“

Am dorit ca acest certificat să îți dea libertate de călătorie fără excepție. Regula este ca dacă ai fost vaccinat, ai fost imunizat prin boală sau te-ai testat, călătorești fară probleme, excepția este pentru statele cu incidență mică în raport cu statele cu incidență mare sau cu tulpini extrem de periculoase“, explică europarlamentarul Siegfried Mureșan.

Certificatul poate fi purtat în formă digitală sau în format fizic. Îl poți printa și nu trebuie să îl arăți digital, spune Mureșan, citat de Aleph News.

În ceea ce privește perioada maximă care poate să treacă de când ai fost bolnav de Covid-19, trebuie să știi că „termenul de principiu este de 90 de zile, oamenii de stiință spun că dacă ai trecut prin boală trei luni de zile ești imunizat”.

Intenția este ca acest certificat să fie folosit pe o perioadă de un an de zile, până vom depăși această pandemie. Scopul certificatului este să vedem călătorii liberi în UE pe baza acelorași reguli”, a mai spus europarlamentarul.

După rapel stăm 10 zile pentru anticorpi? – „Da, persoanele vaccinate înseamnă persoane care au făcut schema de vaccinare. Unele tări solicită 10 zile, altele 14 zile. În contextul certificatului european o persoană imunizată e considerată o persoană imunizată cu întreaga schemă. În contextul acestui certificat nu este vorba de o a treia doză de vaccinare“, explică Siegfried Mureșan.

Orice cetățean care se vaccinează  în UE sau testează va primi automat un certificat digital

  • Certificatul se va numi „EU Digital Covid Certificate”
  • „Am ajuns la un compromis. Era o problemă de securitatea juridică, discriminatorie pentru cetățeni. Testele pentru frontierele interne în UE am vrut să aibă un preț acceptabil pentru toată lumea. Consiliul a acceptat ca dacă vrem să asigurăm libera circulație, să elibereze 100 milioane de euro din fondul de urgență și 300 milioane de euro suplimentari pentru testele antigen.“
  • Testele PCR vor fi din ce în ce mai puțin folosite.
  • Trebuie ca statele să respecte dreptul european și se va limita dreptul la măsurile naționale. Pentru a emite restricții naționale, după ce va fi emis certificatul. Doar excepțional, dacă situația epidemiologică o va cere, pe baza indicatorilor ECDC vor fi luate masuri prin anunțarea cu 48 de ore înainte a Comisiei.
  • Consiliul a acceptat ca certificatul sa fie folosit de cetățeni UE care locuiesc în extern și care au fost vaccinați în afara UE.
  • Vom putea sa reluăm libera circulație din vară, pe măsură ce ne vom vaccina mai mult.
  • Orice cetățean care se vaccinează sau testează va primi automat un certificat digital.
  • Statele membre trebuie să dispună de infrastructură critică pentru a emite certificatul digital.
  • Certificatul este doar pentru statele membre. Acestea vor putea să primească cetățeni extra UE, pe baza unor reguli proprii, pe baza unor acorduri de reciprocitate.
  • Când un stat membru, conform dreptului european, estimează că sunt necesare măsuri suplimentare, anunță Comisia cu 48 de ore înainte de a impune restricțiile. Trebuie să spună motivul, durata, ce posesori de certificat vor fi exceptati. Statele membre oferă informații clare, complete, actuale.
  • Schema de vaccinare trebuie să fie completă. Testele antigen câștigă credibilitate. Statele membre le pot introduce potrivit politicilor proprii.
  • Nimeni nu forțează statele membre să investească în teste PCR.

Oficial al Parlamentului European: „Am ajuns în sfârşit la un acord asupra Certificatului digital UE Covid-19

După o zi lungă, am ajuns în sfârşit la un acord asupra Certificatului digital UE Covid-19, cunoscut anterior sub denumirea de Certificatul verde digital„, a confirmat un oficial din cadrul Parlamentului European.

Juan Fernando Lopez Aguilar, raportor şi preşedinte al Comisiei pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne din Parlamentul UE, a explicat că s-a ajuns la o soluţie de compromis care urmează să fie definitivată de instituţiile europene în următoarele săptămâni.

 

Realitatea Live

02 Mai 2024, 17:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Mai 2024, 17:56 // Actual //  Lupu Eduard

Restricțiile de călătorie pentru cetățenii ruși se înmulțesc, care sunt deja lipsiți de zboruri directe către Europa și de posibilitatea de a obține o viză pentru majoritatea țărilor din spațiul Schengen, scrie The Moscow Times.

Miercuri, 1 mai, Trezoreria SUA a impus sancțiuni împotriva companiei aeriene Pobeda Airlines, cea mai mare companie aeriană low-cost din Rusia, care a transportat anul trecut 13 milioane de pasageri.

Compania, deținută 100% de Aeroflot, este inclusă în lista SDN – cea mai strictă dintre listele de sancțiuni, fiind inclusă în care înseamnă blocarea tuturor activelor și interzicerea oricăror operațiuni. Drept urmare, Pobeda poate avea probleme cu zborurile internaționale, avertizează Vasily Karpunin, șeful de analiză la Alfa Investments.

În prezent, Pobeda zboară în țările fostei URSS, precum și în Turcia și Emiratele Arabe Unite. Printre destinațiile sale se numără Abu Dhabi și Antalya, o mecca a turismului rusesc, vizitată de 3,5 milioane de ruși anul trecut.

Noul val de sancțiuni americane, care, pe lângă Pobeda, mai include aproape 300 de cetățeni și companii, va crea dificultăți rușilor „la nivel de zi cu zi”, sunt de acord analiștii MMI: a fi inclus în lista SDN „ar putea avea un impact negativ. pe traseele străine” Pobeda .

Zborurile companiei către Turcia și Emiratele Arabe Unite și țările din fosta URSS pot fi limitate – iar aceasta reprezintă aproximativ 15% din toate zborurile Pobeda, scriu analiştii Sberbank CIB. „Zborurile internaționale ale Pobeda vor înlocui probabil Aeroflot și Rossiya Airlines, iar Pobeda ar putea crește ponderea zborurilor interne ca compensație”, cred ei.

Sancțiunile împotriva Pobeda vor intra oficial în vigoare pe 30 iulie – înainte de această dată, Ministerul de Finanțe al SUA permite finalizarea tuturor operațiunilor cu transportatorul. Până acum, compania operează toate zborurile conform planificării, notează Asociația Rusă a Turoperatorilor (ATOR), citând o sursă din cercurile aviatice.

Pobeda a devenit prima companie aeriană rusă care a căzut sub sancțiunile de blocare ale SUA. De exemplu, Aeroflot se află doar pe lista de sancțiuni a Ministerului Comerțului, care îi interzice să importe direct tehnologie americană.

Încălcarea restricțiilor tehnologice a devenit baza sancțiunilor împotriva lui Pobeda, după cum reiese din explicațiile Departamentului de Stat. Potrivit datelor americane, compania a achiziționat și a transportat doar anul trecut piese de schimb pentru avioane în valoare de un milion de dolari, iar în ianuarie 2024 a participat la transportul componentelor de aeronave din India cu ajutorul Iranian Mahan Air.

La sfârșitul anului trecut, Pobeda a raportat un profit record în istoria sa de 21,3 miliarde de ruble. Compania a avut rezultate pozitive, spre deosebire de Aeroflot, care a rămas neprofitabilă pentru al cincilea an consecutiv. Anul trecut a pierdut 14 miliarde de ruble și totalul acumulat pentru 2020-2023. – peste 200 de miliarde.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău